Connect with us

Stiri despre telefoane

Iata de ce obosesc ecranele AMOLED si de ce se decoloreaza

Published

on

Iata de ce obosesc ecranele AMOLED si de ce se decoloreaza in timp, practic este vorba despre efectul de “ardere” sau daca vreti, “burn in”. Si oricat de atractive ar fi aceste panouri prin culorile fantastice si prin contrastul excelent, trebuie sa avem mai mare grija cu ele, asta in comparatie cu un IPS LCD clasic.

AMOLED, sau Active-Matrix Organic Light Emitting Diodes, este un tip de tehnologie de ecran care foloseste diode organice pentru a crea imagini.

Diodele emit lumina atunci cand un curent electric trece prin ele, spre deosebire de ecranele LCD, care folosesc o sursa de lumina de fundal pentru a ilumina pixelii. Negrul pe un astfel de afisaj este atat de intens pentru ca atunci cand ecranul trebuie sa afiseze negru, pixelii respectivi pur si simplu se opresc sau nu emit lumina.

Advertisement

Iata de ce obosesc ecranele AMOLED si de ce se decoloreaza

Numai ca, atunci cand anumiti pixeli sunt folositi mai mult decat altii – de exemplu, daca o anumita zona a ecranului afiseaza frecvent aceleasi imagini sau culori – aceia pot incepe sa se deterioreze mai rapid decat ceilalti. Asa apare fenomenul cunoscut sub numele de “burn-in”. Practic, pixelii care sunt utilizati intensiv  “obosesc” si nu mai pot reproduce culori la fel de placute ca inainte.

Iata si un exemplu (puteti verfica si voi, indicat ar fi sa afisati o imagine alba pentru a testa).

Iata de ce obosesc ecranele AMOLED si de ce se decoloreaza

Desi suna ingrijorator, exista masuri pe care producatorii le-au implementat pentru a preveni acest efect. Acestea includ deplasarea periodica a elementelor de pe ecran sau reducerea luminozitatii atunci cand se afiseaza aceleasi imagini pentru perioade lungi de timp.

Advertisement

Problema este ca nu toate telefoanele au un soft atat de bine optimizat, unul care sa fie capabil sa protejeze ecranul. Aici poate interveni utilizatorul, cel ce ar trebui sa stie ca nu este indicat sa pastreze pe display un widget pentru o perioada lunga de tip. Ma refer in special la cele care arata prognoza meteo sau ora exacta.

Cu toate acestea, este important de stiut ca aceste masuri pot doar sa intarzie aparitia efectului de burn-in, nu sa il previna complet. Pentru a minimiza acest efect neplacut, este recomandat sa eviti afisarea acelorasi imagini sau elemente de interfata pentru perioade lungi de timp la o luminozitate ridicata. Ai putea sa setezi un screensaver sau sa folosesti modul dark pentru a reduce uzura pixelilor.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171