Review telefoane
HomTom S16 – Review
HomTom S16 – Review – HomTom S16 este unul dintre cele mai ieftine telefoane cu display 18:9 si ma refer la oferta locala. Telefonul mi-a fost trimis de catre cei de la iHunt, pretul lui este de 475 lei.
Ne dam seama rapid ca nu vom discuta despre performante mari, insa nu este chiar un telefon slab si are cateva puncte forte. Cand spunem 18:9, ne ducem cu gandul la un display mai lung si mai putin lat, eventual unul cu margini inguste ale ecranului. De ce nu, avem in minte imediat telefonul Samsung Galaxy S8.
DISPLAY – HomTom S16 are totusi un display 18:9, insa nu este chiar ceea ce ne-am fi imaginat. Rezolutia este mai atipica si in rest, pare un display clasic. Mai pe scurt, nu ai un impact vizual foarte puternic.
HomTom S16 – Review – Cu toate astea, acest display 18:9 cu rezolutie 1280 x 640 pixeli este chiar foarte bun pentru acest interval de pret, este fara indoiala un punct forte al acestui telefon. Conform producatorului, panoul IPS LCD este fabricat de catre SHARP. Automat, ne gandim la ceva calitate.
Luminozitatea nu este foarte mare si nici nu gasim setari foarte multe. Apare MiraVision si in rest, cateva setari clasice. Raspunde bine la comenzi, partea din fata este fabricata din sticla, degetul aluneca pe ecran asa cum trebuie, culorile sunt bune, insa nu ies in evidenta. Daca vreti un telefon accesibil dar cu display bun, HomTom S16 este totusi o alegere buna.
Puteti vedea acest display in actiune, urmarind clipul de mai jos:
Pe YouTube, rezolutia nu urca decat pana la 480p. Nu este o problema a procesorului si nici macar a memoriei RAM, avem totusi 2GB RAM. Cred ca este o problema a rezolutiei, sa nu uitam ca aceasta este 1280 x 640 pixeli. Nu este un 1280 x 720 pixeli, asta inseamna ca nu putem vedea clipuri HD. Problema se rezolva cu un YouTube modificat.
Ca o concluzie la acest capitol, as spune ca ecranul nu dezamageste, desigur ca ne raportam la pretul telefonului.
ACUMULATOR – Aici, lucrurile se complica putin. Cu toate ca acest acumulator are o capacitate de 3000 mAh, autonomia nu este grozava. Am testat alte telefoane cu 3000 mAh care au obtinut o autonomie dubla. Nu avem un display cu o rezolutie foarte mare, nu avem un procesor puternic si nici macar o placa grafica de top.
Exista 2 motive pentru care bateria nu obtine scoruri bune. Ori sistemul de operare nu este bine optimizat, ori bateria nu are 3000 mAh.
HomTom S16 – Review – Am testat acest acumulator cu ajutorul aplicatiei PCMark, asa cum o fac de obicei. 5 ore si 42 de minute, acesta este rezultatul. In acest interval de timp, bateria s-a descarcat de la 100% la 19%. Avand in vedere ca a reusit totusi rezultate apropiate de LG V20 sau OnePlus 3, ne dam seama ca nu este totusi un scor foarte rau. Insa, acele telefoane au un alt hardware.
Sistemul de operare – Este un Android 7.0 Nougat placut si destul de curat. Nu avem aplicatii chinezesti si nici alte aplicatii care nu ar trebui sa fie. Este adevarat ca am intalnit aplicatia “Xender”, practic un manager despre care unii spun ca ar fi utila. Printre altele, putem transfera fisiere cu usurinta.
HomTom S16 – Review – In meniu, am intalnit si gesturi inteligente dar si o setare numita “Magic Thumb”, vedeti in clipul de mai sus despre ce este vorba. Pe scurt, la apasarea ecranului, vom avea parte de inimioare, stelute, baloane, etc.
Apoi, exista in meniul de setari functia “Float Window“. Activand functia, pe display apare un buton virtual. Apasand acest buton, ni se deschid anumite aplicatii si functii rapide. Player muzical, acces la setari, calculator sau revenire la meniul principal. “Float Window” este chiar util in anumite cazuri.
Pe langa toate acestea, exista acces si la o serie de gesturi inteligente. Deblocare prin gesturi inteligente sau diverse functii ce tin de apelurile telefonului.
HomTom S16 a primit chiar si o actualizare OTA, este insa una mica, sub 20 MB. Ca o concluzie si la acest capitol, as spune ca acest Android Nougat este unul simplu si aerisit. Asta poate fi o veste buna pentru unii sau mai putin buna pentru cei ce cauta un meniu plin de setari sau de optiuni.
