Review telefoane
Vedeta verii. Review Redmi K20 PRO (in limba romana)
Review Redmi K20 PRO – Putem sa-i spunem vedeta verii, nu cred ca este vorba despre o exagerare. Un telefon extrem de frumos, super accesibil pentru dotarile sale si mai ales, extrem de puternic si de dotat.
Telefonul ofera cam tot ce si-ar dori un posesor de Android, ma refer in special la hardware. Nu este bun numai pentru jocuri, perfect si pentru consum de multimedia, retele de socializare sau orice alta activitate.
Mai sunt telefoane cu display full view, pret bun si Snapdragon 855, insa cu greu vei gasi unul fara notch, dar si cu jack audio. Desi la prima vedere pot parea doua aspecte banale, in timp, se va dovedi ca nu este deloc asa.
Redmi K20 PRO are un pret de 2199 lei, versiunea cu 6GB RAM si 64GB stocare interna, ofera vine din partea celor de la dualstore.ro. Tot ei vand si versiunile cu RAM mai mult, dar si cu stocare in plus.
Inainte de a ne concentra pe alte aspecte, trebuie sa aflam si ce nu primim, totusi nu este un telefon de peste 1000 de euro si are si cateva minusuri. Minusuri este cam mult spus (la acest pret), dar iata-le:
- Fara NFC
- Fara rating IP 86
- Fara stabilizare optica de imagine
- Fara difuzoare stereo si incarcare wireless
- Fara slot card memorie
Acestea sunt cele mai mari minusuri, dar putem trai si fara ele. Sa ne uitam din nou la pret si vom intelege de ce.
Acum, haideti sa vedem si ce primim contra unei sume ce se ridica putin peste 2000 de lei:
- Hardware de top, Snapdragon 855
- Display fara notch, AMOLED, amprenta integrata
- Constructie din materiale premium
- 3 camere foto principale (bune)
- Difuzor multimedia foarte bun
- Jack audio de 3.5mm
- Pret mult mai mic fata de concurenta, cu dotari similare
Putem spune ca este un telefon ce se vrea a fi Pocophone F2. Daca se va lansa pana la urma un Poco F2, posibil sa aiba dotari identice si un design asemanator. De fapt, acest Redmi K20 PRO, ruleaza Android 9 PIE, are interfata MIUI 10 si launcher-ul Poco Launcher.
Despre camera foto, nu vom discuta nimic in acest articol. Va veni un material separat, impreuna cu o comparatie cu OnePlus 7 PRO. Multe dintre informatiile necesare le puteti lua si din clipul video de review de mai jos:
Redmi K20 PRO – VIDEO
Review Redmi K20 PRO – DESIGN
Este un telefon frumos si fabricat din materiale premium, sticla si metal. Este logic ca producatorul a trebuit sa taie de undeva, asta pentru a tine pretul cat mai atractiv. De unde au taiat?
Sunt multe amanunte, poate chiar mici. Le vezi numai daca esti un maniac in domeniul telefoanelor mobile.
Spre exemplu, am observat ca nu are garnitura la slotul pentru cartelele SIM. Fac aici o comparatie cu OnePlus 7 PRO. Desi nici acesta nu este oficial declarat ca fiind rezistent la apa si praf, are garnituri peste tot. 99.99%, va supravietui daca-l scapam in apa.
Asta nu as putea spune despre Redmi K20 PRO. Desigur, este cel mai rau scenariu posibil, insa se poate intampla. Apoi, camera retractabila nu are un mecanism chiar rapid si nici finisajele nu sunt chiar cele mai placute.
Insa repet, astea sunt mici amanunte si probabil ca majoritatea nu le vor lua in calcul. Apoi, mi-as fi dorit sa fie putin mai greu, mai solid, sa se simta mai premium in mana. Este numai o opinie personala.
In rest, numai de bine. Spatele curbat si fabricat din sticla, screen to body ratio excelent, senzor de amprente integrat in display, panou AMOLED, camere foto ce nu ies mult in evidenta.
Ecranul AMOLED de 6.39″, este perfect. Nu spun ca este de cea mai buna calitate sau peste panoul unui Samsung de top. Rezolutie FHD+, Gorilla Glass 5, 86% body ratio si 403ppi, nu are cum sa te dezamageasca! Fara notch sau decupaje, perfect pentru multimedia, mai ales ca avem jack audio si un difuzor multimedia foarte bun.
Marginile laterale si partea de jos a ecranului:
Rama metalica, microfon suplimentar, jack audio si camera de selfie, cea retractabila cu LED-ul pentru notificari integrat:
Slotul pentru cele doua cartele Nano SIM, difuzorul principal (telefonul nu este stereo) si USB TIP C, 2.0.
Cele 3 camere foto principale (detalii in articolul dedicat camerelor):
Spatele din sticla curbata, senzorii foto nu ies mult din carcasa:
Cele 3 butoane, toate amplasate comod, in partea dreapta.
Review Redmi K20 PRO – PERFORMANTE
La acest capitol, terminam repede. Nu prea avem multe de spus, nu avem ce analiza. Este simplu. Redmi K20 PRO, ruleaza orice joc la setarile grafice maxime, nu are lag si obtine scoruri mari in testele de benchmark.
Era de asteptat sa se intample asta, are pana la urma un procesor Snapdragon 855 si 6GB RAM (versiunea analizata). Ruleaza Android 9 PIE, interfata MIUI 10, primeste actualizari si in Romania (vezi captura foto). Poco Launcher este folosit in acest caz.
L-am testat si cu Geekbench 4, a obtinut un scor de 2893 puncte in testul Single-Core si 10082, in Multi-Core.
