Acasă Tutoriale telefon Ce inseamna memoria cache la un telefon? Trebuie curatata?

Ce inseamna memoria cache la un telefon? Trebuie curatata?

20
nofollow

Ce inseamna memoria cache la un telefon? Trebuie curatata?

Sunt mai multe tipuri de utilizatori de telefon mobil. Personal, i-as imparti in 3 categorii.

 • 1 – Cei ce considera telefonul mobil un obiect si il folosesc ca atare.
 • 2 – Cei ce din cand in cand mai arunca un ochi prin setari si sunt partial interesati.
 • 3 – Cei ce prefera sa descopere mereu noi functii, sa instaleze aplicatii, sa faca diverse teste si sa fie mereu la curent cu noutatile.

Indiferent de categoria in care te regasesti, este indicat ca din cand in cand sa te mai si ingrijesti de telefonul tau mobil cu Android. Este ca o masina. Are nevoie de mentenanta si de o minima intretinere. Altfel, vei ajunge sa spui ca este un telefon prost, ca functioneaza greu, ca nu mai ai spatiu, ca aplicatiile ruleaza aiurea sau deloc, etc.

In acest articol ce face parte din categoria “tutoriale Android“, vom discuta putin despre memoria cache.

Atentie, nu confundam cu memorie RAM sau memoria interna. Ok, atunci ce anume inseamna memoria cache si cat de importanta este ea?

De fiecare data cand deblocati telefonul si accesati o aplicatie sau un joc, telefonul trebuie sa acceseze si sa recupereze foarte rapid cateva informatii. Un anumit cont, diverse date, optiuni, etc.

Utilizatorul doreste ca acest lucru sa se intample intr-un timp record. Probabil, ati observat ca atunci cand instalati o anumita aplicatie, aceasta porneste mai greu prima data, apoi nu sunt deloc probleme. De ce se intampla asta?

Aici intervine memoria cache, posibil ati vazut si voi ca toate aplicatiile au asa ceva. O parte din datele stocate de o anumita aplicatie, sunt pastrate in memoria cache. In momentul in care accesati aplicatia, acest tip de memorie isi intra in rol si culege rapid datele de care o aplicatie are nevoie.

Putem spune ca memoria cache este un spatiu de stocare temporar si extrem de benefic. Ne ajuta sa economisim energie, resursele procesorului si chiar conexiune la internet. Aplicatia isi va extrage rapid din memoria cache datele de care are nevoie si rapid, este gata de lucru.

Exista insa si reversul! Ce se intampla cand memoria cache este prea aglomerata?

Aici intervin micile probleme si in special, ele apar in cazul aplicatiilor folosite des. Este vorba mai ales de retelele de socializar si browserul de internet. Ce se intampla in momentul in care memoria este aglomerata?

Fiind acolo prea multe informatii stocate, parole si date, aplicatia se va incarca greu si va incepe sa functioneze din ce in ce mai rau. Din acest motiv, probabil ati auzit ca multi recomanda ca la un anumit interval, sa se stearga memoria cache.

Stergand-o, reimprospatati practic o anumita aplicatie si aceasta va functiona mult mai bine. Da, este posibil sa se piarda anumite date, insa nu unele esentiale. Acelea nu sunt stocate in memoria cache.

Haideti sa vedem rapid si un exemplu. Am luat ca exemplu aplicatia Facebook instalata pe telefonul meu. Daca va uitati cu atentie, sunt acolo ocupati nu mai putin de 863 MB!

ce inseamna memoria cache la un telefon? trebuie curatata? ce inseamna memoria cache la un telefon? trebuie curatata?

 • Aplicatie – 188 MB
 • Date – 464 MB
 • Cache 212 MB

Un alt exemplu, aplicatia YouTube, aici lucrurile sunt si mai complicate, aproape 1.4 GB sunt ocupati pe telefon!!!

 • Aplicatia – 91.59 MB
 • Date – 625 MB
 • Cache – 624 MB

Astfel, in numai 2 aplicatii instalate pe telefon, observam aproape 1GB rezervati numai memoriei cache!

Cum facem sa o golim si sa mai salvam spatiu de stocare?

Intram in meniul telefonului – zona de setari – aplicatii si apasam pe cea dorita. Apoi, apasam pe stocare si pe “Golire Cache”. Dupa golire, asa se prezinta situatia:

ce inseamna memoria cache la un telefon? trebuie curatata? ce inseamna memoria cache la un telefon? trebuie curatata?

 • Aplicatia – 91.59 MB
 • Date – 1.27 MB
 • Cache – 0 MB

Nu am pierdut date esentiale. Va trebui numai sa pornesc aplicatia si sa ma loghez cu contul meu. Acesta va fi efortul suplimentar, nimic mai mult.

Am explicat astfel pe intelesul tuturor, ce inseamna memoria cache si de ce trebuie sa-i acordam atentie din cand in cand.

20 COMENTARII

 1. Am înțeles tutorialul a fost clar, acum mi s-a eliberat aproximativ 1,5 GB din memorie, acum sunt curios când îmi ajunge din nou la 1,5 GB , o să vă anunț în câte zile?

 2. Fac chestia asta de când am început să folosesc un smartphone, și chiar mă ajută, aplicațiile merg mai fluent fără a se bloca sau funcționa mai greu, singurul inconvenient este internetul 4G de la Digi care mai moare din când în când

 3. Eu sterg datele cache doar la aplicatiile care mai ‘scartaie’ Eu inchid fortat aplicatia si dupa sterg datele cache. Uneori inante de inchiderea telefonului sterg datele cache din setari.

 4. Salut.Stiu ca nu e locul potrivit unde sa postez, dar am o problema cu o tableta de la cosmote (cosmote urban tab 8 ),problema sta in felul urmator: mi-am bagat nasu prin meniu fara sa stiu si probabil am sters ceva in speranta ca mai fac loc pentru aplicatii si acum nu mai vad nici o aplicatie pe ecranul principal si imi apare si mesajul “din pacate,UI sistem s-a oprit”. ma poti ajuta cu niste sfaturi? multumesc.

  • Da, de foarte multe ori m-am gandit la asta. Chiar si astazi. Din pacate, sunt singur in acest proiect si timpul este cel mai mare dusman 🙂 Sunt multe companii care-mi trimit produse spre testat si filmat, apoi pe primul loc este site-ul. Articolele le scriu documantandu- ma cat mai bine in prealabil si asta iar ocupa timp. Daca mai punem la socoteala si restul, timp ramas = 0. Totul se rezuma la timp…mama lui!

 5. Am vazut ce inseamna aici memoria cache.Doresc sa stiu daca la aplicatia fb, acolo langa ”cache” este si ”clear data” Ce inseamna sau ce se intampla daca dau ”clear data”? Telefonul imi zice ca se sterg definitiv unele date…despre ce date este vorba? Iti sterge ceva din pagina, postari, filmulete etc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here