Connect with us

Stiri despre telefoane

De ce nu putem schimba procesorul telefonului mobil?

Published

on

De ce nu putem schimba procesorul telefonului mobil? Adica sa-l facem mai puternic, mai rapid, un fel de upgrade. Pana la urma, multi dintre noi deja am facut asta acasa, dar pentru calculatoare sau laptopuri. Ce diferente sunt intre tehnologiile folosite de un smartphone si cele dintr-un PC?

Pai in primul rand, un procesor de calculator, cunoscut si sub numele de CPU (Central Processing Unit), este proiectat sa efectueze sarcini complexe si are un consum foarte mare de energie,  genereaza o cantitate mai mare de caldura, dar este capabil sa gestioneze multiple sarcini simultan.

Nu ca cel al unui smartphone ar fi lenes, doar ca este proiectat pentru a fi mai eficient din punct de vedere energetic si sa genereze mai putina caldura, pentru a prelungi durata de viata a bateriei si a reduce necesitatea de racire. Caldura mare inseamna deteriorarea ecranului sau a altor piese si mult disconfort.

Advertisement

De ce nu putem schimba procesorul telefonului mobil?

In plus, SoC-urile, adica System on a Chip / integreaza de obicei mai multe componente intr-un singur cip, inclusiv CPU, GPU (Graphic Processing Unit / placa video), memorie, conectivitate si alte circuite, pentru a economisi spatiu si energie.

Asa cum deja stiti, telefonul se demodeaza, se invecheste si pana la urma trebuie sa renuntam la el. Pe de alta parte, un PC poate fi modificat chiar si 10 ani din momentul achizitiei.

De ce nu putem schimba procesorul telefonului mobil?

Motivul pentru care nu poti schimba procesorul unui telefon mobil la fel de usor ca pe cel al unui calculator este simplu si implica in mare parte designul si constructia. Intr-un calculator, componentele hardware sunt conectate prin sloturi si conectori standard, care permit utilizatorilor sa inlocuiasca sau sa actualizeze parti specifice ale sistemului, cum ar fi procesorul, memoria RAM, placa video, etc.

Advertisement

Intr-un telefon mobil, componentele sunt mult mai integrate si procesorul este lipit direct pe placa de baza. Asa cum aminteam anterior, contine multe alte piese si intr-un final, inlocuirea sau imbunatatirea este practic imposibil de realizat si nici nu cred ca va fi prea curand posibila. Si sa nu uitam de aspectul financiar, producatorii castiga bani (multi) din vanzarea noilor modele.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171