Connect with us

Stiri despre telefoane

Milioane de telefoane vin gata infectate cu malware in Europa de Est

Published

on

Milioane de telefoane vin gata infectate cu malware, asta inseamna ca direct din fabrica “sunt lucrate”, cel putin asa sustine theregister.com, sursa care a fost preluata si de alte publicatii online, observ ca aceasta stire s-a raspandit destul de mult.

Interesant ar fi fost sa aflam si despre ce producatori este vorba sau ce branduri, mai ales ca discutam totusi despre “milioane” de telefoane mobile cu Android. Toate aceste afirmatii au fost facute in cadrul conferintei Black Hat Asia de catre cercetatorii de la Trend Micro.

Se discuta despre 10 producatori, dar in realitate, posibil sa existe peste 40, toate modelele de terminale fiind incluse in categoria celor mai ieftine. Se pare ca exista in jur de 10 milioane de astfel de telefoane, majoritatea fiind vandute in Asia sau in Europa de Est.

Advertisement

Concret, ar fi vorba despre tip de plugin, (proxy plugin), acesta ar permite infractorilor sa obtina controlul asupra telefonului chiar si timp de 5 minute, fara ca posesorul sa sesizeze asta. Se obtine date despre tastari, locatia geografica, adresa IP, parole, etc.

Ar fi afectate telefoane mobile Android ieftine, dar si ceasuri inteligente sau televizoare SMART. Productia acestora este externalizata catre un producator OEM si ar permite cuiva din lantul de fabricare (furnizor de firmware) sa infecteze produsele cu cod malitios.

Aceste plugin-uri pot actiona diferit, de la furtul si vanzarea datelor utilizatorilor pe piata neagra, la transformarea telefoanelor in proxy-uri care permit anumitor conexiuni sa acceseze internetul prin intermediul acestor dispozitive.

Advertisement

Mai mult, unele variante de malware pot fura conturi de social media sau conturi bancare, in timp ce altele obtin profit prin afisarea de reclame in fundal, fara ca utilizatorul sa fie constient de aceasta.

In lupta impotriva telefoanelor mobile infectate cu malware, expertii de la Trend Micro sugereaza ca utilizatorii sa se orienteze catre gama de varf a dispozitivelor, dar asta ar insemna preturi mai mari.

Acestia sustin ca firmware-ul defectuos este mai frecvent in partea ieftina a ecosistemului Android, iar optiunea pentru branduri mari, cum ar fi Samsung sau Google, poate aduce un plus de securitate, desi nu reprezinta o garantie absoluta.

Advertisement

Trend Micro este o companie multinationala de securitate cibernetica si de aparare cu sediul in Tokyo, Japonia. Compania dezvolta software de securitate pentru servere, cloud computing, consumatori si intreprinderi mici si mijlocii.

Produsele sale sunt orientate spre protectia impotriva malware-ului si a amenintarilor cibernetice.

Malware este un termen generic care se refera la orice tip de software rau intentionat proiectat sa dauneze sau sa exploateze orice dispozitiv programabil, retea sau serviciu.

Advertisement

Acesta poate fi introdus in sisteme prin diverse metode, inclusiv prin email-uri de tip phishing sau prin descarcarea de software de pe site-uri nesigure. Malware-ul poate lua multe forme, inclusiv virusi, troieni, spyware si ransomware.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171