Connect with us

Telefoane Chinezesti

Avantajele si dezavantajele telefoanelor chinezesti. Merita sa cumperi asa ceva?

Published

on

Avantajele si dezavantajele telefoanelor chinezesti. Merita sa cumperi asa ceva? – MStar M1 Pro, Mlais M9, Ulefone Be Pro, Ulefone Be Pro 2, Ulefone Paris, Bluboo Xtouch, clona Samsung Galaxy S5, Cubot Note S, Doogee HomTom HT7 si inca 4-5 modele, toate sunt telefoane chinezesti pe care le-am testat in ultimul an si pot spune ca am o experienta destul de mare cu ele si ca am acoperit o buna parte dintre companiile ce produc ieftin astfel de dispozitive.

Retineti ca nu vreau sa fac o comparatie cu cele rebranduite pe plan local, unul chiar se numara printre cele expuse mai sus, nu vreau asta deoarece nu cred ca ar fi ok fata de companiile romanesti, toate ocupandu-se de asa ceva, adica de cumpararea a unor mari cantitati de telefoane produse de regula in China, aplicarea unui brand propriu pe carcasa si cosmetizarea sistemului de operare, apoi pretul este dublat de cele mai multe ori. Insa, principalul avantaj este ca cele rebranduite de catre companiile din Romania au (teoretic) certificat de garantie.

DSC_0074

Desigur ca si firmele ce se ocupa cu rebranduirea stiu ce sa aleaga si de cele mai multe ori nu aduc in tara chiar cele mai ieftine telefoane, deoarece nu vor sa aiba probleme, aceste modele clar au probleme de stabilitate software, principala lor problema. 

Advertisement

Din punct de vedere hardware, NU sunt mari diferente fata de telefoane low end produse de firme mari precum Samsung, LG, Lenovo, Xiaomi, HTC, cred ca peste 90% dintre telefoanele chinezesti ruleaza pe platforma MediaTEK, o platforma destul de ieftina dar si stabila plus performanta in unele cazuri. Ganditi-va ca o companie precum Ulefone nu este capabila sa dezvolte singura un procesor, un display sau alte componente vitale, din punctul asta de vedere puteti sta linistiti, in interiorul lor gasiti piese de calitate ok.

Nu asta as putea spune despre restul componentelor, mai jos am sa va spun cateva puncte slabe pe care le-am descoperit la telefoanele chinezesti (cu mici exceptii)

Sistemul de operare este foarte slab optimizat, chiar daca intalnim in majoritatea cazurilor Android Lollipop sau Android 6.

Advertisement

Ne sunt bagate pe gat in unele cazuri tot felul de aplicatii inutile, launchere proaste, de cele mai multe ori acestea pot fi sterse numai cu acces root.

In alte cazuri, mai gasim caractere in limba chineza, unele aplicatii chinezesti, aplicatii dubioase ce pot cere acces la datele personale, si browsere de internet ce te duc pe pagini din China.

Cu ceva cunostinte, toate problemele expuse mai sus se pot remedia.

Advertisement

Aproape toate telefoanele testate sufera la capitole precum difuzor extern sau difuzor pentru convorbiri. Cel extern fie se aude prea incet, cel pentru ureche tot prea incet si cu sunet metalic, insa am intalnit si cazuri in care difuzoarele externe se aud tare, dar cu distorsiuni si slab calitativ. Nu cred ca pretul ar fi crescut cu mult daca implementau un difuzor mai de calitate, nu unul asa cum gasim pe un LG sau Samsung, insa unul o idee mai bun. Cat poate costa in plus? Nu este totusi o piesa ce necesita multa tehnica…

Mai jos, o parte din colectia mea de telefoane chinezesti. Va dati seama care este un ecran bun si care nu?

DSC_0075

Legat de stabilitatea sistemului de operare, am observat ca aproape toate modelele au tendinta de a intrerupe conexiunea WiFi din cand in cand. De exemplu, daca faci o sesiune de YouTube de 1-2 ore, vei avea ocazia sa pierzi cel putin o data conectivitatea WiFi. Pur si simplu se deconecteaza si se conecteaza automat, ori ramane conectata dar fara acces la internet.

Advertisement

Accesoriile sunt de regula de proasta calitate, pentru a tine pretul mic prefera sa ofere incarcatoare proaste, cabluri de date dubioase si casti execrabile. Nu am intalnit telefon chinezesc sa ofere casti cel putin decente!

