Review telefoane
Review Xiaomi Mi 9T / K20, foto, constructie si alte pareri
Xiaomi Mi 9T / K20, telefonul cu care acest producator pare sa fi dat lovitura, din nou. NU este versiunea K20 PRO, este varianta cu SD 730. Interesant insa ca pretul nu difera cu mult fata de cel cu SD 855.
In linii mari si in afara de procesor, telefoanele nu par a fi foarte diferite. Am vazut o comparatie video intre cele doua si se aseamana extrem de mult. Varianta PRO are un alt senzor foto principal si ar performa putin mai bine in materie de foto/video.
Parerile de mai jos sunt formate pe parcursul a 48 de ore, din pacate nu am avut mai mult timp la dispozitie.
In rest, acelasi display cu tehnologie AMOLED produs de Samsung, acelasi difuzor, aceleasi dimensiuni si versiuni RAM. Desigur, conteaza foarte mult acel SD855 pentru cateva sute de lei in plus.
Xiaomi Mi 9T / K20, cel din acest articol, are un procesor Qualcomm Snapdragon 730. In AnTuTu, a reusit 212.000 puncte, destul de aproape de al meu Note 9 cu echivalentul lui SD 845.
Este extrem de important de precizat ca acest SD 730, este un procesor aparut recent (2019) si ca este fabricat pe o tehnologie de 8nm, ceea ce conteaza foarte mult. M-a impresionat foarte mult acumulatorul, cel de 4000 mAh.
Chiar nu ma asteptam sa fie atat de bun, peste 15 ore a rezistat in testul PCMark! De obicei, o astfel de autonomie este obtinuta de telefoanele cu acumulatori de o capacitate mult mai mare, in special de telefoanele rugged.
Qualcomm Snapdragon 730:
- Lansat in 2019, fabricat pe o tehnologie de 8nm
- 2 nuclee 2.2 GHz Kryo 470 Gold – Cortex-A76 si 6 nuclee 1.8 GHz Kryo 470 Silver – Cortex-A55) – 8 nuclee in total
- Placa grafica Adreno 618
- RAM LPDDR4X, Dual-channel 16-bit (32-bit), 1866 MHz (14.9 GB/s)
Nu am putut tine telefonul foarte multe zile, l-am returnat destul de repede. Dar am “stat pe el” aproape non-stop si l-am testat si fortat la maxim. Sistemul de operare este extrem de bine customizat, MIUI 10 a ajuns la maturitate si nu sunt bug-uri.
Telefonul ruleaza rapid, practic la acest nivel cu greu sesizezi diferenta intre procesoarele de top. Da, Xiaomi Mi 9T / K20 ramane un mid-range, insa unul pe care-l situam in partea de sus, foarte sus.
Ideal pentru cei ce cauta un smartphone cu foarte multe setari si optiuni. Practic, aceasta este si frumusetea sistemului de operare Android. Cine vrea ceva mai soft, sa se indrepte spre un terminal Google sau iPhone.
In acest caz, MIUI 10 ofera setari pentru absolut orice. Aplicatii preinstalate la greu, optiuni multiple peste tot. Mi-a fost si greu sa le prezint pe toate in materialul video de mai jos, cel de review.
Review video Xiaomi Mi 9T / K20:
Multi au spus sa fac clipurile video mai scurte si mai la obiect, asa am facut ;). Oricum, ideea este ca nu este de glumit cu acest MIUI 10.
Poti seta si schimba aproape orice. Exista preinstalate pana si imagini de fundal video, dark mode, gesturi inteligente, always on display, animatii pentru senzorul de amprente, sunete specifice pentru actionarea camerei foto frontale. In clipul video de review, am incercat sa prezint cat mai mult din toate aceste setari.
Acum, trebuie sa ne concentram si pe partea de design, dar si pe camerele foto/video.
Xiaomi Mi 9T / K20, este un telefon mare, complet din sticla, aluneca numai daca te uiti la el. Este construit foarte bine, numai metal si Gorilla Glass 5. Subtire si frumos, as spune ca si luxos.
Nu este rezistent la apa, nu se incarca wireless, nu are difuzoare stereo. Nu sunt aspecte importante, dar pot conta pentru cei mai pretentiosi. Din fericire, are si jack audio pentru casti, nu dam cu ochii de notch, insa o veste excelenta. Are si NFC, Radio FM (chiar si fara casti), IR si WiFi Dual Band.
Senzorul de amprente (optic) este amplasat sub display si functioneaza foarte bine:
Peste 86% este raportul dintre suprafata frontala si display, toate marginile laterale sunt aproape inexistente, este o experienta foarte placuta. In mod clar, trebuie protejat cu o husa, exista una in pachetul de vanzare. Husa este si ea de calitate, nu din silicon!
Camera frontala are un mecanism motorizat. In interiorul mecanismului, intalnim si un LED pentru notificari, o amplasare interesanta si unica. Observam si ca putem introduce castile direct, fara sa ne mai complicam cu adaptoare:
Difuzorul bun si clar, USB TIp-C si slotul pentru cele doua cartele SIM. Rama telefonului este metalica.
Difuzorul pentru convorbiri:
- 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), PDAF, fara OIS
- 8 MP, f/2.4, 53mm (telephoto), PDAF, 2x zoom optic
- 13 MP, f/2.4, 12mm (ultrawide)
- senzor secundar motorizat, 20MP
Camerele nu ies mult in evidenta si sunt frumos integrate:
Full display, fara notch:
Pozele capturate la rezolutie maxima, pot ajunge chiar si pana la 29MB. In acest mod, sunt bune pentru cei ce vor sa editeze sau sa faca crop:
Si meniul celor 3 camere foto este personalizat, chiar bine de tot. Sunt setari si optiuni disponibile la tot pasul, nu ai cum sa te plictisesti. Din pacate, nu am avut foarte mult timp la dispozitie pentru a scoate tot ceea ce-i mai bun din aceste camere foto.
Pana la urma, rezultatele finale sunt cele care conteaza. Xiaomi Mi 9T / K20 nu dezamageste nici la acest capitol. Iata si cateva mostre, cu precizarea ca am fost nevoit sa le reduc dimensiunea pentru a incapea in acest articol. Este posibil in acest mod sa fi pierdut putin din calitatea initiala:
Pentru aceste materiale, am primit versiunea cu 6GB RAM si 64GB stocare interna. Oferta de pret poate fi consultata AICI. Magazinul are mai multe variante de dotare, inclusiv pe cea cu Snapdragon 855.
Modelul cu 6GB RAM si SD 730, are un pret de sub 2000 lei. Daca fix cu aceste dotari ar fi fost produs si vandut de catre o alta companie, cred ca ar fi costat cu mult mai mult. Clar, cine vrea un telefon rapid, frumos si de calitate, poate apela la acest Xiaomi Mi 9T / K20.