Stiri despre telefoane
Ce nu ti s-a spus niciodata despre incarcarea telefonului peste noapte
Deja ne-a intrat in obisnuinta sa incarcam telefonul noaptea. Asa ne asiguram ca dimineata va fi plin de energie si ne vom putea baza pe el peste zi. Pana aici, totul ok!
Insa, pe internet, circula multe articole pe tema asta! Sunt pareri pro si contra, sfaturi si sugestii, cum sa faci si cum sa nu faci. Reusim sa lamurim aceasta problema pentru totdeauna? Spun asta deoarece acum, in 2023, bateriile sunt mai avansate decat ne-am inchipuit!
Dar un lucru este clar. Majoritatea telefoanelor moderne au sisteme de incarcare inteligente care previn supraincarcarea bateriei. Odata ce acumulatorul ajunge la 100%, incarcarea se opreste sau trece la un mod de incarcare lenta pentru a mentine nivelul bateriei.
Sa spunem ca tii telefonul cam 2 ani de zile, apoi iti cumperi altul. Se intampla ceva daca-l lasi la incarcat mai multe ore?
- Desi incarcarea peste noapte nu provoaca daune imediate, s-ar putea ca bateria sa se uzeze mai repede daca este tinuta la 100% timp indelungat. Dar aceasta uzura nu este excesiva si probabil o vei vedea dupa mai bine de 1 an de zile.
Poate nu stiai, dar acumulatorii telefoanelor au chipuri inteligente integrate. Nu este ceva simplu, nu se conecteaza direct la cablu si gata…se incarca!
- Chipul integrat urmareste capacitatea, raporteaza nivelul de incarcare catre sistemul de operare al dispozitivului si opreste incarcarea bateriei atunci cand aceasta atinge capacitatea maxima, prevenind astfel supraincarcarea sau potentialele daune aduse bateriei.
- Unele telefoane au protectie contra descarcarii complete si tehnologia integrata poate opri telefonul inainte ca bateria sa se descarce complet, prelungind astfel durata de viata.
- Trebuie sa stiti ca toate componentele implicate comunica impreuna, o fac pentru a regla tensiunea si curentul de incarcare in functie de starea bateriei si de cerintele telefonului (tableta).
- Exista si monitorizarea temperaturii, chipul poate lua masuri pentru a preveni supraincalzirea, cum ar fi reducerea curentului de incarcare sau oprirea acesteia. Cum arata un acumulator “disecat”?
Cred ca mai periculoasa este caldura! Procesul de incarcare poate genera caldura, iar daca telefonul este intr-o husa sau pe o suprafata care nu permite o disipare adecvata a caldurii, acest lucru ar putea duce la o incalzire excesiva, aceasta poate afecta performanta bateriei pe termen lung.
- Am cititi mai multe stiri legate de telefoanele care iau foc din senin sau care explodeaza. Insa, in aproape toate cazurile, caldura a fost de vina.
Probabil ati observat ca telefonul se incinge excesiv atunci cand il ai la incarcat si il pui in acelasi sa execute sarcini complexe. La acest aspect ar trebui sa fiti mai atenti si sa-l evitati.
Sunt unii producatori care ofera posibilitatea de a opri (automat) incarcarea la 80% pentru a proteja si prelungi durata de viata a bateriei.
- Incarcarea bateriei pana la 100% si mentinerea acesteia la nivel maxim pentru perioade lungi de timp poate duce la o uzura mai rapida a acesteia.
- Limitand la 80%, acumulatorul nu este supus unui stres termic si chimic atat de mare.
- Puteti cauta aceasta optiune in setarile acumulatorului si daca este prezenta, o puteti activa.
Dar in concluzie, incarcarea peste noapte nu este, in general, periculoasa pentru telefoane! Dar daca vrei ca terminalul tau sa fie in bune conditii pentru o perioada cat mai lunga, poti lua in considerare limitarea timpului de incarcare, dar nu trebuie sa devina o obsesie.
Stati linistiti, s-au gandit si producatorii la toate aceste aspecte si oricum, tehnologiile sunt atat de avansate incat nu trebuie sa ne mai facem griji. Nu mai formatam acumulatorii si nu-i mai protejam atat, stiu singuri sa-si poarte de grija!