Acasă Tutoriale telefon

Ce inseamna f/1.8, f/2.0, f/1.5 in specificatiile camerelor foto?

10

Ce inseamna f/1.8, f/2.0, f/1.5 in specificatiile camerelor foto? Multi producatori (in special din China), profita de faptul ca unii utilizatori nu cunosc ce inseamna aceste specificatii si profita oarecum.

In materialele de prezentare, gasim scris mare si frumos “Dual Camera f2/4”. Potentialul client nu prea stie ce inseamna asta si ori nu da prea mare importanta, ori considera ce este ceva “de bine”.

Haideti sa incercam sa explicam “batraneste” ce inseamna acest “f”.

“F” inseamna diafragma, aceasta este alcatuita din lamele subtiri ce sunt dispuse paralel cu lentilele obiectivului. Pentru a intelege si mai bine, putem  spune ca este vorba despre gaura prin care intra lumina.

Asa cum vedem in imaginea de mai jos, f/1.4 inseamna o gaura prin care intra lumina mai multa, f/16 inseamna o gaura prin care intra lumina putina.

Este logic, cu cat aceasta gaura este mai mare, cu atat pozele vor iesi mai bine, in special cele facute in conditii de iluminare slaba.

Problema este ca in cazul telefoanelor mobile, aceasta diafragma  este fixa. In cazul unui aparat foto DSLR, aceasta este variabila. Sunt si cateva exceptii, Samsung S9 dispune de o diafragma variabila, aceasta comuta in mod automat in intervalul F/1.5 – F/2.4. Insa este vorba despre Samsung S9, sunt mii de alte modele care au diafragma fixa.

Ce inseamna f1/8, f2/0, f1/4 in specificatiile camerelor foto?

Ne mai putem gandi si altfel. Ne uitam la camera telefonului nostru si cu cat vedem un senzor mai mare, cu atat acesta este capabil sa absoarba mai multa lumina si automat, pozele facute seara sau la umbra, sunt mai bune.

Puteti sa faceti asta si intr-un magazin in care vedeti mai multe modele de telefoane expuse. In cazul in care nu se precizeaza diafragma, va puteti uita cu atentie la dimensiunea senzorului.

Deci, cu cat acest “F” este mai mic, cu atat mai bine! Desigur, producatorii lucreaza si la soft, insa stim ca tot ceea ce este facut de un soft nu se compara cu ceea ce este surprins direct de obiectiv.

Haideti sa vedem cateva exempe de telefoane si sa ne dam seama cum stau la capitolul diafragma (sau “f” sau deschidere”)

Samsung S5 – f/2.2

Samsung S6 – f/1.9

Samsung S7 – f/1.7

Samsung S8 – f/1.7

Samsung S9 – f/1.5

Huawei P9 Lite – f/2.0

Huawei P9 – f/2.2

Huawei P10 – f/2.2

Huawei Mate 10 PRO – f/1.6

Huawei P20 – f/1.6

Huawei P20 PRO – f/1.6

Xiaomi Mi Mix 2s – f/1.8

Xiaomi Mi 6 – f/1.8

Xiaomi Redmi Note 5 Pro – f/2.2

Xiaomi Redmi Note 3 –  f/2.0

Xiaomi Redmi Note 4 – f/2.0

In orice caz, telefoanele chinezesti produse de companii mai mici (Leagoo, UmiDigi, Elephone, Ulefone, etc) se cam feresc sa declare aceste date si din experienta, stim ca nu stau excelent la capitolul camera foto/video. In majoritatea cazurilor, folosesc diafragme F/2 sau chiar F/2.4, pozele nu ies bine daca nu exista suficienta lumina.

Nu este totusi un aspect foarte important si poate ca nu ar trebui sa faca diferenta, asta in cazul in care nu esti foarte pretentios. Multi spun ca telefoanele de top recent lansate de Huawei sau Samsung pot tine locul unui DSLR, personal cred ca nu este deloc asa si este mai mult o chestie de marketing.

sursa foto partial

REVEDEȚI PREZENTAREA
Rating
Scriu cu placere pe acest site. Telefonul meu de zi cu zi, este un OnePlus 7 PRO. Lectura placuta! Pentru contact, foloseste adresa admin@androidro.ro
ce-inseamna-f-1-8-f-2-0-f-1-5-in-specificatiile-camerelor-fotoCe inseamna f/1.8, f/2.0, f/1.5 in specificatiile camerelor foto? Multi producatori (in special din China), profita de faptul ca unii utilizatori nu cunosc ce inseamna aceste specificatii si profita oarecum.In materialele de prezentare, gasim scris mare si frumos "Dual Camera f2/4". Potentialul client nu...