Acasă Stiri despre telefoane

Ce inseamna telefon cu ecran ce reproduce 1 miliard de culori

0

Ce inseamna telefon cu ecran ce reproduce 1 miliard de culori – Raspunsul ar putea fi unul simplu. Inseamna un display care se va vedea excelent si superior celui ce afiseaza 16 milioane de culori. Mai multe culori  = o experienta multimedia mai buna! Dar este atat de simplu? Are legatura cu ceva acest numarul de culori?

Un display contine mii, zeci de mii sau milioane de pixeli. Fiecare pixel este compus din elemente roșii, albastre și verzi ce sunt utilizate in diverse combinații și intensitați pentru a afișa milioane de culori diferite. Interesant este ca informatiile stocate în fiecare dintre aceste canale (RGB) inseamna adancime de culoare sau adancime de biți. 

Cu cat este mai mare adancimea de biți a unui ecran, cu atat mai multe informații despre culoare pot fi stocate. Pentru „8 biți”, ne referim la 8 biți de roșu, 8 biți de albastru și 8 biți de verde. Un display pe 8 biti poate afișa 256 de tonuri posibile pentru fiecare dintre culorile roșu, albastru și verde. Asta inseamna mai mult de 16.7 milioane de culori.

Cele trei canale de culoare roșu (R), verde (G) și albastru (B) pot exprima adancimea de culoare (de la 2 la 10). 1024, valoarea culorii care poate fi reprezentatade cele trei canale împreuna este de 1,07 miliarde. Spre deosebire de tradiționalul 8 biți sau 16,7 milioane  culori, 1,07 miliarde culori  inseamna ca imaginile vor fi mai bogate, mai precise si mai atragatoare.

Ecran ce reproduce 1 miliard de culori

Insa, pentru in utilizarea de zi cu zi si mai ales pentru un ochi neantrenant, diferentele vor fi greu sesizabile. Poate la nivel psihic sa conteze mai mult, sa stii ca in buzunar ai un telefon capabil de asa ceva. Ecranele acestea costa mai mult si automat, pretul final al telefonului se ridica. Merita diferenta de pret? Da si nu!

Ganditi-va ca in trecut, am plecat de la 4096, 65mii sau 256mii si in prezent, am ajuns la 16 millione sau chiar 1 miliard de culori. Intrebare finala si raspuns final. Merita sa-ti cumperi un telefon strict pentru aceasta dotare? Nu cred. Mai bine te uiti sa aiba o baterie mai buna, o incarcare rapida, difuzoare stereo sau o protectie contra apei. Cu toate ca un display ce reproduce un miliard de culori pare ceva wow si chiar este, in viata de zi cu zi nu prea te vei bucura de acest miliard.

Cateva dintre telefoanele cu ecran care poate reproduce un miliard de culori: OnePlus 8 PRO, OnePlus 9 PRO, Xiaomi Mi 10 Ultra, Mi 11 Ultra, Xiaomi 12, Motorola Edge 30 PRO, Huawei P50 PRO, Oppo Find X5 Pro, etc. Aparent, telefoanele Samsung nu au asa ceva in dreptul specificatiilor tehnice, insa asta nu inseamna ca ecranele pe care ei le folosesc sunt mai slabe. Chiar din contra. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.