Connect with us

Tutoriale telefon

Cateva trucuri si ponturi de prin meniul telefonului

Published

on

Android tips and tricks setari telefon in meniul accesibilitate – exista in meniul telefonului o zona numita “accesibilitate”, aceasta este de deseori evitata de catre utilizator. Si se intampla asta din mai multe motive. Fie sunt in interior setari care nu par la prima vedere utile, fie denumirile nu prezinta interes, fie exista o oarecare teama de a nu bifa ceva gresit, etc.

Din fericire, nu este deloc “periculos” sa umblam si pe acolo, adica sa ne jucam putin cu optiunile prezente. Incercam in acest articol cunoastem cateva optiuni existente, sa vedem daca sunt cu adevarat utile dar si sa le explicam.

Desigur, se pot dovedi utile si benefice pentru unii utilizatori de telefoane cu Android, dar complet inutile pentru altii. Indiferent de categoria in care te afli, trebuie macar sa stii despre ce este vorba. Aceste setari sunt deosebit de utile celor cu diverse probleme de sanatate sau persoane cu dizabilitati. Majoritatea acestor setari sunt disponibile pe toate telefoanele cu Android.

Advertisement

Cateva trucuri si ponturi de prin meniul telefonului – ce anume sa incerci

1-Marire (Magnification gestures)

Aici sunt 2 optiuni disponibile, marire cu ajutorul unei taste capacitive ce va aparea dupa activare sau marire prin gesturi, adica apasand de 3 ori pe display. Toata informatia de pe ecran va fi afisata mai mare si pentru a ajusta nivelul de zoom sau pentru derulare, se folosesc tot gesturile inteligente.

2-Transformare text in vorbire (text/speech)

Este o optiune disponibila in limba romana si buna pentru cei ce au anumite probleme de vedere. Din pacate, necesita o aplicatie separata pentru a functiona. Puteti instala aplicatia Pocket, sa salvati articolele preferate si apoi sa folositi aceasta functie de transformare a textului in vorbire.

3-TalkBack (feedback rostit)

Inca o optiune utila celor cu probleme de vedere. Desi pentru cei ce nu intra in aceasta categorie functia aceasta poate fi trecuta usor cu vederea, ea se poate dovedi foarte utila. Practic, dupa activare, telefonul iti va spune in limba romana pe ce iconita ai apasat, ce actiune ai urmat, etc. Efectiv iti rosteste cu voce tare tot ceea ce faci tu pe telefon. Inainte de activare si de utilizare, trebuie urmat un tutorial de setare si configurare corecta, tutorial ce este destul de lung.

Advertisement

Spre exemplu, daca apesi pe butonul “OK”, asistentul iti va spune in limba romana ceea ce ai facut dar si ce trebuie sa faci pentru confirmare. Astfel, conform setarilor facute anterior, este suficient sa atingi dublu butonul “OK” pentru ca aceasta actiune sa aiba loc. Daca ecranul intra in modul standby, acest lucru iti va fi comunicat tot vocal. Daca apesi butonul de pornire, telefonul iti va citi ora, iti va spune ca este incarcat, etc. Super util pentru nevazatori.

4-Alte comenzi si setari

Din meniul accesibilitate pot fi setate si configurate mai multe aspecte ce tin de telefonul mobil. Se pot activa si seta subtitrarile, corectia culorii pentru cei cu probleme de vedere, se poate alege dimensiunea fontului, dimensiunea afisarii (face tot continutul putin mai mare sau mai mic), se pot seta comenzi pentru butoanele de volum, poate fi activat text cu un contrast mai mare sau se pot inversa culorile afisate de display.

Cam acestea sunt cele mai importante functii si setari disponibile in meniul accesibilitate. In cazul in care nu ai probleme de vedere sau alte dizabilitati, iti recomand sa te “joci” numai cu contrastul textului, dimensiunea fontului si dimensiunea afisarii.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des