
Ce inseamna f/1.8, f/2.0, f/1.5 in specificatiile camerelor foto?
Ce inseamna f/1.8, f/2.0, f/1.5 in specificatiile camerelor foto? Multi producatori (in special din China), profita de faptul ca unii utilizatori nu cunosc ce inseamna aceste specificatii si profita oarecum.
In materialele de prezentare, gasim scris mare si frumos “Dual Camera f2/4”. Potentialul client nu prea stie ce inseamna asta si ori nu da prea mare importanta, ori considera ce este ceva “de bine”.
Haideti sa incercam sa explicam “batraneste” ce inseamna acest “f”.
“F” inseamna diafragma, aceasta este alcatuita din lamele subtiri ce sunt dispuse paralel cu lentilele obiectivului. Pentru a intelege si mai bine, putem spune ca este vorba despre gaura prin care intra lumina.
Asa cum vedem in imaginea de mai jos, f/1.4 inseamna o gaura prin care intra lumina mai multa, f/16 inseamna o gaura prin care intra lumina putina.
Este logic, cu cat aceasta gaura este mai mare, cu atat pozele vor iesi mai bine, in special cele facute in conditii de iluminare slaba.
Problema este ca in cazul telefoanelor mobile, aceasta diafragma este fixa. In cazul unui aparat foto DSLR, aceasta este variabila. Sunt si cateva exceptii, Samsung S9 dispune de o diafragma variabila, aceasta comuta in mod automat in intervalul F/1.5 – F/2.4. Insa este vorba despre Samsung S9, sunt mii de alte modele care au diafragma fixa.
Ce inseamna f1/8, f2/0, f1/4 in specificatiile camerelor foto?
Ne mai putem gandi si altfel. Ne uitam la camera telefonului nostru si cu cat vedem un senzor mai mare, cu atat acesta este capabil sa absoarba mai multa lumina si automat, pozele facute seara sau la umbra, sunt mai bune.
Puteti sa faceti asta si intr-un magazin in care vedeti mai multe modele de telefoane expuse. In cazul in care nu se precizeaza diafragma, va puteti uita cu atentie la dimensiunea senzorului.
Deci, cu cat acest “F” este mai mic, cu atat mai bine! Desigur, producatorii lucreaza si la soft, insa stim ca tot ceea ce este facut de un soft nu se compara cu ceea ce este surprins direct de obiectiv.
Haideti sa vedem cateva exempe de telefoane si sa ne dam seama cum stau la capitolul diafragma (sau “f” sau deschidere”)
Samsung S5 – f/2.2
Samsung S6 – f/1.9
Samsung S7 – f/1.7
Samsung S8 – f/1.7
Samsung S9 – f/1.5
Huawei P9 Lite – f/2.0
Huawei P9 – f/2.2
Huawei P10 – f/2.2
Huawei Mate 10 PRO – f/1.6
Huawei P20 – f/1.6
Huawei P20 PRO – f/1.6
Xiaomi Mi Mix 2s – f/1.8
Xiaomi Mi 6 – f/1.8
Xiaomi Redmi Note 5 Pro – f/2.2
Xiaomi Redmi Note 3 – f/2.0
Xiaomi Redmi Note 4 – f/2.0
In orice caz, telefoanele chinezesti produse de companii mai mici (Leagoo, UmiDigi, Elephone, Ulefone, etc) se cam feresc sa declare aceste date si din experienta, stim ca nu stau excelent la capitolul camera foto/video. In majoritatea cazurilor, folosesc diafragme F/2 sau chiar F/2.4, pozele nu ies bine daca nu exista suficienta lumina.
Nu este totusi un aspect foarte important si poate ca nu ar trebui sa faca diferenta, asta in cazul in care nu esti foarte pretentios. Multi spun ca telefoanele de top recent lansate de Huawei sau Samsung pot tine locul unui DSLR, personal cred ca nu este deloc asa si este mai mult o chestie de marketing.
sursa foto partial

Radu P
aprilie 1, 2018 at 17:43
Perfect de acord. Doar ca la orice telefon în timp mi se pare mie sau la început pozele (sau fotografiile?) sunt ok, după o perioada nu mai ies bune. De ce oare?
Madalin Dragos Farcas
mai 3, 2023 at 23:29
Și eu am observat detaliul asta dar și încă unul în plus, faptul ca la al meu S22Ultra de 512GB pozele cu zoom mare nu mai sunt clare ca la început ci încețoșate, tremurate etc
Mihai
aprilie 1, 2018 at 18:35
Bine spus, lucrează băieții la update-uri, asta am observat și eu.
iulian
aprilie 2, 2018 at 06:41
In termenii folositi la vechile aparate foto cu film aceasta marime se chema luminozitatea obiectivului. De exemplu ap foto Zenit E de prin anii 70 care costa 3000 lei avea obiectiv Helios de f/2.0. Fed 3-ul meu avea f/2.8. De mentionat ca cu cit crestea luminozitatea, crestea capacitatea de a face poze la lumina scazuta, dar in acelasi timp crestea si aberatia geometrica a obiectivului. Adica daca pozai o pagina de matematica, pe poza nu aparea asa ci distorsionata. O primavara frumoasa!
