Stiri despre telefoane
Fabulos, trebuie să citiți despre amendă: “Nu dați reduceri mai mari de…”
Asa cum deja ati aflat, Samsung, eMAG, Flanco și Altex au primit o amenda de 123 milioane de lei de la Consiliul Concurenței pentru faptul ca fixau de comun acord prețurile la televizoare și telefoane mobile. 123 milioane de lei = aproximativ 24 milioane de euro, deci, o suma destul de mare.
Dar cum “negociau” aceste companii?
Directoarea Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă, a declarat azi că investigația a pornit de la o sesizare trimisă acum 2 ani de zile in mod anonim, pe platforma avertizorilor de concurență:
“Ceea ce ni s-a sesizat prin platformă și prin documentele puse la dispoziție ne-au oferit suficiente indicii să demarăm investigația.
S-au făcut inspecții inopinate și s-au colectat date de la cele 4 companii. Ca element de noutate, probele aici au constat în principal în conversații WhatsApp, pentru că au fost inspectate inclusiv telefoanele mobile.
Nu am descoperit o înțelegere pe orizontală între cei trei comercianți, ci s-a confirmat o înțelegere pe verticală între producător și cei trei comercianți. Înțelegerea a vizat o pondere mai mare în zona de televizoare.”
“Un angajat chiar dacă nu are funcții de decizie, dacă participă la astfel de înțelegeri atrage răspunderea companiei. Înțelegerea a fost de genul „să nu dați reduceri mai mari de…” Și atunci e greu de estimat impactul. Pentru recunoașterea faptelor s-au aplicat reduceri.”
Bogdan Chirițoiu de la Consiliul Concurentei a declarat că Samsung, eMag, Flanco și Altex și-au recunoscut faptele anticoncurențiale și, astfel, au beneficat de o reducere a amenzilor.
Deci, teoretic, eu ințeleg că acești giganti stabilieau preturile direct pe WhatsApp sau cel puțin, în acest mod se făceau prețurile cu care am cumpărat noi telefoane și televizoare in perioada 2019-2021. Frumos…
Motivul pentru care au primit amenda de peste 20 de milioade de euro: „participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”.
- SEROM (Samsung) – 75.441.655 lei
- Dante Internațional (eMAG) – 20.311.427 lei
- Altex România – 21.376.113 lei
- Flanco Retail – 6.223.580 lei
Ce au declarat cei de la eMAG
„Am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online”.
Final de articol…nu mai am nimic de spus…Trageti singuri concluziile.