Connect with us

Stiri despre telefoane

Avantaje si dezavantaje, telefon customizat si cu bloatware

Published

on

Avantaje si dezavantaje, telefon customizat si cu bloatware – genul de smartphone care iti ofera aproape totul chiar din momentul in care l-ai pornit pentru prima data.

Este practic farmecul sistemului de operare Android! Posibilitatea mare de customizare si multitudinea de optiuni disponibile. Insa, asta se intampla numai in cazul anumitor producatori.

Ar fi in general bine sa cumparam un astrfel de telefon mobil, sau sa ne indreptam spre unul mai “gol”? Si gol inseamna numai cu aplicatiile de baza gata instalate si cu foarte putine posibilitati de customizare.

Advertisement

Teoretic, un astfel de model ar trebui sa coste ceva mai putin avand in vedere ca nu ne ofera o interfata la care s-a lucrat foarte mult. Insa, nu este mereu asa. Si trebuie sa dam cateva exemple.

Producatorii cu interfete ce ofera multe optiuni si caracteristici avansate (sunt si exceptii): Samsung, Xiaomi, Redmi, Poco, Huawei, Honor. Si la polul opus, Google (Pixel), OnePlus, Nokia sau Motorola.

Ce este bloatware? Bloatware reprezinta acele aplicatii preinstalate pe un telefon mobil care nu sunt intotdeauna necesare utilizatorului final. Acestea pot include jocuri, aplicatii de socializare, utilitare sau chiar software de brand.

Advertisement

Avantaje: Unele dintre aceste aplicatii preinstalate pot fi utile, oferind functionalitati care se pot dovedi a fi de ajutor si de multe ori, pot fi optimizate pentru acel dispozitiv in mod special, aducand o performanta mai buna.

Dezavantaje: Spatiu pe dispozitiv disponibil pentru utilizator este mai limitat, pot rula in fundal, consumand resurse si incetinind telefonul. Unele pot avea vulnerabilitati, expunand telefonul la diverse riscuri si pot primi actualizari mai rare fata de cele din Google Play.

De ce sa optam pentru un smartphone fara bloatware?

Advertisement

Lipsa aplicatiilor neesentiale inseamna ca telefonul poate functiona la capacitate maxima, mai mult spatiu de stocare disponibil pentru utilizator, mai putine porti deschise pentru potentiali atacatori, actualizari ale sistemului de operare ce pot veni mai repede.

Ar fi o idee buna sa ne cumparam un telefon cu un Android puternic infrumusetat? Ce primim in plus?

Primim propriul magazin de teme al producatorului, permitand utilizatorilor sa schimbe aspectul interfetei, culorile, iconitele si multe altele.

Advertisement

O varietate mare de imagini de fundal, gesturi personalizate si moduri de economisire a energiei, setari avansate pentru display, functii specifice camerei foto, integrare mai buna intre smartphone si alte gadgeturi ale producatorului, etc.

Dar pe de alta parte, aceste telefoane pot fi percepute ca fiind incarcate sau complicat de folosit si pot consuma mai multa baterie sau chiar incetini performanta generala a dispozitivului, un aspect deja dovedit. Si de ce nu, un astfel smartphone poate fi perceput ca fiind incarcat si complicat de folosit.

Pana la urma, este o chestiune de preferinta personala, dar trebuie sa va ganditi destul de bine inainte de a face achizitia. Cei care prefera o experienta Android mai simpla si pura pot opta pentru telefoane cu o interfata mai apropiata de cea stock.

Advertisement

Dar daca vreti sa schimbati si sa modificati aproape orice, trebuie sa va indreptati atentia catre un producator care va ofera asa ceva. Inainte de a cumpara telefonul (nou sau second hand), nu ar fi rau sa va interesati si despre acest aspect.

 

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des