Stiri despre telefoane
Iata diferentele intre rata de refresh si touch sampling
Iata diferentele intre rata de refresh si touch sampling, adica rata de esantionare a atingerii. Desi sunt detalii destul de importante atunci cand ne gandim la ecranul unui smartphone, nu prea se tine cont de ele si utilizatorii trec cu vederea aceste amanunte, unele esentiale in buna rulare a unui telefon mobil.
Daca despre rata de refresh am discutat deja, subiectul “touch sampling” l-am cam ignorat. Rata de esantionare a atingerii, se refera la numarul de ori pe secunda cand un ecran de smartphone detecteaza o atingere. Aceasta este masurata in Hertz (Hz). De exemplu, daca un telefon are o rata de esantionare de 120Hz, acesta verifica de 120 de ori in fiecare secunda daca ecranul a fost atins.
Si prin ce se difera in comparatie cu refresh rate?
Aceasta se refera la cat de des ecranul reimprospateaza continutul afisat. Cu cat este mai mare, cum ar fi 90Hz sau 120Hz, cu atat animatiile si miscarile pe ecran par a fi mai fluide. Acest lucru este util atunci cand derulam o pagina pe internet, jucam un joc cu o actiune rapida sau pur si simplu, atunci cand navigam prin meniu.
O rata mare de esantionare a atingerii poate duce la o experienta de utilizare mult mai fluida si precisa. Acest lucru este in mod special util in jocuri, unde reactiile rapide sunt esentiale. Un smartphone cu o rata inalta de esantionare a atingerii va putea inregistra si raspunde mai rapid la miscarile degetului pe ecran.
Spre exemplu, OnePlus 9RT este un smartphone ce suporta nu mai putin de 600Hz. Daca vreti si mai bine de atat, va puteti uita la Legion Phone Duel 2 cu 720Hz. Se poate si mai mult de atat? Da, realme GT NEO 3T ofera 1000 Hz. Dar in general, telefoanele obisnuite au o valoare ce se incadreaza intre 120Hz si 300Hz.
