Connect with us

Stiri despre telefoane

Se apropie sfarsitul cartelelor SIM, acestea vor fi inlocuite cu eSIM

Published

on

Cartelele eSIM sunt (sau vor fi) cele vinovate de disparitia rapida a celor clasice si da, este vorba drespre o cartela virtuala. Am mai discutat despre acest subiect de mai multe ori si in special, atunci cand aceasta tehnologie se lansase si aparuse pentru prima data la Orange Romania.

Primul telefon cu eSIM a fost Google Pixel 2, era un flagship destul de scump, acest smartphone fiind lansat in 2017. Aceasta caracteristica nu a avansat chiar atat de rapid precum ne-am fi asteptat, totul a tinut pana la urma de producatori. Si daca acestia implementau cartelele virtuale pe modele de telefoane mai scumpe si premium, in 2023, nu mai putem spune asta.

Este adevarat, in continuare ramane o optiune prezenta in special pe terminalele usor mai scumpe, insa anul acesta, Samsung a ales sa implementeze si pe Galaxy A54 o cartela eSIM. Si viitorul acesta va fi! Haideti sa vedem acum ce inseamna aceasta tehnologie, una care ne va face sa uitam de banalele cartele actuale.

Advertisement

Denumirea vine de la “embedded SIM” sau “SIM incorporat”. In loc ca utilizatorul sa intorduca o cartela SIM fizica pentru a se conecta la reteaua telefonica, eSIM-ul este deja integrat in dispozitiv si permite conectarea la retea prin intermediul unui profil digital. Practic, este deja in telefon de cum l-ai cumparat, tot ce trebuie sa faci este sa te adresezi operatorului de telefonie.

Avantaje si dezavantaje:

  • Nu mai este nevoie de o cartela SIM fizica, ceea ce elimina riscul de a o pierde sau deteriora. Si la cat de mica este, sunt sanse extrem de mari sa o scapi pe undeva, poate deja ai patit asta!
  • Profilurile eSIM pot fi activate rapid prin intermediul unui cod QR sau a unei aplicatii, facilitand procesul de inregistrare si conectare la retea.
  • Cu cartele eSIM, schimbarea operatorilor de telefonie mobila poate fi facuta in mod simplu si rapid.
  • Teoretic, lipsa unui slot dedicar permite producatorilor sa ne ofere telefoane mai subtiri. In acelasi timp, este un port in minus, sanse mai mici pentru ca apa sau praful sa patrunda.
  • Permite utilizatorilor sa aiba mai multe linii telefonice pe acelasi dispozitiv, ceva util daca se doreste diferentierea apelurilor personale de cele profesionale sau pentru a avea un numar local in timpul calatoriilor in strainatate.
  • eSIM usureaza conectarea la retelele internationale, aspect util pentru persoanele care calatoresc des in strainatate.

Acum, sa vedem minusurile, exista si asa ceva:

  • Nu toate dispozitivele sunt compatibile cu eSIM, acest aspect poate limita optiunile de folosire a tehnologiei pentru unii utilizatori.
  • Nu chiar toti operatorii de telefonie mobila ofera suport, asta s-ar traduce printr-o limitare a acestei tehnologii in anumite regiuni sau cu anumiti furnizori.
  • Transferul unui profil eSIM de pe un telefon pe altul nu este la fel de simplu precum mutarea unei cartele SIM obisnuite. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru cei ce-si schimba des telefonul mobil. Nu mai scoti terminalul din cutie si introduci cartela in cateva secunde, posibil sa fie nevoie de ceva drumuri la operator…
  • In cazul in care apar probleme tehnice, acesta nu poate fi inlocuit la fel de usor ca o cartela SIM fizica, iar trimiterea telefonului in service este mai costisitoare si de mai lunga durata.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des