Conectivitate – Din pacate, HomTom S16 nu are 4G si nici nu ne-am fi asteptat la un pret de 475 lei. Totusi, mi-a placut ca SIM-ul nr 1 este de tip NANO SIM si nici nu a trebuit sa modific nimic pe la APN pentru ca datele mobile sa functioneze.
HomTom S16 – Review – L-am folosit fara probleme in reteaua 3G Orange Romania. Meniul de apelare este clasic MediaTEK, la fel si cel pentru mesaje text. Nu sunt probleme la capitolul microfon/difuzor pentru convorbiri. Nu avem parte de cel mai bun sunet, insa nu dezamageste si nici nu te vei enerva din cauza ca nu vei auzi bine interlocutorul. O parere mai buna mi-a facut-o difuzorul multimedia, se aude tare si binisor pentru acest interval de pret.
Senzorul de amprente este destul de slab, am preferat deblocarea clasica, prin buton. Mi s-a parut mai rapida. Mai intalnim si GPS, dar si Bluetooth v4.0 cu A2DP, WiFi 802.11 b/g/n si suport pentru jack audio de 3.5 mm.
Performante – Telefonul are un procesor de tip MediaTek MT6580, unul cu 4 nuclee, ruleaza pana la 1.3GHz. Placa grafica este de tip ARM Mali 400, avem din fericire 2GB RAM si 16GB stocare interna.
Nu este un campion in testele de bench, rezultatele sunt slabe si ne asteptam la asa ceva.
[easy_chart chart_id=’35083′]
22985 puncte a obtinut acest telefon in testul AnTuTu. Asta-l face “coleg” cu iHunt HERO sau cu UMi London. In tabelul de mai sus, sunt majoritatea modelelor de telefoane testate de androidro.ro.
Am vrut sa-l testez si cu PCMark (work 2.0 performance) insa telefonul a refuzat acest test.
Geekbench 4.2.0 a rulat pe acest telefon si a obtinut urmatoarele scoruri:
375 puncte in testul single-core: Asus Zenfone Max, LG Optimus 4X HD, Sony Xperia M, sunt cateva telefoane cu scoruri asemanatoare.
1099 puncte in testul multi-core: Samsung Galaxy S5 Mini, Motorola Moto G (2014), Samsung Galaxy Grand 2 sau Xiaomi MI-2a sunt telefoane cu scoruri asemanatoare.
Conteaza destul de mult cei 2GB RAM, chiar daca rezultatele din teste nu sunt grozave. In meniu, telefonul se misca bine,nu am observat lag. Se descurca bine in toate sarcinile, trebuie numai sa-i dai timp si sa nu deschizi mai multe aplicatii in acelasi timp.
L-am avut oprit pentru 2 zile si apoi l-am pornit. Automat, telefonul a sincronizat toate conturile si mi-a afisat toate mesajele pprimite in acest timp. Am obsrvat aici un lag destul de suparator si a durat 2 sau 3 minute pana cand a terminat sincronizarea. Aici simti cu adevarat puterea unui telefon mobil, asta in cazul in care nu obisnuiesti sa te joci jocuri cu grafica de top. Ca o concluzie si la acest capitol, este un telefon cu care trebuie sa ai rabdare in anumite momente.
Camera foto – Sunt chiar 2 senzori principali, 13+2MP si 8 MP pentru camera selfie. Meniul camerei este clasic MediaTEK, aplicatia nu este deloc customizata.
Nu sunt poze rele, insa nici nu te poti lauda cu ele. Sunt clare, mai ales in conditii de iluminare buna, asa cum ne imaginam. Mi-ar fi placut totusi un efect bokeh mai placut si mai profund, nu l-am gasit. Iata pozele:
Daca sunteti amatori de poze tip selfie, ele sunt ok si arata cam asa:
Acesta este telefonul HomTom S16, poate cel mai accesibil 18:9 pe plan local la ora actuala. El este disponibil si la eMag, dar si pe iHunt.ro. Notele mele finale pot fi vazute mai jos.
Sorin
ianuarie 9, 2018 at 08:55
O fi avînd ecran cu raport 18:9 dar partea de jos (cu butoane) este prea mare, partea de sus este prea lată și și marginile laterale pînă la rama metalică sînt prea late, per total doar reclama “18:9” e de el, că în rest nu arată nicicum. Păcat că mulți se folsoesc de trendul 18:9, raportul ăsta nefiind real la toate ecranele. Marketingul, ce să-i faci…