baterie

Cum poti sa scoti mai multa putere din procesorul telefonului tau cu Android

Cum poti sa scoti mai multa putere din procesorul telefonului tau cu Android

Se poate face overclock la procesorul telefonului, insa nu este recomandat si nici nu poate fi facut un tutorial general. In trecut m-am jucat si eu cu aplicatii mai complexe, am facut root, chiar am instalat un custom kernel si m-am jucat putin cu anumite valori.

Insa, erau vremuri in care nu foloseam aplicatii pentru online banking, Netflix sau alte titluri care nu pot fi folosite daca nu ai acces root. Da, pentru a face cu adevarat overclock unui procesor, ai nevoie de drepturi de administrator asupra sistemului de operare Android, adica sa umblam la radacina (root).

Si in plus, telefoanele de astazi sunt performante (chiar si cele de 1000 de lei)adica nu simti nevoia de mult mai multa putere in plus. Dar raspunsul ramane valabil, se poate face overclock unui telefon mobil. Insa nu de oricine. Nu exista un tutorial general, fiecare telefon este diferit si trebuie cautat fix pentru acel model/cod.

Pentru a face overclock, nu descarcam o aplicatie din Google Play si apoi setam anumite valori. Sunt si aplicatii de genul asta, unele care promit ca fac telefonul sa zboare. Dar nimic mai fals si nu recomand sa le folositi. Inainte de toate, trebuie root si un nucleu customizat (kernel). Dar ce este acest kernel?

Cum poti sa scoti mai multa putere din procesorul telefonului tau cu Android

Un un program de baza al sistemului de operare Android si se comporta ca o punte intre soft + aplicatii si hardware-ul telefonului. Se mai ocupa si cu incarcarea driverelor de pe smartphone, pornirea sistemului, incarcare sau oprirea acesteia, calibrarea culorilor ecranului, etc. Deci, este inima sistemului de operare, inima procesorului si a intreg sistemului. Un fel de bios.

Overclock la procesorul telefonului

Puteti vedea si voi ce versiune de kernel ruleaza telefonul, este simplu. Apoi, le fel de simplu, puteti cauta (pe xda sau Gogle) aceasta versiune si sa aflati mai multe despre ea. Daca doriti sa mergeti mai departe, aveti posibilitatea sa controlati acest kernel cu diverse softuri (dupa ce faceti root). Si pentru a face root trebuie sa aveti ceva cunostinte, nu va apucati daca nu stiti ce inseamna sau cum se face.

Pentru a vedea ce versiune de kernel/nucleu aveti, intrati in setari, despre telefon si in functie de interfata de utilizator, apasati pe “stare”, “despre” sau “informatii”. Aici vedeti informatia cautata. De regula, se schimba atunci cand faceti un update major de soft. Aplicatia amintita anterior poate fi instalata si fara root, insa nu ofera toate beneficiile.

Overclock la procesorul telefonului / versiune kernel / interfata aplicatie

Cum poti sa scoti mai multa putere din procesorul telefonului tau cu Android

Pentru a face modificari (dupa root) si in cazul in care chiar stiti ce sa faceti, recomand sa folositi aplicatia Franco Kernel Manager (2.99 lei in Google Play).  Pe langa tot felul de customizari, aveti posibilitatea sa faceti overclock cu aceasta aplicatie. Veti stoarce fiecare picatura de putere din procesor! Insa, se va incalzi mai tare, veti scurta durata de viata si automat, bateria va tine mai putin.

Overclock la procesorul telefonului / ce mai face aplicatia

 • Notificare de monitorizare a bateriei cu informații detaliate despre consumul de energie în perioadele active și inactive, estimarea timpului de încărcare, amperi/wați, etc.
 • Statistici detaliate ale bateriei cu informații despre consumul de energie în mAh al fiecărei componente (WiFi, ecran, semnal, inactiv, etc).
 • Editor Build.prop
 • Nuclee auto-flash, module Magisk.
 • Afișează presetări ale temperaturii de culoare și suport pentru KLapse.
 • Suport pentru Adreno Idler, GPU boost, GPU Adreno, Exynos și Kirin.
 • Frecvențe CPU, guvernator, suport pentru multi-clustere, frecvențe GPU, S Tune, CPU-Boost, CPU Input-boost, etc.
 • Faceți backup și restaurați nucleele.
 • Un vizualizator kernel logger pentru dezvoltatori.
 • Setări personalizate ale nucleului, cum ar fi: IO Scheduler, IO Scheduler tuning, wakelocks, lowmemorykiller minfree, KSM, ZRAM, etc.
 • Creați profiluri per aplicație și utilizați diferite setări pentru cele mai utilizate aplicații.
 • Utilizarea CPU/GPU/RAM/ZRAM/DDR BUS/IO/ZONE TERMICE/WAKELOCKS în timp real și utilizarea completă a frecvențelor CPU cu suport pentru dispozitive în cluster
 • Control cuprinzator al afișajului și al sunetului. RGB, saturație, nuanță, contrast.
 • Managerul de scripturi ce va permite sa va creați propriile scripturi shell în aplicație și sa le fixați pe Quick Tiles.
 • Teme luminoase și întunecate compatibile cu cea mai recenta versiune Android.