Tutoriale telefon
Secrete utile pe telefon si performanta mai mare cu activare optiuni dezvoltator
Optiuni dezvoltator sau developer options, este un meniu secret si ascuns destul de bine. In mod normal, toate telefoanele nu au activat acest mod deoarece producatorii considera ca utilizatorul nu are ce cauta acolo si nu are ce seta.
Nu este totusi chiar asa, sunt unele optiuni pe care daca le bifam, avem acces la mai multe functii si chiar obtinem un strop de performanta in plus, mereu de interes in special pe telefoanele mai accesibile. Optiuni dezvoltator se activeaza simplu si aproape in acelasi mod pe toate telefoanele mobile, indiferent de producator sau de versiunea sistemului de operare.
Intrati in meniu, setari si de aici, trebuie sa ajungeti in “despre telefon”. Apoi, apasati consecutiv de 7 ori pe “numarul versiunii” si apoi veti vedea un measaj de genul “ati devenit dezvoltator”, mesaj care poate diferi usor in functie de telefon. Daca nu reusiti sa activati cu apasarea pe “numarul versiunii”, incercati pe “versiune nucleu” sau “versiunea benzii de baza”.
Acum, reveniti la meniul principal de setari si intrati in optiuni dezvoltator. Exista in acest moment diferente, unele optiuni sunt diferite, unele pot aparea sau nu, exista telefoane care au mai multe setari de bifat acolo, altele mai putine. Totul in functie de producator dar mai ales de versiunea sistemului de operare.
Am sa vi le prezint pe cele comune, imi este imposibil sa le expun pe toate deoarece asa cum spuneam anterior, difera de la caz la caz. Iata si 10 functii ce pot fi activate pentru o experienta de utilizare mai buna.
Optiuni dezvoltator
1 – Force GPU rendering
Activand aceasta optiune veti permite aplicatiilor sa profite de accelerarea hardware Android si de multe ori, experienta de utilizare se va imbunatati considerabil si in special o veti simti in jocuri.
2 – Smallest width (cea mai mica latime)
Aici, este deja setata o valoare. Daca o modificati si apoi apasati ok, veti observa ca toata interfata de utilizator se va micosra sau mari, dupa caz. Spre exeplu, daca aveti deja 360dp si introduceti o valoare mai mare (460 dp de ex.), veti constata ca toata interfata va deveni mai mica. Astfel, veti obtine mai mult loc pe display.
3 – Profile GPU rendering (profil de redare GPU)
Daca bifati “on screen as bars” pentru cateva momente, puteti compara performanta grafica pentru diferite aplicatii, practic testati performanta placii grafice.
4 – Show CPU usage (utilizarea procesorului)
Daca bifati aceasta optiune, pe display vor fi afisate toate procesele ce sunt executate de catre procesor, acestea sunt afisate sub forma de grafic, direct pe display.
5 – Force RTL layout direction (aspectul ecranului)
Daca veti activa aceasta optiune, vom vedea ca toata interfata se schimba. Spre exemplu, daca in mod normal ceasul sau informatiile despre baterie sunt afisate in partea dreapta/sus, acum vor fi afisate in stanga/sus.
6 – Background process limit (limitare procese in fundal)
Daca ai un telefon cu memorie RAM limitata (1GB spre exemplu), poti folosi acest pont. Daca activezi aceasta setare, vei putea alege aplicatiile care sunt permise sa ruleze in fundal. In functie de modelul telefonului, poti alege intre 1 sau 8 procese. Ai si posibilitatea sa setezi ca telefonul sa nu ruleze nimic in fundal, niciodata. Insa nu recomand. Spre exemplu, daca alegi 2, in fundal va rula numai aplicatia pe care o ai deschisa si inca 2.
7 – Transition animation scale (animatii intre tranzitii)
Este poate cea mai utila si mai des folosita setare din optiuni dezvoltator. De regula, acestea sunt setate fie la 0.5x sau 1x. Recomand sa fie oprite complet, adica sa bifati “animation off”. Veti simti cu siguranta o schimbare in bine.
8 – Force apps install on SD Card (instalare automata pe SD Card)
Daca aveti in meniul optiuni dezvoltator asa ceva, va puteti considera norocosi si mai ales in cazul in care aveti un telefon cu stocare interna putina. Dupa activare, va trebui sa reporniti telefonul si sa constatati daca sunt probleme cu unele aplicatii ce sunt configurate sa nu poate functiona si de pe un MicroSD.
9 – Enable (force) 4x MSAA (activare)
Anti-aliasing este o tehnologie speciala pentru a imbunatati calitatea imaginilor si acest lucru il vei simti in special in jocuri. Imagini mai realiste, carcatere si elemente fara muchii ascutite. MSAA este suportata de sistemul de operare Android, se forteaza toate jocurile sau aplicațiile utilizand OpenGL ES 2.0. Probabil si acumulatorul va fi descarcat mai rapid, recomand sa o activati numai daca aveti un telefon mai performant.
10 – Change default USB configuration (configurare USB)
De multe ori, atunci cand conectam telefonul la PC prin intermediul cablului USB, acesta nu face decat sa se incarce. Pentru a vedea continutul din memoria interna sau pentru a putea transfera fisiere pe telefon, trebuie sa selectam manual de fiecare data functia de transfer. De acum, putem seta direct ce vrem sa se intample cand introducem cablul de date in PC.