Se stie ca multi dintre noi vrem sa ne infrumusetam ecranul de pornire al telefonului sau a tabletei noastre si de multe ori apelam la cate un live wallpaper care face pagina de start a dispozitivului mai spectaculoasa.Dar merita sa apelam la acest gen de wallpaper si daca da cu ce pret, mai ales pe dispozitivele Android ce nu sunt de ultima generatie si nu au in dotare procesoare quad core sau memorie ram de 1-2 GB?
O buna metoda de a evalua performanta unei tablete, pe langa simpla citire a specificatiilor tehnice este se poate face folosind aplicatii de tip benchmark, similare cu cele folosite pe PC-uri sau laptopuri.
Asadar am descarcat o astfel de aplicatie si am decis sa testez un Lenovo A1000 – o tablete ieftina fara mari pretentii, dar care isi face treaba decent.
Scor Antutu fara live wallpaper
Astfel am rulat de curand un Antutu pe tableta Lenovo IdeaTab A1000 si am obtinut un scor de 9212. Tableta nu este senzationala, ci are mai degraba o configuratie decenta si corecta pentru pretul cerut (aproximativ 500-600 de lei).
Astfel, A1000 este dotata cu un procesor dual core acompaniat de 1 GB de memorie RAM si 16 GB memorie interna, iar sistemul de operare este Android versiunea 4.1 Jelly Bean.
In plus, vorbim despre o tableta ieftina de la Lenovo destinata utilizatorilor mai putin pretentiosi, A1000 reprezentand un model entry level din portofoliul producatorului chinez.
Chiar si asa, tableta se apropie destul de mult ca si performante de un Samsung Galaxy Tab 2, meniul se misca foarte bine, displayul raspunde repede la comenzi, iar experinta la utilizare este una buna in general…..pana am setat un ‘live wallpaper’ ca imagine de fundal.
Scor Antutu cu live wallpaper.
Initial nu am remarcat nicio modificare importanta in performantele tabletei, insa la o obserare mai atenta a comportamentului acesteia am remarcat o usoara intarziere a raspunsului la comenzi, in special la navigarea prin meniuri.
Asadar am deciz sa mai rulez o data Antutu Benchmark cu ‘live wallpaper-ul’ activ. Apropo, wallpaper-ul pe care l-am folosit este Shadow Galaxy care arata foarte bine. Dupa finalizarea testului am obtinut un scor de numai 7806, cu mult sub cel initial.
In ultimul screenshoot atasat acestui articol se poate vedea clar faptul ca aplicatia Shadow Galaxy ocupa destul de multa memorie RAM – aproximativ 14 mb – in comparatie cu restul aplicatiilor din lista.
Concluzie
Ca sa fiu foarte scurt, din punctul meu de vedere, nu se justifica instalarea unui live wallpaper pe modelele de tablete ieftine (entry level) ca cea pe care am folosit-o pentru acest test, aplicatia ‘mancand’ foarte mult din resursele tabletei.
Pe langa asta, un live wallpaper nu aduce un plus de functionalitate tabletei, singurul rol fiind cel de ‘design’ daca putem sa spunem asa.