Stiri despre telefoane
10 secrete Android pe care Google nu vrea sa le stii
10 secrete Android pe care Google nu vrea sa le stii, normal ca tot despre acest sistem de operare discutam, poate cel mai raspandit si mai popular, la nivel global.
Haideti acum sa aflam cateva amaunte interesante despre el, unele pe care nici Google nu ti le va spune, nici producatorul modelului pe care-l folosesti acum si nici magazinul de unde l-ai cumparat.
Poate ca pe unele nici nu ar trebui sa le afli, nu sunt chiar atat de importante sau mai bine spus, nu cantaresc foarte mult in alegerea unui nou smartphone. Dar, este bine sa le afli. Poate pe unele deja le stii, pe altele sigur le afli acum:
Modul dezvoltator este o functie ascunsa in setarile Android, care iti ofera acces rapid la diverse si setari avansate, am mai discutat despre el si chiar am analizat optiunile din interior.
- Pentru a-l activa, trebuie sa accesezi “despre telefon / sistem / despre dispozitiv (depinde de la caz la caz)” si sa apesi de 7 ori consecutiv pe numarul versiunii build.
- Dupa activare, vei putea ajusta setari precum viteza animatiilor si limitarea aplicatiilor care ruleaza in fundal, sunt cele mai importante actiuni pe care trebuie sa le iei imediat, se va simti la performanta.
Android e bazat pe Linux – Este un sistem de operare open-source, bazat pe kernelul Linux. Aceasta legatura inseamna ca mosteneste caracteristicile de securitate si stabilitate ale Linux, dar si ca dezvoltatorii pot crea si modifica aplicatii cu usurinta, unul dintre marile avantaje ale acestui O.S
Google colecteaza date despre utilizatori – Este adevarat si chiar sunt o multime de informatii despre utilizatorii, precum locatia, cautarile si istoricul navigarii.
- Dar aceste date sunt folosite in scopuri corecte, pentru a-ti oferi rezultate mai relevante in motorul de cautare si pentru a personaliza experienta ta. Concret, asta inseamna pentru tine o experienta mai apropiata, mai relevanta si mai buna.
- Pentru a limita colectarea acestor date, acceseaza setarile de confidentialitate si dezactiveaza functiile care permit colectarea de informatii.
Aplicatii preinstalate de care nu poti scapa chiar usor – Este adevarat, majoritatea telefoanelor Android vin cu aplicatii preinstalate, unele dintre ele fiind create chiar de Google.
- Aceste aplicatii pot consuma spatiu de stocare si resurse, dar nu pot fi dezinstalate fara a avea acces root, adica sa detii complet controlul asupra acestui sistem de operare, sa ai drepturi de administrator.
- Dar daca ne referim la alti producatori, trebuie sa stii ca sunt unii care exagereaza cu aplicatiile gata instalate, majoritatea sunt inutile, se intampla sa-ti “arunce” chiar si jocuri, tot inutile.
Stiai ca daca faci root, ai un control deplin? – Rootarea telefonului Android iti ofera control total asupra dispozitivului, permitandu-ti sa dezinstalezi aplicatii preinstalate, sa instalezi versiuni personalizate de Android si sa accesezi functii avansate.
- Dar daca faci asta, poti avea probleme de securitate, pierzi garantia daca vei avea nevoie de ea, nu vei mai putea instala aplicatii bancare, cele de streaming multimedia (gen Netflix) si posibil sa nu mai poti instala actualizari oficiale.
- Root se folosea in trecut, cam pana in 2015 sau 2016. Pe acest site gasiti zeci sau sute de tutoriale, dar am renuntat la ele, acum numai pasionatii mai fac asa ceva. Dar, poate ca nu stiai despre existenta acestei operatiuni.
Android ruleaza pe mai multe dispozitive, nu doar pe telefoane – Nu nu este limitat doar la telefoane mobile, il poti gasi instalat pe televizoare Smart, tablete, sisteme auto si chiar pe unele electrocasnice!
Fisierele APK (sau aplicatii) pot fi instalate fara Google Play – Cu toate ca este este magazinul oficial de aplicatii, acestea pot fi descarcate si instalate din multe surse externe.
- In format APK si instalate manual, poti face asta daca nu gasesti titlul tau preferat in magazinul dedicat.
- Trebuie sa fii atent la unele sursele de unde descarci aceste fisiere, pentru a evita malware sau aplicatii nesigure.
- De regula, apelam la aceste metode in trecut si tot atunci scriam articole de genul acesta.
- Acum, avem prea multe date sensibile pe smartphone si nu are rost sa ne mai complicam.
- Dar stati linistiti, chiar si in Magazin Play mai sunt unele fisiere si aplicatii suspecte.
Actualizari Android lente sau chiar inexistente pentru unele telefoane! Cu toate ca Google lanseaza periodic actualizari pentru sistemul de operare Android, acestea pot sosi mai greu sau chiar deloc.
- Producatorii de telefoane si operatorii de telefonie mobila pot decide daca sa ofere sau nu aceste actualizari, ceea ce inseamna ca unii utilizatori pot ramane cu versiuni vechi si mai putin sigure.
- Sa nu va asteptati ca un telefon mai ieftin sa primeasca aceleasi update-uri ca unul mai scump. Putem spune asta si despre 2 cu acelasi pret, dar produse de companii diferite.
- Actualizarile vin si sprin operatorul de telefonie mobila. Acesta este unul dintre motivele pentru care in unele tari anumite modele au o versiune de Android si in alte tari, alta versiune.
Modul “Incognito / navigare ascunsa” nu este atat de privat pe cat ai putea crede – Navigarea in modul “Incognito” din Google Chrome iti ofera un nivel de confidentialitate, dar nu te protejeaza complet.
- Desi istoricul tau de navigare si cookie-urile sunt sterse dupa ce inchizi fereastra “secreta”, activitatea ta online poate fi inca monitorizata de catre furnizorul tau de servicii de internet, angajator sau alte entitati.
- Deci, atentie ce anume faci cand navighezi ascuns, nu esti deloc ascuns sau scutit de probleme!

- Stiri despre telefoane3 luni ago
Tot ce trebuie să știi despre Samsung Galaxy S25 Ultra – pareri pro si contra
- Stiri despre telefoane3 luni ago
Stiai care este deosebirea intre 4G si 4G+?
- Tutoriale telefon2 săptămâni ago
Cum să faci poze artistice de tip personaj cu ajutorul ChatGPT – rapid, creativ și gratuit