Stiri despre telefoane
Cateva idei pentru a face poze mai bune cu telefonul mobil in 2023
Toti ne dorim sa facem poze mai bune cu telefonul mobil, mai ales acum, in 2023, cand majoritatea terminalelor sunt destul de capabile si avansate. Mai mult decat atat, exista unele cu care poti face chiar filme intregi. Insa, este oare suficient sa scoti telefonul din buzunar, sa apesi pe pictograma ce reprezinta aplicatia de camera si apoi sa lasi telefonul sa-si faca treaba?
In unele cazuri sa spunem ca este suficient, dar de ce sa nu incerci mai mult de atat? Iata cateva idei ce te pot ajuta in a obtine rezultate si mai bune, sunt utile mai ales in cazul in care nu ai un smartphone ce costa exagerat de mult, unul care sa-ti simplifice totul. Sa spunem ca sunt cateva trucuri simple:
Iata cum sa faci poze mai bune cu telefonul mobil:
Foloseste lumina naturala – O lumina buna este cheia pentru a obtine fotografii reusite. Incearca sa faci fotografii in lumina naturala, evitand astfel sa folosesti blitz-ul, care poate face ca poza sa para prea alba sau prea inchisa.
Curata lentila camerei – Asigura-te ca lentila camerei este curata si fara amprente. Uneori, murdaria sau amprentele degetelor pot afecta calitatea fotografiei.
Foloseste functiile aparatului foto sau video – Majoritatea telefoanelor mobile au functii speciale pentru fotografie, precum modul panorama, modul portret, HDR, etc. Incearca sa experimentezi cu aceste functii pentru a obtine fotografii mai bune.
Foloseste regula treimilor – Regula treimilor este una dintre cele mai importante reguli in fotografie. Aceasta presupune impartirea imaginii in trei parti egale, atat pe orizontala, cat si pe verticala. Subiectul principal trebuie pozitionat in una dintre aceste parti pentru a obtine o fotografie echilibrata si placuta privirii.
Incearca diferite unghiuri si perspective – Incearca sa schimbi unghiul sau perspectiva din care faci fotografia. O fotografie luata de la o inaltime mai mare sau mai mica poate face ca subiectul sa para mai interesant.
Folositi functiile de editare – Majoritatea telefoanelor mobile au functii de editare foto incorporate, cum ar fi corectia culorilor, contrastul sau luminozitatea. Incercati sa utilizati aceste functii pentru a imbunatati fotografiile dupa ce le-ati facut.
Nu abuza sau chiar evita zoom-ul digital – Zoom-ul digital este o functie foarte tentanta, dar poate afecta calitatea clipurilor video. Daca trebuie sa filmati un subiect mai indepartat, incercati sa va apropiati de el in loc sa utilizati zoom-ul digital. Daca totusi trebuie sa utilizati zoom-ul digital, faceti-o cu moderatie pentru a evita imaginea pixelata.
Ai stabilizare optica? – Inainte de a incepe sa filmati, asigurati-va ca telefonul este stabil. Utilizati un trepied sau un stabilizator pentru a evita filmarea tremurata. Daca nu aveti aceste accesorii la indemana, incercati sa asezati telefonul pe o suprafata plata sau sa tineti bratul ferm atunci cand filmati. In cazul in care telefonul tau este dotat cu stabilizare optica, nu uita sa o activezi!
Lumina, din nou! – La fel ca in cazul fotografiilor, utilizarea luminii naturale poate face o diferenta semnificativa in calitatea clipurilor video. Incercati sa filmati in lumina naturala, de preferat in afara sau langa o fereastra. Daca filmati in interior, asigurati-va ca aveti suficienta lumina si ca sursele de lumina nu creaza umbre sau reflexii nedorite.
Joaca-te cu focalizarea si expunerea – Majoritatea telefoanelor mobile au functii de focalizare si expunere care va permit sa controlati claritatea si luminozitatea imaginilor. Invatati sa utilizati aceste functii pentru a va asigura ca imaginea este clara si luminoasa.
Filmeaza la orizontala – Atunci cand filmati cu telefonul mobil, este recomandat sa filmati in modul orizontal pentru a obtine o imagine mai mare si mai detaliata. In plus, atunci cand vizionati clipul video, este mai usor sa urmariti imaginea orizontala decat pe cea verticala.
Editeaza – Inainte de a partaja clipurile video cu prietenii si familia, este bine sa le editati pentru a le face mai atractive si mai profesionale. Majoritatea telefoanelor mobile au aplicatii de editare video incorporate sau puteti folosi aplicatii terte de editare video. Puteti adauga efecte, titluri, muzica si multe altele pentru a va imbunatati clipurile video.
Stii de fapt ce vrei sa filmezi? – Inainte de a incepe sa filmezi, planifica scena, gandeste cateva secunde. Stabileste fundalul, subiectul, incadratura, lumina si orice alte detalii importante pentru a crea un videoclip cat mai reusit. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca exista suficient spatiu pe telefon pentru a inregistra.