Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce inseamna Google Android Pay? Este disponibil in Romania?

Published

on

Ce inseamna Google Android Pay? Este disponibil in Romania? Vom incerca sa raspundem la cele doua intrebari si vom afla ce tip de telefon trebuie sa avem pentru a utiliza Android Pay.

Initial, a fost lansat in data de 11.09.2015 sub denumirea de Android Pay. In luna octombrie 2017, a primit denumirea de Google Pay. Sistemul este compatibil cu Android 4.4 KitKat, sau versiuni mai noi.

Ce inseamna Google Android Pay?

Este un sistem ce permite utilizatorilor sa faca plati prin intermediul telefoanelor mobile (cele fara root). Poate fi folosit atat online, cat si offline. Permite plati direct la comerciant (magazine), fara a fi nevoie sa ai in buzunar un card de credit sau bani cash.

Advertisement

Exista insa si un mic (sau mare) dezavantaj, telefonul trebuie sa aiba NFC. Asta inseamna ca nu orice telefon este compatibil. In special, telefoanele cu procesoare Qualcomm Snapdragon se bucura de NFC.

Oarecum, Google Android Pay este identic cu plata prin intermediul unui card bancar ce are tehnologia. Insa, nu mai folosim cardul bancar, ne bazam pe telefonul mobil. Este logic ca trebuie sa avem activata functia si la banca de care apartinem.

Pe scurt, in loc sa apropiem cardul contactless de POS, vom apropia telefonul mobil. Astfel, scapam de cardul bancar.

Advertisement

Desi este un sistem de plata utilizat cu succes in state dezvoltate din S.U.A sau Europa, pentru moment, in Romania nu se bucura de o mare popularitate.

In Romania, nu exista multe banci care suporta o astfel metoda de plata, inclusiv aplicatia pentru mobil. Banca Transilvania a lansat la inceput de 2018 acest serviciu, inclusiv aplicatia BT Pay.

Banca Transilvania, a finalizat procesul de dezvoltare a aplicatiei mobile BT Pay, primul wallet din Romania care permite plati contactless, bazat pe tehnologie inteligentă de plata Visa Token Service si MasterCard Digital Enablement Service.”

Advertisement

“BT Pay presupune adaugarea in aplicatie – in format digital – a cardurilor de debit si de credit pe care un client le are la Banca Transilvania. Aplicatia este disponibila pe smartphone-uri cu sisteme de operare Android si iOS, din Google Play Store sau App Store.”

Ok, insa cum facem cu telefoanele Apple, mai greu la ele cu NFC-ul! Pentru a rezolva si aceasta problema, bancile pun la dispozita utilizatorilor un sticker special. Nu este totusi gratuit, la Banca Transilvania el costa 30 de lei taxa de emitere si 15 lei taxa anuala.

AM adus in discutie Banca Transilvania deoarece este cea mai avansata din acest punct de vedere.

Advertisement

Personal, cred ca in Romania vor mai trece ani buni pana cand Google Android Pay va putea fi folosit de clientii tuturor bancilor prezente la noi in tara. Romanul este inca reticient cand aude de cardul bancar. Ce sa mai discutam despre plata cu telefonul mobil?

Sa nu uitam ca sunt inca o multine de magazine (in mediul rural) care nu au POS si unele care iti impun un prag pentru plata cu cardul.

Daca tragem linie, aflam ca Romania este si la acest capitol cu un pas in spate!

Advertisement

Descrierea completa a serviiciului, conform wiki:

Google Pay utilizează comunicarea în apropierea câmpului (NFC) pentru a transmite informații despre card, facilitând transferul de fonduri către comerciantul cu amănuntul.

Acesta înlocuiește cipul de carduri de credit și debit și PIN-ul sau banda magnetică la terminalele de la punctul de vânzare, permițând utilizatorului să le încarce în portofelul Google Pay. Este similară cu plățile contactate deja utilizate în multe țări, cu adăugarea autentificării cu două factori.

