Connect with us

Stiri despre telefoane

De ce s-a decis inchiderea retelelor 2g si 3g?

Published

on

In cazul in care inca nu ati aflat, va spun ca zilele acestor retele sunt deja numarate si este o decizie asumata la nivel global. MAsura o putem cataloga ca fiind una pozitiva si oricum, nu cred ca va afecta foarte mult utilizatorii din Romania.

Putini mai sunt cei care nu utilizeaza un telefon capabil 4G. Tari care isi vor lua la revedere de la 3G in 2023 includ Danemarca, Slovacia, Grecia, Ungaria si Suedia.

In Romania, operatorii de telefonie vor proceda identic. Telekom deja si-a notificat abonatii in legatura cu acest aspect, Digi se pregateste sa opreasca definitiv 3G-ul, asta se va intampla pana la final de 2025.

Advertisement
  1. Operator: S.C. Orange Romania S.A.
    • Data oprire 3G: 31/12/2030
    • Data oprire 2G: 31/12/2025
  2. Operator: S.C. RCS & RDS S.A.
    • Data oprire 3G: 1/1/2025
    • Data oprire 2G: Nu este specificata
  3. Operator: Telekom Romania S.A.
    • Data oprire 3G: Nu este specificata
    • Data oprire 2G: 1/7/2022
  4. Operator: S.C. Vodafone Romania S.A.
    • Data oprire 3G: 31/12/2025
    • Data oprire 2G: Nu este specificata

Daca mai aveti un telefon cu o astfel de tehnologii mai vechi, probabil ca nu ati face rau daca ati renunta la el sau daca ati avea in plan achizitia unui 4G. Iata si cateva argumente care au dus la aceasta decizie.

4G si 5G ofera viteze de internet mult mai rapide si o capacitate de retea mai mare. Inchiderea retelelor 2G si 3G permite operatorilor de telecomunicatii sa realoce resursele lor pentru a imbunatati si extinde aceste retele mai noi si mai performante.

Este costisitor pentru operatorii de telefonie mobila sa mentina in functiune retele mai vechi, in special atunci cand numarul de utilizatori ai acestor retele scade, practic nu mai este profitabil.

Tehnologiile moderne utilizeaza spectrul radio in moduri mult mai eficiente decat cele vechi, ceea ce permite o utilizare mai buna a acestei resurse limitate.

Advertisement

Majoritatea telefoanelor mobile moderne sunt compatibile cu 4G si 5G, mentinerea suportului pentru retelele 2G si 3G nu este mai este necesara si nici nu mai are rost sa se faca investitii.

5G ofera latenta extrem de scazuta si viteze de download si upload foarte mari, ceea ce este esential pentru aplicatii emergente, cum ar fi Internetul Lucrurilor (IoT), vehicule autonome, realitatea virtuala si augmentata, etc.

Reteaua 2G a fost introdusa la inceputul anilor 90. Prima retea 2G, Global System for Mobile Communications (GSM), a fost lansata in Finlanda in 1991. 3G-ul a fost introdus la inceputul anilor 2000,  prima retea comerciala 3G fiind lansata de NTT DoCoMo in Japonia, in anul 2001.

Advertisement

Citeste acum si:

Exclusiv! Ce model din China este Allview Auto si costa

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des