Review telefoane
De ce sa cumperi (sau nu) un Huawei Mate 30 PRO
De ce sa cumperi (sau nu) un Huawei Mate 30 PRO
Incercam un articol pentru cel mai controversat telefon aparut in ultima perioada. Mai exact, telefonul fara Google. Un smartphone reusit sub brand Huawei, dar unii spun ca nu ar fi de fapt terminat.
Dar nu va fi un review clasic in care sa discutam despre scorul in AnTuTu sau alte teste asemanatoare, despre meniu si optiuni, despre baterie, camera sau alte chestii clasice. Le gasiti peste tot pe internet. Am sa ating si aceste subiecte, insa mult mai putin fata de obicei.
Deci, de ce sa-l cumperi sau de ce sa nu-l cumperi. Telefon testat prin programul Orange Smartphone Tester.
1 – DE CE SA NU CUMPERI UN HUAWEI MATE 30 PRO
Sunt persoane care nu concep sa nu aiba instalate aplicatiile ce tin de Google, inclusiv magazinul de aplicatii. Desi exista multe metode (aici una) prin care problema se rezolva in cateva minute, tot sunt persoane care probabil nu vor sa foloseasca metodele respective.
Sunt tot felul de teorii. Fie ca introduci virusi si ramai fara banii de pe card, fie cineva (nu stiu cine) va avea acces la conturile tale salvate pe telefon, iti va fura pozele si datele personale.
Sau poate nu ai chef sa te asezi in fata calculatorului si sa urmezi tot felul de tutoriale, chiar daca sunt mai grele sau din contra, mai usoare. Apoi, poate chiar nu te pricepi la asa ceva sau esti o domnisoara de 18 ani care nu a auzit in viata ei de apk., VMOS, emulatoare si lista poate continua.
Apoi, putem spune ca pur si simplu nu vrei sa ai un telefon asupra caruia ai intervenit si ai instalat diverse fisiere pe care le-ai gasit pe internet. Esti genul de persoana care iti doresti un telefon mobil asa cum l-a facut producatorul si iti doresti sa instalezi numai aplicatii care vin din surse sigure, asa cum este magazinul Huawei, cel preinstalat.
In acest magazin de aplicatii, nu vei gasi Facebook, Netflix, HBO GO, Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp, Shazam, Messenger, Instagram si multe alte aplicatii extrem de populare si de utile.
Efectiv, acestea nu sunt si fara sa urmezi anumite tutoriale, nici nu pot fi instalate. Deci, fie te vei multumi cu varianta de browser a acestora, fie nu le vei folosi.
Daca vrei sa folosesti telefonul pe post de GPS, te vei multumi cu Sygic, popularul navigator este in magazinul Huawei. Fara Waze sau Google Maps.
Probabil ca te intrebi ce aplicatii utile in Romania se gasesc in magazinul Huawei, cel preinstalat. Gasesti Stirile ProTV, Cinemagina, eSky, aplicatiile unor banci, My Orange, Antena Play, Digi Romania, Ziare.com, Viber, LaJumate, Okazii, Elefant.ro, CEL.ro.
Aplicatii preinstalate:
Fara OLX sau eMag.ro. Totusi, cei de la Huawei Romania sunt in discutii cu mai multi dezvoltatori si continutul este actualizat. Aplicatiile populare la noi in tara vor mai aparea, dar nu stiu cu exactitate sa va spun cand si despre ce este vorba.
Lispa butoanelor pentru volum. Utilizatorul este nevoit sa foloseasca gesturile, adica sa atinga de doua ori marginea ecranului pentru ca acel slider care permite controlul volumului sa apara.
Nu ar fi deranjant ziua sau atunci cand te uiti spre ecran. Dar in momentul in care il folosesti intr-o pozitie incomoda, noaptea sau atunci cand il ai in buzunar, este aproape imposibil sa reglezi sunetul (poate prin intermediul castilor).
“Bretonul” este si el cam exagerat pentru anul 2020, destul de lat si pana te inveti cu el, poate fi deranjant. Poate fi ascuns din meniu (vezi video de la final) si partial, problema este rezolvata.
Nu are jack audio, difuzoare stereo si nici FM Radio.
2 – DE CE SA CUMPERI UN HUAWEI MATE 30 PRO
– Pentru ca poti anula primul punct, cel in care am discutat despre lipsa Google si a altor aplicatii. Un tutorial gasiti aici si pentru a-l urma, nu aveti nevoie de 7 facultati…Daca nu crezi in virusi si in tot felul de alte nebunii, problema se rezolva simplu.
– Telefonul Huawei Mate 30 PRO, are un design super reusit. Bine de tot construit si chiar frumos. Ecranul de tip “cascada” face toti banii, ai impresia ca tii in mana tot panoul.
