Connect with us

Aplicatii telefoane Android

Sistemele de GPS din interiorul telefonului tau si aplicatie de test

Published

on

Sistemele de GPS din interiorul telefonului tau si aplicatie de test

Ce inseamna GLONASS, GALILEO si BEIDOU? Este destul de simplu de explicat, asta la prima vedere si pentru ceea ce ne intereseaza pe noi. Probabil ati vazut in specificatiile tehnice ale telefoanelor mobile ca toate vin cu GPS, rețeaua de sateliti care orbiteaza în jurul Pamantului, in puncte fixe deasupra planetei. Insa, nu in dreptul tuturor telefoanelor apare scris GLONASS, GALILEO si BEIDOU.

Acesti sateliti orbiteaza la diferite altitudini si sunt de mai multe feluri. Pe noi ne intereseaza insa cei de navigare și de localizare. Da, atunci cand folosesti telefonul mobil, acesta comunica direct cu un astfel de satelit!

Sistemele de GPS din interiorul telefonului tau si aplicatie de test

La ora actuala, sunt in jur de 600 de astfel de sateliti care orbiteaza. In general, se afla la altitudini cuprinse intre 160 km si 35.000 km. De ce orbiteaza? Este simplu de explicat, daca nu ar avea o miscare proprie, acesti sateliti ar fi atrasi de gravitatie si ar cadea pe Pamant. Aceasta miscarea de rotatie are asociata o forta centrifuga care impinge satelitul si-l indeparteaza de Pamant. Cu cat este mai aproape de planeta noastra, satelitul trebuie sa se roteasca mai repede.

Advertisement

O aplicatie excelenta pe care o recomand este GPS info (plus GLONASS&BeiDou) se descarca de aici. O instalezi pe telefon, o pornesti si pentru a “vedea” satelitii si daca telefonul tau suporta inclusiv GLONASS, GALILEO si BEIDOU, trebuie sa te duci afara sau langa geam. In partea de jos, ai si optiunea AR. Aceasta deschide camera foto si poti astfel vedea cam pe unde sunt pozitionati satelitii. Pentru asta, trebuie sa indrepti camera telefonului spre cer.

Sistemele de GPS din interiorul telefonului tau si aplicatie de test pe care sa o incerci

Sistemele de GPS din interiorul telefonului tau si aplicatie de test

Telefonul mobil este un receptor GPS capabil sa recepționeze semnalele emise de sateliți și, în funcție de acestea, sa determine poziția lui pe glob.

Dar, ce inseamna pana la urma GLONASS, GALILEO si BEIDOU?

Advertisement

Sunt tot sisteme (retele) de navigatie prin satelit la fel ca si GPS-ul, diferenta este data (printre altele) de acuratete si de cine a lansat aceste sisteme.

GLONASS: Sistem de navigație prin satelit, început de fosta Uniune Sovietica și continuat de Rusia. Este o alternativa la sistemul american Global Positioning System (NAVSTAR-GPS) și la cel al Uniunii Europene, Galileo. Acuratete de pana la 55 m pentru uz civil.

GALILEO: Sistem conceput de un consorțiu public-privat condus de Uniunea Europeana, Agenția Spațiala Europeana (ESA) și continuat de cateva state europene. Sistemul Galileo este interconectat cu sistemele funcționale GPS/NAVSTAR și GLONASS pentru a oferi o înalta precizie. Acuratete de pana la 7 m pentru uz civil. Nivelul de precizie al acestui sistem, este considerat superior celui oferit de GPS. 

Advertisement

BEIDOU: Sistem de navigație conceput de China si la inceput deservea zona Pacific-Asia. De curand, Beidou-3 a început oficial sa furnizeze servicii globale. Acuratete de pana la 10 m pentru uz civil.

Deci, cu cat telefonul tau este capabil sa recunoasca aceste sisteme, cu atat mai bine.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

4 Comments

4 Comments

  1. Alex

    decembrie 30, 2018 at 09:57

    Felicitări. Un articol bun.

  2. Cosmin

    decembrie 30, 2018 at 15:30

    Multumesc 😉

  3. Victor

    ianuarie 24, 2019 at 00:17

    Si sistemul de pozitionare globala QZSS, unde este?

  4. vlad_barbarian@yahoo.com

    februarie 21, 2019 at 00:06

    Galileo PRO l-am platit, am schimbat telefonul si nu il mai găsesc in Play store …. VOIAM TRACKURILE SALVATE IN APLICATIE 🙁

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des