Advertisement

Serviciul permite dispozitivelor Android să comunice fără fir cu sisteme de puncte de vânzare utilizând o antenă de comunicare în apropierea câmpului (NFC), emulare de cartelă bazată pe gazdă (HCE) și securitate Android.

Google Pay profită de autentificările fizice, cum ar fi ID-ul amprentei, dacă este disponibil. Pe dispozitivele fără ID de amprentă, serviciul Google Pay este activat cu un cod de acces. Atunci când utilizatorul efectuează o plată către un comerciant, Google Pay nu trimite numărul plății de credit sau de debit cu plata.

Disponibilitatea (februarie 2018) globala a serviciului Google Android Pay:

Advertisement

În schimb, acesta generează un număr de cont virtual reprezentând informațiile contului utilizatorului. Acest serviciu păstrează informațiile de plată a clienților private, trimițând un cod de securitate unic în loc de datele cardului sau ale utilizatorilor.

Utilizatorii pot adăuga carduri de plată, făcând o fotografie a cardului sau introducând manual informațiile despre card. Pentru a plăti la punctele de vânzare, utilizatorii își păstrează dispozitivul autentificat în sistemul de vânzare.

Serviciul are autentificare inteligentă, permițând sistemului să detecteze când dispozitivul este considerat sigur (de exemplu, dacă este deblocat în ultimele cinci minute) și să provoace, dacă este necesar, informații de deblocare.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
12 Comments

12 Comments

 1. Anonim

  martie 11, 2018 at 15:42

  Păcat că nu vor fi toate telefoanele compatibile.

 2. Anonim

  martie 11, 2018 at 17:33

  Am instalat saptamana asta BT Pay de la Banca Transilvania. Foarte ok programul si modalitatea moderna de plata la unii comercianti. 😉

 3. Ioto14

  martie 11, 2018 at 20:02

  Am auzit ca Banca Transilvania are metoda de plata prin intermediul telefonului , asa e mai simplu pentru ca telefonul nu il uiti niciodata , eu unul nu am nici macar portofel :)) prefer sa imi tin bani in buzunar , ar fi utila dar mai trebuie sa treaca putin timp pentru ca lumea sa acorde incredere

 4. Anesti

  mai 29, 2018 at 13:27

  Eu folosesc G Pay și pot spune că funcționează exemplar și în Romania, singura problema este adăugarea de carduri de la băncile din Romania. Momentan îl am cu un card de la banca Lloyds UK. Sper că în viitorul apropiat și românii se vor dezmorții un pic în privința cardului bancar și a plății contactless.

 5. eu

  iunie 2, 2018 at 16:48

  Eu nu pot sa instalez Google Android Pay period s8 îmi zice că telefonul nu este compatibil. Am incercat pe mai multe telefoane și tot la fel

 6. Andrei

  iunie 25, 2018 at 20:36

  Nu îl poți instala în Romania 😉

 7. Bogdan M.

  august 9, 2018 at 17:36

  ING au lansat si ei ING Pay si se activeaza in 3 pasi din Homebank 🙂

 8. DanHC

  ianuarie 5, 2019 at 15:28

  Orange Money. Nici măcar card nu mai este necesar.(deși vor atașa Visa în curând).
  Doar că era să leşine casierița la Carrefour când i-am comunicat că plătesc cu telefonul.
  Am reușit totuși , era unul prin staff care știa de asta.?

 9. Vlad

  februarie 23, 2019 at 20:33

  Am un Samsung GalaxyA6 2018 dar nu are functiaNFC.Se poate instala?

 10. Cosmin

  februarie 23, 2019 at 21:30

  NU. Este un modul, un chip, nu o functie sau aplicatie.

 11. Liviu

  martie 5, 2019 at 22:58

  Nici Note9 !?!?!? Nu este compatibil 🙁
  De ce mama naibii nu?

 12. Mihai

  martie 12, 2019 at 23:49

  Utilizez acest serviciu de cel putin 2 ani in UK prin Lloyds Bank.In Romania…ca si cu autostrazile!Parca sunt in Evul Mediu atunci cand ma intorc din UK in Romania!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des