Amenda primita pentru formularea “stoc limitat” – Un magazin din reteaua LIDL (din orasul Alba Iulia) a primit de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului o amenda pentru ca a recurs la anumite practici inselatoare. Interesant este ca amenda a fost data la inceputul lunii martie 2021 si in prima instanta de judecata, LIDL a avut de castigat.
Nici mie nu imi place expresia asta, detest cand o vad si cand o aud. Indiferent de magazinul care o aplica, nu conteaza nici domensiul de activitate. Dar stirea aceasta mi-a atras atentia si am dorit sa-mi expun cateva opinii despre aceasta formulare: “stoc limitat”.
Eu o aud mai mult la TV sau in reclamele de pe YouTube si imi atrage atentia cand cineva spune “grabeste-te, stocurile sunt limitate”. Ceva in creierul meu imi spune sa-mi indrept atentia spre materialul publicitar si sa vad despre ce produs este vorba. Deci, se pare ca psihologic, chestia asta functioneaza.
Expresia STOC LIMITAT
Acum, ramane de vazut daca este o strategie de marketing sau daca asa este, stocurile sunt limitate. Numai ca, prea des aud asta. O fi oare adevarat, sau stocurile de marfa sunt cat se poate de mari? Este ceva inselator? O practica incorecta?
Sau gandeste-te ca iei salariul si ca intri intr-un magazin (fizic sau online). Ai vrea sa-ti cumperi produsul pe care ai pus ochii de ceva vreme si parca ti-ai dori sa faci acest pas. Nu conteaza ca nu ai neaparat nevoie de acel produs. Dar poti lua o decizie numai daca auzi sau vezi scris “stoc limitat”?
Magazinul te-ar putea forta prin aceasta expresie si de fapt, in realitate, stocul sa nu fie deloc limitat. Dar tu nu stii asta, te gandesti ca este ultima ocazie cand il poti cumpara si faci pasul, adica scoti cardul. E corect cum procedeaza magazinul?
In cazul expus anterior, ANPC a constata ca metoda de afişare a expresiei „Stoc limitat” în cadrul unei etichete portocalii este o practica comerciala incorecta. Eticheta respectiva poate induce in eroare anumiți clienti, acestia pot crede inclusiv ca ar fi vorba și despre o reducere de preț a produsului.
LIDL s-a aparat si a spus ca “Orice consumator mediu se va raporta la informaţia „stoc limitat”, în considerarea cantităţii de produs ce i se poate pune la dispoziţie şi nicidecum la un eventual avantaj de preţ pentru produsele aferente”, a susţinut compania LIDL în plangerea adresata instanţei.
In schimb, ANPC a afirmat ca actiunea operatorului economic de a promova oferta sau produsele in modul descris este considerata o practica incorecta si considerata ca fiind omisiune inselatoare. Cert este ca in prima instanta, magazinul a avut castig de cauza.
Dar un lucru este cert. Personal, nu suport aceasta expresie. Nu-mi place sa aud “grabeste-te, stocurile sunt limitate”! Nu am de unde sa stiu ca este o informatie reala, dar este adevarat ca pe de o parte formula imi atrage atentia spre produs si intr-un final, comerciantul si-a atins scopul. Buna strategie 😉