Stiri despre telefoane
Functionarea unui panou solar si din ce este fabricat acesta
Intr-o lume in care energia regenerabila devine tot mai importanta, panourile solare au devenit o solutie populara pentru a genera electricitate curata si durabila. In Romania, sunt multe magazine care ofera pachete complete, inclusiv baterii sau invertoare. Dar nu discutam acum despre preturi sau oferte, haideti sa vedem cum functioneaza exact un panou solar?
Vedem principiile, componentele si eficienta panourilor solare, pentru a intelege mai bine cum aceste dispozitive revolutionare transforma energia soarelui in energie electrica utilizabila, acesta este viitorul, unul electric!
Panourile solare functioneaza prin conversia energiei solare in energie electrica, nu era foarte greu sa ne dam seama… Insa, probabil nu stiati ca acest proces se bazeaza pe efectul fotovoltaic, descoperit pentru prima data in anul 1839 de catre fizicianul francez Alexandre Edmond Becquerel.
Efectul fotovoltaic descrie fenomenul prin care anumite materiale, precum siliciul, genereaza o tensiune electrica atunci cand sunt expusi la lumina. Panourile solare nu genereaza emisii de gaze cu efect de sera! Energia solara poate fi stocata in baterii pentru a fi folosita pe timp de noapte sau in zilele innorate.
Acum, sa vedem din ce este alcatuit un panou solar
- Celulele solare, elementele de baza ale unui panou solar si sunt responsabile pentru conversia energiei solare in energie electrica. Majoritatea celulelor solare moderne sunt realizate din cristale de siliciu, un material semiconductiv care prezinta proprietati fotovoltaice.
- Panourile solare sunt acoperite cu o sticla protectoare si rezistenta la intemperii, aceasta protejeaza celulele solare de factorii de mediu, cum ar fi ploaia, zapada si praful.
- Rama unui panou solar este realizata in general din aluminiu si are rolul de a oferi sustinere si rigiditate structurii.
- Mai exista un strat subtire de material antireflex este aplicat pe suprafata sticlei protectoare, acesta are rolul de a reduce reflexiile si permite o mai buna absorbtie a luminii solare.
- Stratul de izolatie electrica este aplicat pe spatele panoului solar si are rolul de a proteja celulele solare de contactul cu apa.
Eficienta unui panou solar se refera la procentul de energie solara convertita in energie electrica utilizabila. In general, eficienta panourilor solare disponibile pe piata variaza intre 15% si 22%, in functie de calitatea materialului, tehnologiei utilizate, producatorului, etc. Chiar daca acest procent va poate parea foarte mic la prima vedere, este important de mentionat ca o mare parte din energia solara este reflectata sau absorbita de atmosfera.
Factori care influenteaza eficienta panourilor solare si de care sa tinem cont
- Unghiul de inclinatie al panourilor solare influenteaza cantitatea de lumina solara primita. Pentru a maximiza eficienta, panourile solare trebuie montate la un unghi optim, care variaza in functie de latitudinea geografica. Adica nu l-am scos din cutie si l-am aruncat pe balcon sau pe casa…
- Orientarea optima a panourilor solare este spre sud, pentru a capta cat mai multa lumina solara pe parcursul zilei.
- Eficienta celulelor solare scade odata cu cresterea temperaturii. In zilele foarte calduroase, panourile solare pot fi mai putin eficiente decat in zilele cu temperaturi moderate. Retineti ca nu conteaza caldura…daca este mai cald afara nu inseamna neaparat ca sunt mai eficiente.
- Panourile solare pot acumula praf, murdarie sau alte particule care blocheaza lumina solara. Curatarea periodica a panourilor solare poate imbunatati eficienta acestora.
- Obiectele care fac umbra pe panourile solare, cum ar fi copacii sau cladirile inalte, pot reduce eficienta acestora.
- Panourile solare realizate din materiale de calitate superioara si tehnologii avansate au in general o eficienta mai mare, dar sunt si mai scumpe.
Si NU, un panou solar de calitate nici nu are nevoie de soare direct pentru a functiona, dar asta nu inseamna ca productia de energie va fi optima! In cazul in care aveti in plan sa achizitionati un panou solar si echipamentele necesare pentru functionarea corecta a instalatiei, trebuie luati în considerare eficienta, costurile, garanțiile și reputația producatorului. Indicat ar fi sa consultati un specialist inenergie solara, el va poate ajuta sa gasiti cea mai buna solutie.