TUCA IOSIF
aprilie 11, 2019 at 23:22
cu cat diafragma este mai mare ex. 1,2 claritatea pe margini se reduce ,cu cat este mai mica ex.8 claritatea deoarece se exploateaza centrul obiectiv ,depinde foarte mult si de calitatea lentilelor ( obiectivelor)
Sorin
aprilie 2, 2018 at 09:32
Oricât de bun și (exagerat de) scump) ar fi un smartphone, nu poate “ține locul unui DSLR”, pentru că așa cum bine spune Iulian, obiectivele camerelor foto din telefoane au o distanță focală extrem de mică, fapt care determină o distorsionare pronunțată a subiectelor situate în apropiere. Sensibilitatea și calitatea fotografiilor s-a îmbunătățit enorm, iar prin utilizarea a mai multor obiective deja se poate spune că ne apropiem de calitatea unui DSLR. Distorsiunile geometrice, și uneori cormatice, sînt însă mai dificil de controlat la aceste distanțe focale mici, astfel că și prețul telefoanelor crește simțitor.
Pentru rapiditate și comoditate, fotografiile realizate cu mobilul sînt de cele mai multe ori suficiente. Cei pasionați de fotografie se vor îndrepta spre aparatele foto dedicate, DSRL, și mult mai atractivele mirrorles-uri. Aici vorbim însă de un cu totul alt domeniu. Însă cu puțină atenție și imaginație, se pot realiza și cu telefonul mobil fotografii foarte interesante, care prelucrate ulterior (fiind necesare totuși mici, foarte mici corecții) pot aduce satisfacții posesorilor.
Și cum cel mai bun aparat de fotografiat este însăși a telefonului care îl ai efectiv in mînă(!), invit pe toți posesorii de telefoane să încerce să facă cît mai multe fotografii, să experimenteze tot felul de unghiuri și de iluminări. Garantez că satisfacția nu va fi proporțională cu prețul telefonului, și veți avea surprize plăcute să descoperiți o frumoasă pasiune, fotografia. Spor !
Lucian
decembrie 12, 2021 at 00:31
Felicitări pentru acest comentariu sta de argumentat si logic precum și informat!
Madalin Dragos Farcas
mai 3, 2023 at 23:35
Plus încă o chestie. Indiferent cât de bune ar fi camerele unui telefon, nu ai cum, sub ici o forma, sa compari obiectivul camerei unui telefon cu al unui DSLR. Diferența poate fi de câteva sute de ori. Deci, cata lumina poate capta un DSLR și cata un telefon.
Da, telefoanele pot face poze excelente, dar asta datorita softului cel mai mult.
Părerea mea…
Ioto14
aprilie 2, 2018 at 22:14
Deci de retinut cand cumperi telefoane f-urile sa fie cat mai mici 🙂
Dan
mai 3, 2018 at 15:46
F nu înseamnă diafragmă, f înseamnă raportul dintre diametrul aperturii obiectivului și distanța sa focală.
laurentiu
august 4, 2018 at 21:36
F este distanta docala. Numarul respectiv este taportul intre F si diametrul deschiderii obiectibului,
Vezi lamuriri aici
https://blog.fotomagica.ro/16t-ce-este-diafragma/
Cristian
septembrie 23, 2019 at 01:45
Este o mare confuzie in acest domeniu. In tehnica foto sant 2 marimi f.importante referitoare la un obiectiv de camera foto-video.Distanta focala si deschiderea maxima.Distanta focala F,este distanta in mm intre centrul obiectivului si senzor sau film. Deschiderea max. a obiectivului este luminozitatea maxima. Cifrele de 1:1; 1:1,4; 1:2 ; 1:2,8; 1:4; 1:5,6; etc sant asa fel calculate incat sa dubleze, respectiv sa injumatateasca expunerea. Valorile ,de exemplu intre 1:1,4 si 1:2 ,reprezinta doar 1 treapta de diafragma.Deci valori de 1:1,6 compatat cu 1,8 (de exemplu), nu inseamna practic nimic. Trebiue clar inteles ca treptele de diafragma, enumerate mai sus ,sant direct legate de timpii de expunere ( exemplu 1/30; 1/60; 1/125 din secunda) si
de sensibilitatea filmului (sau a sezorului)exprimata in ISO.Timpul si nr de ISO se dubleaza sau se injumatateste pentru o treapta de expunere.In concluzie obiectivele de la telefoane au valori de luminozitate (deschidere maxima a obiectivului)in general intre 1,4 si 2, adica o treapta de expunere. Aceste diferente se compenseaza f.usor cu marirea sensibilitatii senzorului cu mai
putin de o trepta. Ce este mai interesanta este distanta focala ,care este legata si de marimea fizica a senzorului.Cine este interesat poate studia orice manual clasic de fotografie pe fim.