Connect with us

Stiri despre telefoane

Este Black Friday o pacaleala? Sau o adevarata oportunitate

Published

on

Este Black Friday o pacaleala? Sau o adevarata oportunitate pentru a umple portbagajul cu diverse bunuri achizitionate la preturi de nerefuzat? Stiu, este un subiect dezbatut des, in fiecare an si de fiecare data in preajma acestei campanii. De ce sa nu mai dezbatem inca o data!?

Black Friday, ziua care marcheaza inceputul sezonului de cumparaturi de sarbatori, a devenit un fenomen global. Originar din Statele Unite, acest eveniment a captat atentia consumatorilor si retailerilor deopotriva, extinzandu-se rapid in numeroase tari.

Conceptul a fost introdus in Romania in anul 2011 de magazinul online eMAG, ei fiind unul dintre pionierii acestui eveniment de cumparaturi. Si apreciez la ei ca nu fac asa ceva de vara, primavara sau toamna. Dar nu despre acest magazin este vorba, nu facem reclama.

Advertisement

Cu toate acestea, exista un dezbatere continua: Este o ocazie reala de a economisi bani sau doar o strategie de marketing bine orchestrata? Ma exact, o pacaleala!

Black Friday o pacaleala? Da sau nu?

Pe de o parte, ofera oportunitati aparent irezistibile. Magazinele anunta reduceri masive, uneori pana la 70-80% din pretul initial, atragand astfel un numar mare de consumatori. Dar stiti si voi, aceste reduceri sunt mai ales la produsele scumpe, gen husa de telefon. Doar nu vreti 80% reducere la un televizor de 5000 lei…

De la electronice, imbracaminte, pana la produse pentru casa, varietatea de articole disponibile la preturi reduse este impresionanta. Pentru cei care au asteptat momentul potrivit pentru a face o investitie majora, cum ar fi achizitionarea unui laptop, frigider nou, telefon sau televizor, aceasta zi speciala (mai mult pentru magazine) poate parea ca o mana cereasca.

Advertisement

Cu toate acestea, exista si un revers al medaliei. Criticii argumenteaza ca aceasta campanie nu este intotdeauna ceea ce pare a fi. In primul rand, exista suspiciunea ca unele preturi sunt umflate inainte de eveniment, astfel incat reducerile sa para mai atractive decat sunt de fapt.

Si nu numai suspiciune, in fiecare an apar pe retelele de socializare dovezi ale preturilor crescute anterior. Teoretic, parca exista o lege in Romania care interzice magazinelor astfel de practici.

In al doilea rand, calitatea produselor oferite la reducere este adesea pusa sub semnul intrebarii. Unele magazine scapa de stocurile invechite sau de produsele mai putin populare, oferindu-le la preturi “reduse”. In plus, impulsivitatea indusa de “ofertele limitate” sau “stocurile epuizate” poate duce la cumparaturi nechibzuite, anuland orice economie potentiala.

Advertisement

Black Friday o pacaleala, sau chiar trebuie sa cumperi ceva?

Si sa nu uitam de produsele “locomotiva”. Ele tin capul de afis al oricarui eveniment de acest gen. Afli ca exista un telefon redus de la 2000 lei la 1000 de lei. Poate ca asa este! Numai ca, sunt foarte, foarte putine bucati si stocul se epuizeaza intr-o secunda.

Daca nu l-ai prins ( si sunt sanse mari sa se intample asta), de nervi sau frustrare si poate fara sa-ti dai seama, vei continua sa rasfoiesti ofertele si vei insista sa-ti cumperi ceva. Pana la urma, este Black Friday si nu vrei sa pleci cu mana goala. Si uite asa, apuci sa cumperi ceva cu un pret aparent redus, dar unul care probabil a mai fost valabil si in alta perioada a anului. Cine are de castigat? Magazinul? Exact!

Black Friday o pacaleala? Un alt aspect demn de mentionat este impactul asupra comportamentului consumatorilor. Atmosfera incarcata si competitia pentru produse pot genera agitatie. In acelasi timp, exista o presiune psihologica de a cumpara, alimentata de campaniile de marketing agresive si de atmosfera generala de “sarbatore a cumparaturilor”.

Advertisement

Este un fenomen complex, cu avantaje si dezavantaje. Pe de o parte, poate oferi oportunitati reale de economisire, dar pe de alta parte, exista riscul de a cadea in capcanele de marketing bine puse la punct de retailerii experimentati, de “vulpoi” ;). Ca intotdeauna, cumparatorul informat este cumparatorul intelept.

O abordare echilibrata, care implica cercetare si planificare, poate fi cea mai buna cale. Nu va lasati influentati prea mult de bannere, de reclame colorate si nici de preturile “incredibil de mici”. Poate ca ele nici nu exista!

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des