De altfel, telefonul are un body ratio excelent, 94%. Cu 5 procente peste S20. Este un OLED cu rezolutie corecta (mai exact, fara 2K sau 4K) si luminozitate chiar foarte mare.
– Este rezistent la apa si la praf, senzorul de amprenta este integrat in display.
– In materie de performante, totul este de nota 10. 8GB RAM si HiSilicon Kirin 990 pe 7 nm, procesor ce ajunge pana la 2.86 GHz. Ruleaza orice si ruleaza perfect. Fara pic de lag, totul se deschide instant si nu ai de ce sa te enervezi.
Desi am spus ca nu amintesc de AnTuTu, va spun ca a obtinut 477377 puncte, este pe locul 4 in acest test.
– Sistemul de operare este Android 10, interfata aplicata fiind EMUI 10. Asta inseamna ca ofera multe posibibilitati de customizare si setari multiple. Eu prefer asa, este un Android pana la urma.
– Prezenta unui senzor infrarosu si un acumulator cu o incarcare super rapida (aproximativ 60 de minute 100%), dar si incarcare wireless la 27W.
– Cei de la DxOmark, l-au plasat pe locul 4 atunci cand au facut recenzia camerei foto. Optica Leica – 40MP+40MP+8MP+TOF 3D. Huawei a facut mereu o figura buna in materie de camere, nu dezamageste nici de data aceasta.
Este si singurul telefon din lume ce poate filma la 7680 fps:
Las cateva mostre foto, sunt (aproape) perfecte pentru un telefon mobil, inclusiv cele de noapte. As fi dorit totusi un zoom optic mai perfromant, acesta se opreste la 3X:
Pretul nu l-as trece nici la PRO, dar nici la CONTRA. Poate fi achizitionat si la abonament Orange, este posibil sa primiti si o oferta personalizata in functie de vechimea in retea, portare, puncte acumulate, etc.
La Orange, pretul fara abonament este de 3893. Poate fi achizitionat si in 24 rate (155 lei pe luna). Desigur, nu oricine isi permite sa dea 4000 de lei pe un telefon mobil, dar astea sunt preturile pentru terminalele flagship…
Citeste si: Iata-l! Telefonul fara Google, Huawei Mate 30 PRO, primele pareri

- Stiri despre telefoane3 luni ago
Tot ce trebuie să știi despre Samsung Galaxy S25 Ultra – pareri pro si contra
- Stiri despre telefoane3 luni ago
Stiai care este deosebirea intre 4G si 4G+?
- Tutoriale telefono săptămână ago
Cum să faci poze artistice de tip personaj cu ajutorul ChatGPT – rapid, creativ și gratuit
Adi _47
martie 1, 2020 at 11:42
Huawei mate 30 pro e pe locul 1 pe site-ul dxomark, sau era cel puțin.
Gabitza
aprilie 7, 2020 at 12:48
salutare, eu folosesc mate30pro din februarie si sunt foarte multumita. bateria ma tine 2 zile chiar daca il folosesc intensiv si ador sa fac clipulete slow motion. it’s fun!
DeEA
aprilie 14, 2020 at 11:43
buna. eu mi-am cumparat mate30 pro in luna martie si pot spune ca sunt foarte multumita de el: am reusit sa instalez aplicatiile pe care le folosesc frecvent (unele le-am luat cu phone clone de pe telefonul vechi , iar altele le-am gasit in magazinul lor sau in altele ). eu zic ca isi merita banutii : este un telefon extraordinar pe parte de baterie si camera, aplicatiile necesare se instaleaza destul de usor ( va scrie cineva care nu este foarte tehnic 🙂 ).
Cosmin
mai 5, 2020 at 13:09
detin acet model din ianuarie l-am luat in perioada de precomanda odata cu castile wireless. Sunt mega inantat de el si am optat pe varianta curata si am rezolvat cu aplicatiile odata prin phone clone, pentru cele de pe telefonul vechi, apoi prin apkpure pentreu cele instalate ulterior. Am descoperit si ca apk pure ofera versiuni (pentru aplicatii ) chiar mai noi decat apstore…. Ulterior am gasit in AppGalery si o aplicatie MoreApps ce te trimite direct catre posibilitatea de download a aplicatiei dorite. Sunt acolo toate aplicatiile de social media, stiri, jocuri . Eu unul sunt fascinant de design si de cum se simte acel ecran SUPEEER curbat in mana. Camera de top, super processor si un echilibru excellent al bateriei
Cristi
mai 14, 2020 at 16:28
Sunt foarte multumit de Mate 30 Pro! In cateva minute am transferat toate datele de pe vechiul telefon cu Phone Clone, iar daca am avut nevoie de alte aplicatii am folosit AppGallery si MoreApps:)