In tabelul de mai jos, observam modelele ce au obtinut punctaje asemanatoare si putem face o comparatie:
2893 puncte in testul Single-Core:
Samsung Galaxy S10e Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 3383 |
LG G8 ThinQ Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 3353 |
Huawei Mate 20 Pro HiSilicon Kirin 980 @ 1.8 GHz | 3335 |
Samsung Galaxy S9+ Samsung Exynos 9810 @ 1.8 GHz | 3334 |
Huawei Mate 20 HiSilicon Kirin 980 @ 1.8 GHz | 3319 |
Samsung Galaxy S9 Samsung Exynos 9810 @ 1.8 GHz | 3287 |
Xiaomi Mi 9 Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 3248 |
Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 2893 |
10082, in Multi-Core:
Samsung Galaxy S10 Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 10554 |
LG G8 ThinQ Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 10443 |
Samsung Galaxy S10e Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 10438 |
Xiaomi Mi 9 Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 10433 |
Qualcomm Snapdragon 855 @ 1.8 GHz | 10082 |
Samsung Galaxy S10+ Samsung Exynos 9820 @ 2.0 GHz | 9836 |
Cine doreste un Android puternic customizat, sa se uite la acest telefon. Interfata MIUI 10 bazata pe Android 9 PIE, ofera setari si optiuni multiple, practic poti schimba orice. Mai multe teme preinstalate, mod intunecat, efecte pentru camera frontala sau senzorul de amprente integrat in display.
Setari multiple pentru ecranul AMOLED, pentru sunet, optiuni la nivel de securitatea dispozitivului, stergerea memoriei cahce, optiuni pentru zona de notificari, etc. Acestea sunt numai cateva, practic ar trebui un articol complet pentru a le acopri pe toate. Cert este ca desi discutam despre un Android incarcat, telefonul nu are lag, procesorul isi face treaba foarte bine.
Redmi K20 PRO – ACUMULATOR
Telefonul are o baterie de 4000 mAh si suporta incarcare Quick Charge 4+, la 24W. Cei 4000 mAh sunt si reali, se cunoaste atat in functionarea de zi cu zi, cat si in testele de benchmark.
Spre exemplu, in PCMark, a reusit sa stea cu ecranul aprins, peste 15 ore. Si ar mai fi rezistat, testul s-a terminat automat la 19%. Cat timp a rulat aceast program, luminozitatea a fost setata la 50%.
Incarcarea este rapida, din testele pe care le-am facut (vezi clip de review), am remarcat ca folosind chargerul din cutie si cablul dedicat, bateria se incarca in jur de 10% la 10 minute. Incarcarea este mai rapida cam pana la 60%, apoi usor mai lenta.
CONCLUZIE
Redmi K20 PRO, este un telefon reusit. Nu perfect, dar excelent pentru utilizarea de zi cu zi. Primesti cel mai potent procesor la ora actuala, un display fara notch, camere foto bune, functionare ireprosabila si un Android 9 PIE cu multe setari si optiuni disponibile.
Cel mai important aspect este legat de pret. La ora redactarii acestui articol, aceasta varianta costa 2199 lei, pretul din Romania. Pret/dotari/performante, bate 90% dintre telefoanele mobile (noi) existente la ora actuala.
Daca nu aveti suma necesara pentru achizitionarea acestui telefon, va puteti uita si la Redmi K20. Acelasi design si aceleasi specificatii, difera procesorul si camerele foto.
Justme
iulie 23, 2019 at 23:41
Nu stiu de unde v-ati documentat, dar are NFC.
grigore
iulie 25, 2019 at 22:48
As avea o curiozitate care va inclina balanta puternic inspre acest telefon. Xiaomi zice ca are NFC, dar nu suporta Google PlayProtect. Sunt unele aplicatii de banking care nu functioneaza pe anumite ROM-uri. Eu am un telefon cu LineageOS si nu pot porni o aplicatie de home banking din cauza asta (fie e custom ROM-ul, fie am root, fie e din cauza PlayProtect care nu stiu ce e). Oare ati putea testa cateva aplicatii de genul? Ar trebui sa ajungeti la partea de logare. Eu nu pot cu al meu. Multumesc.
tot grigore, dar mai trecut prin viata
august 6, 2019 at 15:33
Am gasit singur raspunsul la intrebarile mele, asa ca le voi clarifica si aici. Imi place ideea de a plati cu NFC-ul telefonului, iar din acest motiv as fi preferat sa am acces la aplicatiile de home banking. Initial K20 Pro avea 2 variante de software, cea chinezeasca (cu NFC, dar fara Play Store) si cea globala (fara NFC, dar cu Play Store). Hardware-ul telefonului are NFC, asa ca daca schimbi softul poti sa folosesti acea functionalitate. Intre timp a aparut si varianta europeana de soft pe xiaomi.eu, care pastreaza ce e mai bun din ambele variante, respectiv NFC si Google Play Store. Instalarea altui soft nu anuleaza garantia, lucru confirmat de cei de la Xiaomi. Telefonul meu, desi a fost sigilat, la pornire afisa “Unlocked” la baza ecranului, asta insemnand ca cei de la Xiaomi l-au pregatit pentru o schimbare mai usoara a softului. Daca e “Locked”, atunci trebuie sa astepti cateva zile ca sa primesti acceptul pentru deblocarea bootladerului. Mi-am facut un backup inainte de instalarea softului, dar acesta nu a fost necesar, deoarece datele mele s-au pastrat, cu tot cu aplicatiile instalate. Cumva nu te astepti sa treci prin asta ca sa primesti telefonul cu functionalitatile care apar in propria reclama.