Connect with us

Stiri despre telefoane

De ce numai unele ecrane atrag amprentele ca un magnet

Published

on

De ce numai unele ecrane atrag amprentele ca un magnet si altele nu, asta putem spune inclusiv despre carcasa spate a telefoanelor mobile, despre ele discutam acum si aici.

Chiar daca aveti un telefon cu display sofisticat, curbat si cu rezolutie mare, asta nu inseamna ca toate sunt identice. La prima vedere nu le diferentiem cu nimic, insa trebuie sa sapam mai in amanunt. Spre exemplu, daca ne cumparam un flagship, vom constata ca ecranul respinge amprentele.

In schimb, daca vom lua un mid-range cu display mai performant, putem constata ca amprentele se aduna rapid si pentru a scapa de ele va trebui sa apelam la o carpa, asa procedam si cu carcasa spate sau cu lentilele camerelor. Dar de ce se intampla asta?

Advertisement

Raspunsul sta in modul in care sunt fabricate si in prezenta sau absenta unui strat oleofobic.

Stratul oleofobic este un tratament special aplicat pe suprafata ecranelor si carcaselor telefoanelor mobile pentru a respinge substantele uleioase, cum ar fi sebumul natural produs de pielea umana. Acest strat functioneaza prin aplicarea unei bariere intre suprafata ecranului/carcasei si substantele uleioase, reducand astfel aderenta acestora si usurand curatarea.

Un avantaj major al stratului oleofobic este acela ca reduce in mod semnificativ vizibilitatea amprentelor pe ecran. Atunci cand atingem display-ul, inevitabil lasam in urma o amprenta formata din sebum. Datorita proprietatilor sale, stratul oleofobic nu permite acestui sebum sa adere la ecran, ceea ce face ca amprenta sa fie mai putin vizibila.

Advertisement

Asa cum precizam la inceput, unele telefoane mai ieftine pot avea ecrane si carcase fara acest strat, ceea ce le face mai predispuse la acumularea de amprente si reziduuri grase. Pe de alta parte, dispozitivele de top, includ acest strat.

Insa, este si o veste mai putin placuta. Cu timpul, acest strat dispare si asta se intampla destul de repede, adica el nu este acolo pentru totdeauna. Puteti observa asta uitandu-va cu atentie in zonele in care atingeti cel mai des ecranul cu degetul. Probabil veti observa ca acolo a disparut acest strat protector.

Rezolvare nu prea exista, nici macar foliile de protectie nu ne ajuta. Poate cele scumpe si rezistente, unele care precizeaza clar prezenta unui astfel de tratament. Acum stiti incas un motiv pentru care unele telefoane au pret mai mare 😉

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des