
Copilul sta prea mult la telefon sau tableta? Incearca sa-l dezveti prin aceste metode
Copilul sta prea mult la telefon, mai frumos sa spunem asa in loc sa scriem “este dependent de telefon“, speram ca nu s-a ajuns chiar pana acolo. Dar este adevarat, cei mici incep sa stea cu ochii in ecranul telefonului inca din primii ani de viata. Sunt atrasi de culori, de miscare, de povestile pe care le vad si pe care le aud. Parintii sunt practic cei ce-i pun copilului pentru prima data un telefon in fata ochilor si motivele sunt deja stiute.
Desigur, nu este prea bine sa procedam asa, chiar daca multi dintre noi o facem sau deja am facut-o. Vrem sa nu mai planga, oferim telefonul drept recompensa sau pentru a-si umple timpul liber. Nimic rau pana aici, insa conteaza extrem de mult cat timp va sta cel mic la telefon.
Un smartphone poate da dependenta si o face cu usurinta. Universul din acel aparat este practic nesfarsit si asta-l atrage, in fiecare minut poate afla despre un clip video nou, un desen animat sau un joc. Si intr-un final, vom ajune la subiectul articolului, “Copilul sta prea mult la telefon”. Ce inseamna prea mult?
Nu exista un timp exact recomandat pentru utilizarea telefonului mobil de catre copii, deoarece acesta poate varia in functie de varsta, stilul de viata si obiceiurile individuale ale fiecaruia. Cu toate acestea, specialistii in sanatate recomanda sa limitezi utilizarea telefonului mobil la cel mult 2 ore, poate si atat este prea mult pana la o anumita varsta.
Cu cei mai mici sa spunem ca te intelegi, dar ce faci cu cei care au o varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani? Telefoanele mobile sunt o sursa de distractie si informatie, dar excesul in utilizarea lor poate avea efecte negative pe termen lung asupra sanatatii si dezvoltarii copiilor. Iata si cateva sfaturi pe care le puteti urma:
Stabileste reguli clare de utilizare a telefonului mobil: Cei mici trebuie sa inteleaga ca utilizarea unui smartphone este o activitate care trebuie limitata si trebuie sa stabiliti anumite ore in care telefonul este permis sau interzis. Foarte important de stiut, nu uita sa monitorizezi activitatea pentru a te asigura ca aceste reguli sunt urmate. In caz contrar, nu ai reusit nimic! Degeaba tu i-ai impus o limita daca el nu o respecta si tu nu ai nicio metoda de monitorizare.
Gasiti activitati alternative: Incurajeaza copiii sa descopere alte modalitati de a se distra si a petrece timpul liber. Nici parintii nu au crescut cu un smartpone in mana, sunt gadgeturi totusi recent aparute. Implica-l in jocurile de societate, sporturi sau activitati artistice. Plimba-l in aer liber, citeste-i o poveste, du-l la Zoo, joaca-te cu el, canta, desenati, radeti, sau orice alta metoda pentru a le arata cat de distractiv si interesant poate fi sa te distrezi fara sa stai mult in fata unui display.
Implica-te in activitatile lor: Nu-l lasa singur inchis in camera, trebuie sa te implici in activitatile pe care copiii le fac si trebuie sa petreci timp de calitate cu ei. Poti face lucruri impreuna, cum ar fi gatitul, alergatul, cantatul, cititul, etc. Astfel, copiii se vor simti si mai apropiati de tine si vor deveni mai putin tentati sa petreaca timp complet inutil pe telefonul mobil.
Dezactiveaza notificarile jocurilor: Notificarile jocurilor instalate pot fi o sursa majora de distractie si pot duce la verificarea telefonului mobil de mai multe ori pe ora. Chiar nu este greu sa faci asta si este extrem de important sa nu-l lasi pe cel mic sa auda la fiecare 10 minute sunete tentante ale notificarilor, cele oferite de jocuri. Invata-i sa isi verifice telefonul mobil doar la intervale regulate de timp, nu cand au ei chef.
Stabileste limite clare de utilizare a retelelor sociale: Retelele sociale pot fi o sursa majora de dependenta de telefonul mobil si poate mai mult de atat, pot afla sau pot vedea anumite lucruri care nu le fac deloc bine. Stabileste limite clare pentru utilizarea lor, verifica intotdeauna contul si persoanele cu care discuta sau lista de prieteni si asigura-te ca inteleg riscurile asociate cu publicarea informatiilor personale in mediul online.
Poti cere ajutorul unui specialist: In cazul in care copilul sta prea mult la telefon si da semne de o dependenta severa dar nu reusesti sa o controlezi singur, cauta ajutor de la un specialist. Numai ei te pot ajuta sa intelegi cauzele problemei si sa gasesti solutii pentru a o depasi. Si retine, un smartphone te poate ajuta si este chiar un prieten de incredere, trebuie numai sa stii sa gestionezi aceasta prietenie si sa nu abuzezi de ea.
