Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce este punctul rosu de langa camerele telefonului?

Published

on

Ce este punctul rosu de langa camerele telefonului? Probabil ati mai vazut si voi asa ceva, poate chiar tineti in mana un smartphone care are acel mic punct ce seamana cu o lumina rosie. Fiind langa camerele foto, automat ne dam seama ca ar avea legatura cu ele.

Posibil ca si telefonul tau sa aiba asa ceva, dar nu neaparat sa apara sub forma unui punct colorat, veti vedea in cele ce urmeaza ca sunt mai multe tehnologii in zona respectiva si m-am referit la acel punct rosu la modul general. Dar ce este?

Ei bine, discutam despre focalizarea laser, este o metoda avansata utilizata de unele camere pentru a realiza imagini mai clare si mai precise.

Advertisement

Este un sistem automat care foloseste un laser pentru a masura distanta dintre senzor si subiectul pe care il fotografiaza. Dar daca este laser, de ce nu pune probleme ochilor si de ce nu-l observam?

Pentru ca este cu infrarosu, care nu poate fi vazut cu ochiul uman. Lumina infrarosie se afla in afara spectrului vizibil pentru oameni, asa ca desi este emis, nu il vom vedea, nu ne va afecta. In plus. nu interfereaza cu procesul normal de captare a imaginii si functioneaza eficient chiar si in conditii de iluminare redusa.

Puteti face un mic experiment chiar acasa, chiar cu telecomanda televizorului. Stiu, nu foloseste laser, dar se bazeaza pe IR. Daca veti apasa pe orice buton si va veti uita in zona unde este acel mic “LED” emitator, nu veti vedea nimic. Insa, daca il veti privi prin camera telefonului (ca si cum ati vrea sa-i faceti o poza), veti observa o lumina rosie.

Advertisement

Sa ne intoarcem la subiectul articolului. Unele telefoane utilizeaza si un alt senzor, cum ar fi un Time of Flight (ToF), emite si el pentru a ajuta la masurarea distantei pana la subiect.

Iata cum functioneaza, o explicatie pe intelesul tuturor:

Camera emite un fascicul de lumina catre subiect, acesta fiind apoi reflectat inapoi catre senzorul telefonului si masoara rapid cat timp dureaza pentru ca lumina sa se intoarca de unde a plecat. Pe baza vitezei luminii, care este constanta, camera poate sa calculeze distanta exacta pana la subiect.

Advertisement

In functie de distanta masurata, senzorul foto regleaza apoi focalizarea obiectivului pentru a asigura o imagine clara si precisa a subiectului, totul se desfasoara cu rapiditate, cat ai clipi.

Desi aceasta metoda imbunatateste performantele, ea nu inlocuieste metodele traditionale, cum ar fi focalizarea prin detectie de faza (PDAF) sau detectia contrastului, ci mai degraba le completeaza pentru a crea o imagine mai buna.

PDAF = Phase Detection Auto Focus. Focalizarea prin detectie de faza functioneaza prin divizarea imaginii in doua sau mai multe parti, apoi compararea acestora pentru a determina daca imaginea este clara sau neclara.

Advertisement

Daca partile imaginii nu se aliniaza corect, atunci obiectivul camerei se va muta pana cand partile se potrivesc, ceea ce indica faptul ca imaginea este focalizata asa cum trebuie. Complicat…dar de ajutor!

Citeste acum si:

2 denumiri si un singur telefon Xiaomi sau Redmi

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des