Connect with us
--------

Tutoriale telefon

Cum verifici daca ai primit actualizare de ROM prin OTA

Published

on

Cum verifici daca ai primit actualizare de ROM prin OTA, probabil ca multi dintre voi stiu cum sa faca vada daca au primit astfel de actualizari si stiu cum sa faca setarile necesare, insa sunt convins ca unii nu stiu nici ce inseamna OTA, nici cum sa verifice sau cum sa seteze.

Cred ca cei mai in varsta sau cei ce intra pentru prima oara in contact cu sistemul de operare Android au aceste probleme! Ce inseamna actualizare OTA?

Advertisement

Este vorba de un fisier ce poate avea de la cativa MB pana la cativa GB, el este trimis catre telefon direct de producator sau de catre importator folosindu-se de servere. Telefonul comunica cu acele servere si in cazul in care exista un fisier firmware disponibil acesta poate fi descarcat si instalat pe telefon, in fisier exista comenzile necesare pentru instalare, utilizatorul este scutit astfel de batai de cap.

Fiind un update oficial si venit de la producator sau importator, garantia aparatului ramane neatinsa!

Advertisement

OTA – Over The Air (actualizare prin aer, asta in traducere exacta) – Actualizarile ce au dimensiuni mari este bine sa fie descarcate numai prin intermediul retelelor WiFI, astfel se evita aparitia traficului de date suplimentar!

Cum verifici daca ai primit actualizare de ROM prin OTA – Aproape toate telefoanele suporta astfel de actualizari OTA, in sistemul de operare exista o sectiune dedicata si in functie de UI sau de producator, aceasta optiune poate fi pornita din fabrica sau poate fi oprita, in ultimul caz utilizatorul va trebui sa caute si sa descarce “manual” aceste actualizari.

Advertisement

Am sa va arat unde poate fi gasita aceasta setare si cam ce puteti intalni in zona respectiva, dar si ce setari exista.

Am primit recent spre teste un telefon Bluboo Dual, acesta are in meniu o zona de actualizari, insa ele erau oprite. Am bifat “on” setarea respectiva si instant am primit o actualizare!

Advertisement

Acest telefon are un sistem de operare Android Marshmallow putin modificat, in mod normal si daca aveti Android Lollipop, Nougat sau chiar Android KitKat ar trebui sa gasiti optiunea “actualizare” in acelasi loc!

Pentru asta, intrati in setarile telefonului si apoi cautati si lansati “despre telefon” sau despre dispozitiv”

Advertisement

Exact cum va spuneam si anterior, difera usor in functie de UI. Spre exemplu, la un Samsung S6 Edge Plus optiunea respectiva este direct in “despre dispozitiv“, in cazul unui telefon cu sistem de operare stock sau putin modificat, va trebui sa apasati si pe “actualizare

Cum verifici daca ai primit actualizare de ROM prin OTA – Asa arata pe un telefon chinezesc, Bluboo Dual in acest caz. Apasam pe actualizare si daca setarile sunt facute asa cum trebuie, vom primi o actualizare, asta in cazul in care exista asa ceva pentru modelul de telefon! Avem posibilitatea de a instala imediat sau de a reprograma actualizarea!

Advertisement

Cum verifici daca ai primit actualizare de ROM prin OTA

Sunt disponibile cateva setari, pentru asta va trebui sa apasati pe zona de setari (aceasta difera in functie de UI), in acest caz pe cele 3 puncte din coltul dreapta/sus. Putem opta ca telefonul sa ne caute periodic actualizarile, sa le descarce automat sau nu, retelele in care sa o faca (WiFi sau date mobile) plus update local – in cazul in care avem noi fisierul pe un card Micro SD.

In cazul in care aveti un sistem de operare customizat mai mult, interfata difera putin dar in mare, setarile si pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti sunt asemanatori. Iata mai jos cum arata aceasta optiune pe un telefon Samsung:

Advertisement

Scriu cu placere pe acest site. Telefonul meu de zi cu zi, este un Samsung Galaxy S21 Ultra. Lectura placuta!

Advertisement
3 Comments

3 Comments

 1. Florin

  mai 29, 2017 at 06:26

  Cosmin,
  La pornirea tel. acesta imi cere parola, dupa care dupa un anumit timp mi se blocheaza.Nu te mai lasa sa faci nimic.Parca ai zice ca este devina touchul.
  Intrebare: Acest telefon va trebui resoftat, sau doar actualizat? si.. Cat ma costa o asemenea operatie?
  Tel este P6 Energy lite

 2. Cosmin

  mai 29, 2017 at 07:47

  Cred ca trebuie resoftat sau resetat general (hard reset). Nu stiu exact un pret insa in jur de 50-100 lei banuiesc.

 3. Gina Petrică

  iunie 24, 2017 at 15:24

  Acum două săptămâni am actualizat telefonul si după această actualizare nu mai merge internetul decât prin wi-fi eu având si extraopţiunea web’n’walk. Ce pot face?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Trebuie sa citesti si: