Connect with us

Stiri despre telefoane

Misterul operatiunii root pe telefon, de ce nu se mai face

Published

on

Misterul operatiunii root pe telefon, de ce nu se mai face acum, in 2023. Este un subiect ce nu pare sa mai fie abordat sau sa fie la moda, dar era extrem de discutat acum cativa ani.

Practic, androidro.ro a inceput cu astfel de tutoriale, sunt zeci, poate sute de exemple pe care le-am aratat de-a lungul timpului. Faceam root, obtineam drepturile de administrator asupra sistemului de operare Android si apoi, aveam mana libera.

Instalam multe versiuni customizate la greu, modificam fisiere, aplicatii, parametri, eliminam aplicatii de sistem, etc. Era destul de interesant si de captivant, chiar in Google Play gaseam destule aplicatii care ne ajutau sa facem root, probabil ca mai sunt si acum (imi aduc aminte de Framaroot).

Advertisement

Toate acestea au ramas neschimbate, adica in majoritatea cazurilor putem cu ceva mai multa greutate sa obtinem acces root (radacina/drept de administrator) si acum, in 2023. Dar de ce nu o mai facem, de ce au disparut aceste tutoriale si de ce este mai periculos?

Misterul operatiunii root pe telefon, de ce nu se mai face

Daca vreti o explicatie simpla = pentru ca ne-am schimbat mult modul in care interactionam cu telefonul, acesta devenind mai securizat si de ce nu, nult mai util. Daca am face root acum pe un smartphone nou, am observa ca multe dintre aplicatii nu vor mai functiona. Se va intampla asta deoarece sistemul de operare va deveni mult mai vulnerabil.

In plus, instalam un TWRP Recovery, software personalizat si avansat de recuperare ce permite instalarea de software-uri terte, backup si restore la sistem, modificari partiale ale sistemului de operare sau instalare de versiuni personalizate, cunoscute sub numele de ROM-uri personalizate

Advertisement

Sa faci root acum este egal cu pierderea garantiei. Pe masura ce telefoanele au devenit mai scumpe, riscul de a pierde garantia a devenit mai putin atragator pentru multi utilizatori. Telefoanele care sunt root-ate pot avea dificultati in a primi si instala actualizari automate de la producator sau de la operatorul de retea.

Misterul operatiunii root pe telefon, de ce nu se mai face

Google a introdus mecanisme de securitate care scaneaza si verifica aplicatiile pentru comportamente potential daunatoare, rooting-ul poate interfera cu aceste servicii de securitate.

Acest proces implica obtinerea accesului la nivel de sistem la dispozitiv si ar putea permite aplicatiilor rau intentionate sa ocoleasca masurile de securitate standard ale Android si sa efectueze actiuni care in mod normal nu ar fi permise.

Advertisement

Misterul operatiunii root pe telefon, de ce nu se mai face

Odata ce un dispozitiv este rootat, unele aplicatii (precum cele bancare sau de plata, Netflix, etc), nu vor mai rula din motive de securitate si nici Google Play Protect nu va mai functiona corect sau la capacitate maxima.

Si nu in ultimul rand, aceasta procedura a devenit mult mai complexa pe masura ce telefoanele au avansat si exista riscul de a “brick”-ui aparatul daca nu este efectuata corect. In concluzie, avem terminale mai sigure si mai avansate, dar ni s-a luat libertatea de a “umbla prin ele”, de a modifica aproape tot ce vrem.

Citeste acum si:

Advertisement

Iata diferentele intre rata de refresh si touch sampling

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171