
Stiai ce diferente sunt intre ecranele AMOLED, OLED si POLED?
Stiai ce diferente sunt intre ecranele AMOLED, OLED si POLED? Daca raspunsul este unul negativ, vom lamuri misterul acum, impreuna. In cazul in care stiai, tot trebuie sa citesti, este posibil sa afli ceva nou ;).
Si trebuie sa stii ca la ora actuala, acestea sunt cele mai bune tehnologii ce se pot integra intr-un smartphone modern si cand spun “bune”, ma refer la experienta vizuala pe care ne-o ofera si la consumul de energie.
Daca te-ai uitat pe specificatiile tehnice ale unui smartphone, probabil ai observat scris AMOLED, OLED sau POLED. Toate se termina cu “LED” si nu reprezinta niste denumiri pur marketing, practic sunt niste prescurtari. Inainte de a le analiza putin, va spun ca sunt net superioare tehnologiei IPS LCD. Dar si preturile sunt mai mari!
POLED, sau Plastic Light-Emitting Diode, este o varietate de ecran OLED. Principalul avantaj al acestui tip de panou este flexibilitatea, deoarece folosesc un substrat plastic in locul unuia de sticla.
Acest lucru le face mai durabile si mai rezistente la impact, ceea ce este ideal pentru dispozitivele care pot fi expuse la socuri mecanice. Mai nou, producatorii de telefoane pliabile spun ca au reusit sa integreze in ele si un strat subtire de sticla… Ne incanta privirea cu un negru superb si adevarat, dar si cu o serie de culori vii.
AMOLED, adica Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode, este o tehnologie de ecran care este utilizata frecvent in telefoane sau ceasuri inteligente. Termenul “active-matrix” se refera la tehnologia care controleaza individual fiecare pixel al ecranului. Aceasta tehnologie permite un timp de raspuns rapid.
Un avantaj major este ca acestea emit lumina cand sunt activate si raman negre cand sunt oprite. Acest lucru nu numai ca reduce consumul de energie, dar ofera si un contrast mai bun si culori mai vii comparativ cu ecranele LCD. Negrul este cat se poate de…negru…
OLED – Organic Light-Emitting Diode, este o tehnologie care foloseste diode organice pentru a produce lumina. Diodele sunt activate prin trecerea unui curent electric, ceea ce inseamna ca panourile acestea nu necesita un backlight, spre deosebire de cele LCD.
Acest lucru le face mai subtiri si mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Acum, in Romania, cel mai ieftin smartphone cu un astfel de display costa in jur de 700 lei!
Si ele pot controla fiecare pixel individual, oferind o imagine cu un contrast ridicat si culori vii. Acesti tip de panou este ceva mai costisitoar de fabricat in comparatie cu cel descris anterior.
Ok, dar acum va puteti intreba cam care ar fi diferentele intre ele. Acestea nu sunt chiar semificative si se refera mai mult la modul in care sunt construite si la materialele utilizate.
Diferenta majora dintre OLED si AMOLED vine din arhitectura pixelilor si ati ghicit, cel din plastic este mai flexibil si are un “P” in fata. In linii mari si fara sa intram in alte detalii mult mai complexe, cam asta trebuie sa stim ;).
Citeste acum si:
Laptop si tableta la acelasi pret, plus tastatura magica, DERE T30 PRO