Desi ni se arunca in fata faptul ca avem de-a face cu baterii de capacitate mare, este posibil sa nu fie asa. Am expus aici problema. Spun este posibil deoarece informatiile pot fi eronate din cauza slabei optimizari a sistemului de operare.

Am intalnit si cazuri in care din dorinta de a face sa para ca ecranul este edge-to-edge (margini inguste) producatorii apeleaza la un truc, destul de necinstit, parerea mea. Cu ecranul stins, ai impresia ca telefonul chiar are ecranul ce se intinde pana la marginile laterale, insa atunci cand il pornesti si mai ales pe un fond alb, apare un chenar destul de gros de culoare neagra, total si complet inestetic! Eu chiar urasc chestia asta! Inainte sa va cuparati un model, uitati-va la materiale de review de pe YouTube referitoare la telefonul chinezesc respectiv, nu va orientati din pozele de presa sau cele de pe paginile magazinelor/producatorilor. Aceste poze sunt mult prelucrate si cosmetizate!

Advertisement

DSC_0078

Ar mai fi cateva puncte slabe ce ar merita expuse, insa acestea sunt cele mai importante si pot deveni suparatoare cateodata. Acum stiti la ce sa va asteptati negativ, asta inainte sa faceti o comanda la un telefon chinezesc. Retineti ca informatiile de mai sus pot sa nu fie relevante in cazul tuturor modelelor, cele expuse reflecta experienta personala.

Acum, si punctele pozitive ale telefoanelor chinezesti:

Nu ma pot plange de calitatea constructiei! Multe dintre ele sunt subtiri, fabricate din aluminiu, au un design elegant si unic in unele cazuri. Avem la dispozitie butoane din metal, rama metalica, mai intalnim si Gorilla Glass sau tratament anti amprente. Sunt solide in cele mai multe cazuri si nu par fragile.

Advertisement

Capitolul legat de camera foto este discutabil, gasim in mare parte senzori de la Samsung, OmniVision sau Sony, senzori ce permit capturarea de pose destul de ok si filmare la rezolutii FHD 1080p. Insa, intervine iarasi optimizarea sistemului de operare, aproape toate telefoanele testate de mine au meniul camerei foto saracacios, fara optiuni si daca se lucra mai mult la implementare si optimizare, calitatea pozelor ar fi crescut, asta deoarece senzorii sunt capabili de mai mult. Bluboo Xtouch cu camera de 13 MP de la Sony m-a impresionat cel mai mult la capitolul filmare si poze pe timp de noapte!

DSC_0085

Display-ul, alt punct forte de cele mai multe ori. Am o tableta de la ONDA, modelul V919 pe care am desfacut-o din curiozitate si am avut marea surpriza sa constat ca are un ecran produs de LG, scrie clar asta chiar pe el. Poate am sa fac un articol interesant cu poze, in curand. Aproape toate telefoanele cu pret de peste 200 de lei au ecrane cu rezolutie HD, daca mai punem 100 de lei sau 150 putem avea un smartpone din China cu ecran FHD. Nu mai vorbesc de faptul ca majoritatea sunt de tip IPS OGS, o bila mare alba. Unele chiar sunt full laminate, LTPS sau alte tehnologii ce facca imaginea sa fie clara si de buna calitate.

hhh

Pretul! Indiscutabil, marele avantaj al telefoanelor chinezesti, fara indoiala!

Advertisement

Observ ca au inceput si ei sa faca marginile ecranului cat mai subtiri, ultimul in colectia mea, Cubot Note S are marginile laterale chiar inguste, dar si cele de sus si de jos, aspect pro!

Performantele sunt bune, chiar foarte bune pentru utilizarea de zi cu zi, asta daca prindem si unul ce are 2GB RAM, sunt multe modele ce costa numai 300 de lei si au asa ceva. As spune ca daca nu joci chiar cele mai noi titluri de jocuri, nu simti nevoia de ceva mai performant. Pentru filme, Facebook, Messenger, YouTube, aplicatii uzuale si jocuri decente, majoritatea sunt ok.

Cam astea sunt principalele avantaje si dezavantaje, daca aveti si alte opinii, le astept in zona de comentarii!

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
14 Comments

14 Comments

  1. Aurel Ghinea

    ianuarie 22, 2016 at 11:04

    NU TOATE SPECIFICATIILE CHINEZARIILOR SUNT CORECTE PLUS CA NU AI DELOC GARANTIE. SI ALLVIEW MAI UMBLA CU MINCIUNA SI TE TEPUIESC LA GARANTIE.

