De ce atat hate pentru un telefon ieftin si de ce costa atat – M-am gandit sa fac un articol usor diferit, unul din care veti putea intelege anumite aspecte pe care nu prea aveti de unde sa le aflati. Ma voi referi la telefoanele ieftine, cele spre super ieftine. Dar chiar daca au aceasta caracteristica, cititorii tot le critica.
Am observat asta de mai multe ori in comentariile din acest site sau cele de pe Facebook. De fiecare data cand postez despre o lansare de telefon ce costa intre 250 si 350 lei, automat sunt unii care sar cu critica pe acest telefon.
Si vreau sa ma refer la pret, nu la specificatiile tehnice. Adica este lesne de inteles ca un mobil cu 1GB RAM nu va rula Asphalt 9, PUBG Mobile, Aerofly FS sau alte titluri mai complicate. Nici nu va zbura prin meniuri si nici nu va face poze de revista. Adica iti cumperi masina cu 50cp si vrei sa fie rapida cat una de 400?
Dar despre astea am tot vorbit. Daca un telefon ieftin nu ar fi cautat, nu s-ar vinde si nu ar fi adus. Din moment ce este vandut, inseamna ca cineva are nevoie de el!
Insa, nu am vorbit despre pret. Multi spun ca firma X il cumpara cu 200 lei si il vinde cu 300 lei. Nu dau exemple de companii, este valabil pentru majoritatea. Si nu ma refer la producatori, ma leg de firmele care importa din China. Telefoane, trotinete, jucarii, ceasuri, televizoare si orice alt produs electronic.
Este simplu sa dai cu hate si sa spui “aaaa…pai asta e 50 USD in China, astia il vand cu 80″! Este simplu de spus, dar sa va spun si ce se ascunde in spatele acestei afaceri, este pana la urma o afacere.
Fiind o afacere, trebuie sa ai profit. Daca ai profit, dai de lucru si altor oameni, oameni care isi hranesc familiile. Apoi, ce implica toate astea si de unde diferenta de pret? Ce inseamna o firma? Unde se duce diferenta de pret?
Despre un telefon ieftin – unde se duce diferenta?
Sa stiti ca nu se duce toata in buzunarul patronului, dar trebuie sa-i ramana si lui ceva. Sa spunem ca vinde 100 de telefoane/televizoare/trotinete/ceasuri, etc. si are profit 500 euro sau 1000 euro (este un exemplu, poate fi mai mult sau mai putin). Insa, profitul asta se duce in:
- Salariile angajatilor. De la femeia de serviciu si pana la cel ce gandeste grafica de pe cutia produsului. Daca sunt 10 angajati, lunar, un patron scoate din buzunar in jur de 8000 de euro! De unde sa-i scoata?
- Chiria biroului sau/si a halei.
- Magazinul online lucreaza pe o platforma/server. Acesta necesita plati lunare si mentenanta.
- Sunt contracte cu firmele de curierat.
- Transportul din China pana in Romania.
- Sunt cheltuieli cu publicitatea, muuulte cheltuieli. In Facebook, in Instagram, in Google AdWords si alte platforme. Daca nu ar exista publicitate, nu ar exista vanzari si nu ar exista angajati.
- Plati catre influenceri/vedete/diverse site-uri de promovare sau parteneri.
- Cheltuieli cu contabila firmei, salariile sunt maricele pentru un contabil.
- Benzina/motorina cu care se deplaseaza masinile firmei.
- Cheltuieli cu abonamentele de telefonie mobila, gaze, electricitate, cablu, etc.
- Deplasari in interes de serviciu, inclusiv in China sau in alte tari.
- Cheltuieli cu afilierea, majoritatea magazinelor au asa ceva. Mai exact, vedeti ca pun linkuri catre magazine, ele sunt de afiliere. Aproape toti ca mine faca asa ceva. Daca firma X a vandut un televizor prin intermediul meu, eu primesc un mic comision. Unde credeti ca intra acel comision? Exact, in pretul produsului.
- Taxele catre ANAF / sunt uriase de cele mai multe ori. Stiti cat plateste un patron pentru un angajat? 40/45%. Enorm!
Astea mi-au venit in cap rapid si le stiu bine, credeti-ma ca am lucrat/lucrez in vanzari si stiu despre ce este vorba, ce inseamna sa ai un magazin online. Probabil am omis mai multe amanunte, dar ati prins ideea.
Si nici nu putem spune sa renunte la majoritatea celor scrise mai sus. Daca ar renunta, nu ar mai merge afacerea. Si daca nu mai merge afacerea, nu mai exista angajati, statul nu mai culege taxe, nu mai avem spitale si nici autostrazi. Ca nu avem este o alta discutie, nu este vina patronilor.
Deci, este bine ca am lamurit anumite aspecte si am aflat de ce in China un produs costa 50 USD si aici costa 80 USD. Nu neg, sunt unii care exagereaza cu preturile si au un adaos urias, este o alta problema si cred ca intra la lacomie. Dar nu sunt multi, din fericire.
Nici mie nu-mi convine sa vad ca un produs costa mult mai putin in alta parte, dar n-am ce face, asa functioneaza comertul pe aceasta planeta. Daca tu ai fi patron, ai proceda fix la fel, ai fi nevoit sa faci asta! Stiai ca o sticla de suc costa 1 leu la producator si tu o cumperi cu 7 din benzinarie sau cu 4 de la supermarket?