baterie

Memorie telefon plina Android si care este capacitatea ei reala

Memorie telefon plina Android si care este capacitatea ei reala

Memorie telefon plina Android si care este capacitatea ei reala – Daca iti cumperi un telefon Android cu 8 GB sau 4GB stocare interna esti multumit si consideri ca sunt suficienti deoarece nu esti amator de jocuri performante ce ocupa cativa GB si nici nu vrei sa tragi o gramada de filme. 

Asta teoretic deoarecegb  in mod practic treburile nu stau asa si un telefon ce are afisata pe eticheta “disponibili 8GB” va avea in cel mai bun caz 4 sau 5 /GB! Valabil si pentru telefoanele cu 16 GB sau 32 GB unde dimensiunea spatiului de stocare reala este mult mai mica.

Explicatia este destul de simpla si de logica: Restul memoriei interne este rezervata sistemului de operare, adica si fisierele necesare pentru ca un telefon sau o tableta sa functioneze sunt tot in memoria interna si iti “fura din spatiul de stocare”

Multi dintre producatori uita sa mentioneze acest aspect si nici magazinele (unele) ce comercializeaza astfel de dispozitive nu ofera spatiul de stocare real. Astfel, ajungi acasa cu telefonul sau tableta si constati cu stupoare ca primesti mesajul “memorie interna plina” chiar daca ai instalat numai cateva aplicatii, valabil mai ales in cazul telefoanelor cu 4GB si sunt destul de multe pe piata.

Ganditi-va ca multi producatori instaleaza o gramada de aplicatii nefolositoare ce nici nu pot fi indepartate sa nu mai vorbim de interfata de utilizator care vine si ea cu o gramada de functii sau aplicatii ce mananca din spatiu intern.

Iata si un exemplu:

Ne vom raporta la urmatoarele telefoane ce vin din fabrica cu 16GB memorie interna si veti vedea care este valoarea disponibila in functie de model:

Google Nexus 5 – 12.30 GB reali

Sony xperia Z1 – 11.43 GB reali

HTC One Mini – 10.44 GB reali

LG G2  – 10.37 GB reali

Samsung Galaxy S4 – 8.56

Rezolvarea nu este chiar simpla deoarece de cele mai multe ori solutia nu este un card de memorie extern deoarece de cele mai multe ori aplicatiile nu se pot instala direct din Google Play in cardul de memorie iar din cele instalate cam jumatate pot fi mutate. Dar pentru asta, iti trebuie rabdare si ceva cunostinte. Daca te pricepi, poti rezolva partial problema expusa mai sus facand root pe tableta sau pe telefon si instaland diverse aplicatii sau modificand sistemul de operare. Dar in acest caz, ai nevoie de si mai multe cunostinte si un tutorial de root special pentru modelul tau de telefon. 

Atentie deci la telefoanele si tabletele cu spatiu mic de stocare! 4GB nu inseamna 4 disponibili asa cum 8 GB nu inseamna 8GB liberi si verificati ca ele sa aiba un Android cat mai curat, fara aplicatii inutile sau diverse “artificii” inutile pana la urma!

Motivul acestui articol sunt numeroasele intrebari pe care le-am primit in rubrica de comentarii sau pe mail. Din pacate nu pot raspunde fiecaruia deoarece tutorialele difera in functie de modelul telefonului sau in functie de sitemul de operare instalat.