Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce s-a intamplat cu Nokia? De la 50% cota in 2011, la aproape 0% in 2022

Published

on

Ce s-a intamplat cu Nokia? De la 50% cota in 2011, la aproape 0% in 2022, cel putin asta arata datele de la statcounter.com, un serviciu de analiza web. Dar nici nu trebuie sa apelam la tot felul de tabele sau statistici, este suficient sa ne uitam in jurul nostru si sa constatam ca acum, in 2022, nu multa lume mai utilizeaza un telefon Nokia!

Brandul Nokia este acum controlat de catre HMD Global, o companie fondata de foști angajați Nokia. Au incercat o revenire pe piata incepand cu anul 2017. Insa, esecul companiei de a ține pasul cu sistemele de operare concurente a facut-o sa piarda poziția de lider de piata. 

Eu nu as spune si ca s-au incapatanat sa nu treaca la Android atunci cand trebuia, au continuat sa mearga “pe mana” sistemului de operare Windows Phone (sau Symbian) acesta nu mai are de mult timp niciun cuvant de spus.

Advertisement

Cred ca declinul a inceput de prin 2007, atunci cand Apple a venit cu primul iPhone, un telefon revolutionar in adevaratul sens al cuvantului si care a schimbat complet acest domeniu. Si in esenta, un iPhone din 2007 nu arata cu mult mai diferit fata de unul din 2022 (uitati-va la SE 2022). Apple merge pe aceeasi linie, nu a luat-o nici la stanga si nici la dreapta. Bravo lor. Si ce telefoane elegante stia Nokia sa faca!

Nokia 8800

Prin 1998, Nokia chiar domina piata si reusea sa devina lider mondial, intrecand chiar si Motorola, practic cei ce au inventat telefonul mobil. Martin Cooper de la Motorola a fost cel care a efectuat primul apel cu ajutorul unui telefon mobil de pe un trotuar din New York, asta se intampla in 1973!

Cu a evoluat Nokia (date oferite public de catre statcounter.com / pentru Romania)

  • Aprilie 2010 – 55%
  • Februarie 2011 – 46.3%
  • Martie 2012 – 32.68%. Este anul in care Samsung a inceput sa se duca sus de tot. 15% in aprilie si 28.26% in decembrie 2012.
  • Octombrie 2013 – 24.44%
  • Ianuarie 2014 – 17.36%
  • Ianuarie 2015 – 9%
  • Ianuarie 2016 – 6.37%. Este anul in care Samsung ajungea la 46.3%!
  • Nu mai continuam pana in 2022, nu mai are rost si ar fi dureros.

Si in timp ce telefoanele Apple sau Android cucereau lumea prin usurinta si libertatea in utilizare, Nokia parca nu avea viziune si se tot concentra pe Symbian, un O.S invechit si greoi. Pana in anul 2009, compania folosea nu mai putin de 57 de versiuni diferite și incompatibile ale acestui sistem de operare. Practic, se pierdeau in el!

telefon nokia

Nokia G11 2022

Pentru a ramane competitivi, tot in acea perioada, Samsung, Huawei si Motorola deja trecusera la Android, pana si gigantul Google intrase in 2008 in aceasta hora. In schimb, Nokia nu se uita nici in dreapta si nici in stanga. Au continuat cu Symbian cam pana in anul 2011, atunci cand au facut un alt pas gresit.

In loc sa schimbe macazul, au batut palma cu cei de la Microsoft si implementau Windows Phone pe telefoanele lor. Nu era o idee rea, acest sistem de operare avand potential, numai ca nu si atentia care i se cuvenea. N-au facut nimic timp de 3 ani de zile si in 2014, s-au decis sa treaca si ei la Android. Dar era mult, mult prea tarziu!

Advertisement

Nokia 8.2 2021

Unii angajati cu putere de decizie și-au intimidat subalternii acuzandu-i ca nu sunt suficient de ambițioși, alții nu aveau competenta tehnica necesara, fapt care le-a influentat evaluarea limitarilor tehnologice in timpul stabilirii obiectivelor. Se mai spune ca directorilor le era frica sa recunoasca sau sa comenteze in mod public inferioritatea sistemului de operare Symbian sau au ezitat sa recunoasca inferioritatea fata de Apple, de teama sa nu piarda investitori, furnizori sau chiar clienti.

Am ajuns in 2022 si cu toate ca Nokia a trecut de ceva timp la Android, parca tot nu-si gaseste drumul, nu au curajul sau puterea sa apese decisiv pe pedala de acceleratie si sa iasa in fata cu un flagship. In schimb, dupa o lunga pauza si o absenta destul de mare, Motorola a reusit. Conteaza ca inca sunt aici, le tinem pumnii si le uram tot binele din lume! Merita sa ajunga acolo unde au fost acum 10 ani.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des