Connect with us

Stiri despre telefoane

Orange îsi închide anul acesta reteaua 3G

Published

on

Orange îsi închide anul acesta reteaua 3G și asta înseamna că unii utilizatori vor trebui sa-și schimbe telefoanele! 

Orange România, unul dintre principalii operatori de telecomunicații din țară, a făcut un anunț care va marca un nou capitol în evoluția comunicațiilor mobile: închiderea graduală a rețelei 3G, începând cu iunie 2024.

Asta va permite companiei să se concentreze pe dezvoltarea și îmbunătățirea rețelelor 4G/5G și a altor tehnologii.

Advertisement

Reprezentanții Orange au explicat că traficul de date în rețeaua 3G reprezintă sub 3% din total, în timp ce consumul de energie generat de această rețea este disproporționat, constituind aproximativ 11% din consumul total al rețelei.

Operatorul își propune să ofere clienților o experiență de conectivitate îmbunătățită, redirecționând resursele și spectrul utilizat anterior de rețeaua 3G către rețelele mai avansate 4G/LTE și 5G.

Tranziția de la rețeaua 3G la noile tehnologii va fi efectuată în mod gradual, până la finalul anului 2025. În acest interval, Orange va informa clienții care utilizează în prezent serviciile 3G prin contact telefonic, email sau SMS.

Advertisement

Orange îsi închide anul acesta reteaua 3G

Se va acorda o atenție deosebită clienților care folosesc telefoane mai vechi, pentru a se asigura că aceștia rămân conectați și se adaptează confortabil la noile tehnologii.

Pentru utilizatorii care dețin în prezent dispozitive 2G/3G, Orange va oferi posibilitatea de a continua să folosească serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G.

Pentru a accesa serviciul de internet, aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G. Clienții care utilizează deja rețelele 4G/5G, precum și serviciul Apel 4G (VoLTE), nu vor resimți niciun impact din închiderea rețelei 3G.

De ce se inchid rețelele 2G si 3G?

Exact, este o decizie luată la nivelul Uniunii Europene, nu se întampla numai la noi în țara sau la Orange!

Advertisement

Menținerea rețelelor de telefonie mobilă mai vechi de către operatori devine din ce în ce mai puțin viabilă din punct de vedere financiar, în special pe măsură ce numărul utilizatorilor acestor rețele continuă să scadă.

Datorită acestui fapt, alocarea fondurilor pentru întreținerea acestor rețele devine o investiție cu rentabilitate scăzută.

Pe fondul progresului tehnologic, majoritatea dispozitivelor mobile moderne sunt acum compatibile cu rețelele 4G și 5G. Acest lucru face ca suportul continuu pentru rețelele 2G și 3G să devină redundant și, prin urmare, nu mai este justificată investiția în întreținerea acestor rețele vechi.

Advertisement

Deci, focusul operatorilor de telefonie mobilă se îndreaptă acum spre dezvoltarea și consolidarea rețelelor de ultimă generație, care oferă viteze de transfer superioare și o eficiență sporită. Noi trebuie să ne adaptăm, asta implică uneori si achiziția unui smartphone mai performant.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des