  2. marius

    ianuarie 22, 2016 at 13:25

    ce parere ai despre Blackview Arrow V9
    poti face un review?ms

  3. Cosmin

    ianuarie 22, 2016 at 13:55

    Specificatiile arata ok, insa nu mi place prea mult partea de design. Frontal, ecranul mic in comparatie cu carcasa…iti recomand la banii astia Paris de la Ulefone, ai si 4G.

  4. Bogdan Vasile

    ianuarie 22, 2016 at 15:03

    AUREL GHINEA Scrie in ppuii mei noral ce ata capes lock cui incerci sa atragi atenti si ce samsung si LG nu fac tot asta unele produse sunt asa de prost facute

  5. MihaiD

    ianuarie 22, 2016 at 18:17

    Majoritatea programelor care “citesc” capacitatea bateriei se bazeaza pe o lista de terminale.
    O metoda prin care sa se masoare instant curentul nu exista.

  6. Ilie Tiparu

    ianuarie 22, 2016 at 20:23

    BOGDAN VASILE, am citit mesajul tau de 10 ori mai greu decat pe cel al lui Aurel. 🙂

  7. padre

    ianuarie 22, 2016 at 22:10

    Salut. Am gasit o superpromotie la ulefone paris. sub 100 de dolari. vad ca ai mdetinut sau detii aceste telefon. se merita?

  8. MihaiD

    ianuarie 22, 2016 at 22:36

    scuze, exprimarea a fost gresita in a 2-a fraza, am vrut sa zic “capacitatea” nu “curentul”.
    La laptopuri stiu ca exista un EEPROM si astfel e posibila “citirea” capacitatii mAh

  9. Alex Rs

    ianuarie 22, 2016 at 23:53

    ce faci cu atatea colectie ?? hai cu concursuri ca ne mai trebuie si noua :))

    • Cosmin

      ianuarie 23, 2016 at 15:12

      Vreau si mai multe sa adaug la colectia de telefoane chinezesti! 😉

  10. Cosmin

    ianuarie 23, 2016 at 14:04

    Cubot note s are baterie de 4100 si incarcator de 1000mA,ori bateria este de 2000,ori incarcatorul este de 2000mA?!ce ne poti spune? Dupa ce ai testat telefonul,are bateria de 2000mA?!

  11. RĂZVAN L.

    ianuarie 25, 2016 at 02:43

    Tocmai ce am ținut in mîna (adică butonat la el) un Oukitel 10000. Nu e al meu, doar l-am comandat pt cineva vroia telefon cu baterie. E mulțumit de el din cale-afara. Bine, cind l-a luat in mîna prima dată (fiind greu de numa) s-a gîndit sa îl arunce după mine :D, dar ia fost frica sa nu ma omoare sau să strice ceva perete cu el – glumesc. Oricum, va spun eu, e imens ca și grosime de greutate nu mai vorbim, dar la o baterie de 10000mAh la ce sa te aștepți? Poate peste vreo 2-3 ani o baterie de 10000 va avea grosime de, sa fiu indulgent, 4 mm si greutate de 100 de grame :D. De mișcat se mișcă bine, încă. Anunț eu cînd da chix. Sau cînd sparge primul beton cu el :D. Apropo, zicea ca noroc ca nu mai trebuie sa meargă la sală…..

  12. daniel

    februarie 6, 2016 at 08:32

    Eu am un un DOOGEE X5 si nu l-as da pe nici macar pe un samsung s4 pentru ca pisa lejer multe telefoane 😀 oricum normal se plateste 50% numele si 50% telefonul

  13. Nushu

    martie 2, 2016 at 20:51

    Am o experienţă vastă in cele chinezeşti. Pot spune ca din in aprox. 5 ani de cand le achizionez, doar 1 tel. a avut probleme…. Prima mea achizitie a fost un Feiteng H7100, care spre surprinderea mea inca funcţionează la persoana care la achizionat.
    Am avut parte si de ocazii rarisime de tip “seckill”….flash sell….la care chiar am reusit sa achiachiziţionez telefoane cu 50-80% discount.
    Acum deţin un Oukitel U8 achizionat din depozit UE, sosit in 3 zile. Il butonez de aprox 2 luni si pot spune că este un terminal excelent.
    Ca o comparaţie, in trecut am achizitionat o tabletă brand local, care in doi ani de garanţie, unul la petrecut la munte…(…înţelegeţi voi). Dupa îndelungi tratative mi s-a oferit alt model la schimb…….din aprox. 20 tel.chinezeşti venite din ţara mama, doar unul nu mai funcţionează. Poate am avut eu noroc…..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des