Stiri despre telefoane
Asa iti strici ecranul telefonului, 5 greseli de evitat
Asa iti strici ecranul telefonului, 5 greseli de evitat – Ecranul reprezinta una dintre componentele esentiale ale telefonului tau mobil. Nu conteaza cat de performant este dispozitivul, daca nu ai un ecran de calitate pe care sa te bucuri de aceste performante. Pe langa tehnologia avansata incorporata intr-un display, acesta este si o piesa extrem de sensibila, fiind pe primul loc in ceea ce priveste probabilitatea de a aparea defecte.
Indiferent daca discutam despre ecrane AMOLED sau IPS, exista o serie de erori frecvente care pot contribui la deteriorarea lor, erori pe care le facem adesea fara sa ne dam seama. Voi detalia aceste greseli in cele ce urmeaza si ar fi ideal sa tineti cont de aceste sfaturi. Asadar, fara alte preambule, haideti sa vedem despre ce este vorba:
Ecrane AMOLED
Expunerea la lumina soarelui directa poate cauza neplaceri si asta deoarece panourile cu tehnologie AMOLED sunt sensibile la lumina soarelui directa. Este indicat sa eviti expunerea prelungita, poate duce la deteriorarea culorilor si a contrastului. Deci, nu-l lasa mult si bine in Soare!
Daca lasi o imagine statica pe ecran pentru o perioada lunga de timp, poti provoca ceea ce se numeste “burn-in“. Acesta este un defect permanent care lasa o “umbra” a imaginii pe ecran (foto jos).
- Cu toate ca nu ai cum sa eviti acest fenomen, este indicat sa nu folosesti widgeturi meteo (sau alt gen) pentru o lunga perioada de timp, acestea vor ramane imprimate pe display, iremediabil. Din cand in cand, incearca sa schimbi locul sau forma lor.
Evita sa utilizezi ecranul cu luminozitate setata la maxim, mai ales pentru perioade lungi de timp. Poate duce la deteriorarea pixelilor.
Ecranele AMOLED consuma mai multa energie cand afiseaza culori deschise si folosirea unor teme cu mult alb poate duce la o uzura mai rapida a ecranului. Alege imagini de fundal mai inchise la culoare, activeaza modul intunecat prezent in meniu, toate telefoanele moderne au acum asa ceva.
Nu te baza prea mult pe solutiile de curatare, majoritatea contin alcool sau alte substante care pot deteriora ecranul AMOLED. Asa ramai repede fara stratul oleophobic si te trezesti repede ca panoul tau se umple rapid de amprente. Foloseste o laveta moale, este suficient si nu insista, nu apasa!
Ecrane IPS
Panourile ce folosesc tehnologia IPS (In-Plane Switching) sunt sensibile la temperaturi extreme, frig sau caldura.
- Cand un ecran IPS este expus la temperaturi ridicate pentru perioade lungi de timp, acesta poate incepe sa prezinte diverse probleme. De exemplu, culorile afisate pe ecran pot incepe sa se distorsioneze sau sa devina mai putin precise.
- Frigul poate face ca lichidul cristalin din interiorul ecranului sa reactioneze mai lent la schimbarile de tensiune, ceea ce poate duce la o intarziere in afisarea imaginilor. Probabil ca iarna ati experimentat si voi acest fenomen.
Aplicarea unei presiuni excesive pe ecran poate duce la aparitia unor pete sau chiar la spargerea acestuia. Evita sa apesi tare cu degetul pe display, nu ai niciun motiv sa o faci. Asigura-te ca atunci cand te asezi pe scaun sau pe canapea, telefonul nu este in buzunarul de la spate.
La fel ca la ecranele AMOLED, folosirea ecranului IPS la luminozitate maxima pentru perioade lungi de timp poate duce la deteriorarea acestuia. Atunci cand luminozitatea esteintensa, pixelii ecranului sunt alimentati la capacitate maxima. Acest lucru poate duce la o incalzire excesiva a ecranului si la deteriorarea acestuia, chiar daca fenomenul apare in timp.
Si in acest caz, evita sa utilizezi tot felul de solutii de curatare a ecranului, mai ales cele care contin alcool sau alte substante agresive. Nu aplica spirt sau dezinfectant, acesta distruge rapid acel strat oleophobic. Acest strat are proprietatea de a respinge uleiul, ceea ce ajuta la reducerea amprentelor si a murdariei pe ecran.
Sunt cateva sfaturi destul de simple si cred ca oricine le poate urma. Acestea sunt menite sa te ajute sa iti protejezi si sa iti prelungesti durata de viata a ecranului telefonului, indiferent daca este un ecran IPS sau AMOLED.
Citeste acum si:
Gata, s-a terminat, m-a blocat Netflix! Ce este de facut in continuare
