Connect with us

Tot mai multe telefoane suporta RAM virtual, conteaza? Nu stiu daca ati observat, dar din ce in ce mai des apar terminale mobile care au 24GB RAM si desigur, producatorii subliniaza aceasta dotare, o adauga la loc de cinste pe postere si le auda cu ea.

Insa, de fapt, cei 24GB RAM nu sunt mereu ceea ce par si trebuie sa fiti atenti la anumite detalii. Unele modele de telefoane au direct aceasta capacitate, una adevarata. Pe de alta parte, fabricantii mai mici, apeleaza la o metoda diferita. Pun direct 12GB si ofera posibilitatea utilizatorului de a mai suplimenta cu inca 12GB.

Tot mai multe telefoane suporta RAM virtual, conteaza?

De fapt, la baza, telefonul are numai 12GB reali si restul sunt virtuali si adaugati numai atunci cand vrea posesorul telefonului si daca acesta doreste. Dar este marketing la mijloc, sau chiar se simte ceva? De unde vine memoria extra?

In esenta, RAM-ul adevarat si cel real este cel de baza. Stim deja ca acesta nu poate fi suplimentat prin module, asa cum o facem daca avem un PC sau un laptop.

Tot mai multe telefoane suporta RAM virtual, conteaza?

Eficienta celui pe care-l adaugam noi  poate varia in functie de cum este implementat si folosit. In esenta, memoria virtuala foloseste o parte din cea interna (de stocare / ROM) a telefonului pentru a simula o capacitate mai mare.

Cand cea standard a telefonului este  aproape plina, sistemul de operare muta unele date in cea virtuala pentru a evita sa blocheze sau sa incetineasca aplicatiile. Asta permite terminalului sa ruleze mai multe aplicatii in acelasi timp sau sa gestioneze sarcini mai mari decat ar fi posibil doar cu memoria fizica.

Insa, in general, cea interna este mult mai lenta in comparatie cu cea fizica, asa ca folosirea intensiva a RAM-ului virtual poate duce la o scadere a performantei. Nu toate implementarile sunt create la fel si chiar depind de optimizarea facuta de producator.

Relevant sau nu (posibil mai mult nu), am facut un test in AnTuTu, inainte si dupa adaugare. In concluzie, sa nu credeti ca dublati performanta telefonului sau ca acesta va deveni brusc un flagship, mai ales daca este vorba despre un model mai accesibil, dar unul care are implementata aceasta tehnologie.

Poate oferi un plus de performanta in anumite situatii, dar nu este deloc un inlocuitor pentru cel fizic. Sa-l numim un adaos util, dar cu limitari.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!