Connect with us

Stiri despre telefoane

De ce sa te deconectezi chiar acum de la retelele WiFi publice

Published

on

Retelele WiFi publice sunt tot mai des intalnite in viata noastra. Practic, le avem peste tot. In autobuz, metrou, magazine, cafenele, mall-uri, aeroporturi si asa mai departe, pana si in centru orasului sunt primarii care ofera asa ceva.

Nu spun neaparat ca nu sunt ok de folosit, dar trebuie sa o facem cu o oarecare precautie si sa fim atenti la anumite detalii. Poate ca nici nu folosesti o retea WiFi publica, dar poate ca ai facut-o si vrei sa o faci.

De regula, ne conectam la asa ceva acolo unde semnalul 4G sau 5G este slab, poate inexistent. Sau atunci cand nu mai avem mult trafic inclus in abonamentul nostru de date mobile, cu toate ca deja primim nelimitat pentru o suma foarte mica.

Advertisement

Cu toate astea, conexiunea la astfel de retele WiFi publice poate prezenta riscuri semnificative pentru securitatea si confidentialitatea datelor noastre si nu neaparat cei ce pun la dispozitie asa ceva au vreo vina!

Retelele WiFi publice si riscuri asociate

Rogue hotspots (retea falsa). Se poate intampla ca in unele cazuri, hackerii pot crea retele Wi-Fi false care arata ca retele publice legitime. Daca te conectezi la un astfel de hotspot, atacatorul poate monitoriza traficul tau de internet si obtine acces la datele tale personale.

Poate fi interpretata ca o joaca de catre unii, dar nu este de glumit cu asa ceva. Sa spunem ca te afli intr-o cafenea si vezi o retea care poarta numele acelui local. Esti tentat sa te conectezi la ea (mai ales ca nu are parola) si chiar o faci.

Advertisement

Insa, aceasta retea poate fi facuta de o persoana cu intentii ascunse, una care poate sta in spatele unui laptop si care asa poate avea acces la informatiile tale personale si sensibile!

Interceptarea traficului de date. In momentul in care te conectezi la o retea Wi-Fi publica deschisa, datele tale pot fi usor interceptate de catre persoane rau intentionate.

Si in mod teoretic, informatiile personale, precum adrese de e-mail, parole, numere de telefon, poze, date financiare (etc.) pot fi furate si folosite in scopuri ilegale. Nu ai vrea sa se intample asta!

Advertisement

retelele WiFi

Atacurile de tip “man-in-the-middle”. Un alt pericol comun este dat de posibile atacuri de tip “man-in-the-middle”, in care un atacator intercepteaza comunicarea dintre dispozitivul tau si un site web sau serviciu online.

Prin diverse metode destul de simple, oricine poate intercepta si apoi modifica datele transmise sau accesate, redirecționandu-te catre site-uri false (sau clone), infectand dispozitivul cu malware.

Ce ai putea face si cum sa te protejezi?

O buna idee ar fi sa folosesti autentificarea in doi pasi, cea care adauga un nivel suplimentar de securitate pentru conturile tale online, protejandu-te impotriva accesului neautorizat, chiar si daca parolele tale au fost compromise.

Advertisement

Asigura-te ca site-urile pe care le vizitezi folosesc HTTPS, protocol ce cripteaza comunicarea dintre dispozitivul tau si site-urile pe care le vizitezi, protejandu-ti datele de interceptare. In poza de mai jos vedeti detaliile acestui site, androidro.ro, si faptul ca el foloseste acest protocol sigur:

securitate site https

Nu uita sa tii sistemul de operare Android actualizat,  valabil si pentru aplicatii. Nu ignora acele update-uri mici pe care producatorul ti le trimite, incearca sa ai mereu cea mai recenta versiune a aplicatiilor, le actualizezi din Google Play.

Important – Dezactiveaza functia “Conectare automata la Wi-Fi” sau “Partajare Wi-Fi”: Aceste setari sunt simple, rapid de facut si disponibile in meniul de configurare Wi-Fi al telefonului tau cu Android!

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des