baterie

Telefonul ruleaza mai greu dupa un update de soft?

Telefonul ruleaza mai greu dupa un update de soft?
Last updated:

De ce cred ca se incetinesc telefoanele prin update de soft

Este un articol pe care doream sa-l scriu de foarte mult timp, de peste un an de zile. Si nu ma refer numai la telefoanele mobile cu Android, cred ca se poate aplica si televizoarelor SMART, cu sau fara Android.

De-a lungul timpului, am detinut mai multe telefoane mobile, in general toate fiind de tip flagship (de la mai multi producatori). In cazul tuturor modelelor, am observat ca dupa mai multe actualizari de software, acestea nu mai ruleaza ca in prima zi.

De ce? Pana la urma ar fi trebuit sa ruleze mai bine, acesta este scopul unei actualizari!

Unii pot spune ca este ceva normal, telefonul ar mai trebui resetat la valorile din fabrica din cand in cand. Se incarca de tot felul de aplicatii si fisiere inutile sau de procese ascunse care nu fac decat sa incetineasca sistemul de operare.

Dar ce te faci daca se da si o resetare la valorile din fabrica dupa un update important? Teoretic, telefonul ar trebui sa lucreze mai rapid. Din pacate, am constatat ca nu este deloc asa.

Avem nevoie de un procesor nou?

Sa spunem ca avem in 2020, un telefon cu Snapdragon 845 (2018). In mod normal, acesta ar trebui sa ruleze aproape identic cu unul dotat cu un procesor cu o generatie mai noua, poate chiar si doua generatii.

Oricum, vreau sa spun ca cu greu vei simti diferenta in utilizarea de zi cu zi.

Dar producatorii de telefoane mobile, vor sa te faca sa-ti schimbi telefonul an de an. Lanseaza modele noi, cu design superior si aparent, cu un hardware mult mai bun. Sau cel putin asa sunt prezentate generatiile noi, sa nu mai spunem de reclama agresiva si frumos colorata.

In acelasi timp, telefonul nostru cu Snapdragon 845, continua sa primeasca actualizari de soft, unele importante. Si cum ar putea un producator sa te convinga ca ai nevoie de un model mai nou (chiar daca nu ai nevoie)?

Oare prin incetinirea intentionata a celui vechi? Sa te faca sa crezi ca acesta nu mai face fata si ca iti trebuie cu adevarat ceva mai performant? Sa ne aducem aminte cate scandaluri internationale au fost legate de acest subiect si chiar au fost cazuri in care anumiti producatori au fost amendati.

De ce cred ca se incetinesc telefoanele prin update de soft

Caz concret – telefonul personal!

Telefon super dotat, cu Snapdragon 855, flagship al anului 2019. Rulare absolut impecabila in prima perioada, fara pic de lag sau de alte probleme.

Dar daca ajungi sa-ti cunosti telefonul mobil, iti poti da seama cu usurinta cand acesta incepe sa mai dea semne de oboseala, desi acest lucru nu ar trebui sa se intample dupa un update de soft!

Deoarece un update de soft, este menit sa asigure telefonului o functionare mai buna, nu invers (nu ma refer aici strict la actualizarile de securitate).

Trecerea de la o versiune de Android inferioara, la una superioara.

Am trecut prin asa ceva, update major de la Android 9 la Android 10. Indiscutabil, o noua versiune a sistemului de operare, ar trebui sa ofere o experienta mult imbunatatita. Pana la urma, acesta este si scopul.

Si peste tot citim cum aceste noi versiuni sunt mai rapide, mai bine optimizate, mai curate, etc. Dar de cele mai multe ori, se intampla fix invers. Un update major vine cu multiple probleme, toti am observat asta. Apoi, producatorii incep sa ne trimita noi actualizari prin care ar trebui sa repare problemele initiale. 

De cele mai multe ori, primim pachete mici de actualizare, unele care au numai 100 sau 200MB. Ni se promite o stabilitate mai buna a sistemului de operare si remedierea problemelor anterioare.

Dar de cele mai multe ori, chiar nu vedem nicio imbunatatire. Telefonul nostru incepe sa ruleze din ce in ce mai greu, chiar daca nu este vorba despre o scadere dramatica a performantelor. Dar una suficienta, fix cat trebuie pentru a te enerva in cazul in care esti mai pretentios.

Si fix in acelasi timp, cam dupa un an de zile de la lansarea initiala, producatorul respectiv anunta noul model, unul descris ca fiind net superior din toate punctele de vedere. Te uiti la recenzii pe YouTube, vezi cat de bine ruleaza acesta in momentul in care este scos din cutie si incepi sa cauti ofertele de pret.

Varianta care tine cu producatorul. Acesta este de fapt de buna credinta si personalizeaza sistemul de operare pentru a satisface cerintele utilizatorului. Dar poate chiar aceasta procedura, poate ajunge sa incurce lucrurile și sa conduca la incetinirea nevoita a telefonului. 

Da. Am indicii care ma fac sa cred ca prin actualizarile de soft, dispozitivele noastre sunt (intentionat) incetinite.

Multi au sesizat asta si pe Google, gasiti o multime de subiecte in legatura cu aceasta teorie. Iata numai o foarte mica parte din cautarile ne net:

Telefonul ruleaza mai greu dupa un update de soft?

Telefonul ruleaza mai greu dupa un update de soft?

Valabil si pentru televizoare?

Sa spunem ca ai un Smart TV produs de o companie de top, un model din 2017. Desi teoretic nu ai avea absolut niciun motiv sa-l schimbi, poti sa-l utilizezi 10 ani fara probleme. Asta daca nu cumva, producatorul te face sa iti doresti sa scapi de el.

Si tot prin actualizari de soft, cum altfel? Trebuie si ei sa-si vanda modelele din 2019 sau mai nou, pe cele din 2020. Aplicatia Netflix nu mai functioneaza asa cum trebuie, YouTube nu se mai deschide atat de rapid, canalele TV se comuta din ce in ce mai greu si intreaga interfata SMART este incetinita.

Ca sa tinem si cu producatorii, putem spune ca inclusiv in acest caz, ei incerca sa tina pasul cu evolutia tehnologica sau a aplicatiilor si vor sa ne ofere tot ce-i mai nou. Dar, tot ce este mai nou, este si mai bun? 

Concluzie:

Este clar, am observat o incetinire a dispozitivelor mele inteligente, fie ca este vorba despre telefoane mobile sau televizoare. Si aceasta incetinire am constatat-o numai dupa actualizarile de soft.