Acasă Tutoriale telefon 2020 Ce inseamna procesor 7nm, 8nm, 10nm, 28nm pe un telefon? Conteaza?

Ce inseamna procesor 7nm, 8nm, 10nm, 28nm pe un telefon? Conteaza?

1

Ce inseamna procesor 7nm, 8nm, 10nm, 28nm pe un telefon? Conteaza?

Da, conteaza mult de tot, chiar foarte mult. Si sa nu credeti ca daca cifra este mai mare, procesorul este mai performant. Din contra.

Inainte de a afla alte detalii mai tehnice, haideti sa vedem si cateva exemple, asa veti intelege si mai bine despre ce este vorba.

Samsung Exynos:

  • Samsung Galaxy S6, a fost lansat cu un procesor pe 14nm (Exynos 7420)
  • Samsung Galaxy S10, cu procesor pe 8nm (Exynos 9820)

Qualcomm Snapdragon:

  • OnePlus 3, venea cu un Snapdragon 820, fabricat pe 14nm
  • OnePlus 7 PRO, cu Snapdragon 855, fabricat pe 7nm

MediaTEK

  • Xiaomi Redmi Note 4, a fost disponibil intr-o versiune cu MediaTEK, un MT6797 Helio X20 pe 20nm
  • Xiaomi Redmi Note 8 PRO, cu Mediatek Helio G90T pe 12nm

HiSilicon Kirin

  • Huawei Mate 9 PRO, era dotat cu un procesor HiSilicon Kirin 960, 16 nm
  • Huawei Mate 30 PRO, cu procesor HiSilicon Kirin 990, 7 nm

Observam ca de-a lungul anilor, acesti nm “s-au imputinat” si asta este foarte bine. Deci, cu cat vedeti in specificatiile tehnice un procesor cu “un numar mai mic” de nm, cu atat este mai bine si va puteti indrepta spre el. 

Unul dintre motivele pentru care procesoarele MediaTEK sunt mai ieftine, este dat chiar de tehnologia de fabricare a acestora.

Arhitectura nanometrului (nm) este de dimensiunea unui tranzistor. Cu cat este mai mica dimensiunea, cu atat mai multe tranzistoare pot fi incorporate in cipul procesorului, ceea ce creste volumul si puterea de calcul al acestuia.

La ora actuala, cele mai performante procesoare, sunt cele fabricate pe 7nm. In prezent, limita unui tranzistor pare a fi de 5nm.

Experimental, in 2016, a fost fabricat un tranzistor de 1nm si pentru a face o comparatie interesanta, un fir de par are grosimea de 50.000 de nanometri!

Procesor pe 7nm:

Procesoarele sunt fabricate folosind miliarde de tranzistoare minuscule, practic niste “porti electrice” care se deschid și se inchid pentru a efectua calcule.

7nm, 8nm, 10nm, 28nm, etc. sunt practic masuratori ale dimensiunii acestor tranzistoare – nm inseamna nanometru, o masura utila pentru a ne da seama cat de puternic este un anumit procesor.

Conform wikipedia.com, un nanometru corespunde unui fragment de metal care conține circa 4 atomi. Sub microscopul clasic sunt vizibile particulele de dimensiuni de peste 200 – 500 nm. Prefixul „nano-” vine din greaca veche unde inseamna „pitic”. În știința și tehnologie „nano-” se refera la unitați de masura, respectiv la raportul de unu la un miliard.

Deci, un telefon mobil cu un procesor fabricat pe o tehnologie de 7nm, este unul mai performant fata de unul cu un procesor fabricat pe 14nm. Automat, este si mai performant, dar si mai Scump!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here