Connect with us

Vinerea Mare, denumita si Vinerea Patimilor, este o zi deosebit de importanta in calendarul crestin ortodox si catolic. Aceasta zi comemoreaza patimile si rastignirea lui Iisus Hristos si este marcata de o atmosfera sobra si de reflectie. Respectarea traditiilor si interdictiilor specifice acestei zile este esentiala pentru multi credinciosi.  Iata cateva dintre lucrurile pe care nu ar trebui sa le facem in Vinerea Mare.

Ce nu se face in Vinerea Mare

Ce nu se face in Vinerea Mare – Abtinerea de la mancare si bautura

In Vinerea Mare, este recomandat sa se tina post negru, adica sa se evite consumul de alimente si bauturi pe parcursul intregii zile. Acest gest simbolizeaza sacrificiul si renuntarea la placerile trupesti, in semn de respect fata de suferinta indurata de Iisus. Daca postul negru nu poate fi respectat, se recomanda macar evitarea carnii si a produselor de origine animala.

Evitarea muncii fizice si a activitatilor zgomotoase

Se considera nepotrivit sa se desfasoare activitati ce implica efort fizic intens sau zgomot excesiv in Vinerea Mare. Acest lucru include munca de gradinarit, bricolaj, muzica tare si petreceri. In schimb, se recomanda petrecerea timpului in liniste si reculegere, meditand la suferinta lui Iisus si la propria noastra viata spirituala.

Renuntarea la distractii

In Vinerea Mare, credinciosii sunt indemnati sa renunte la activitatile distractive, cum ar fi vizionarea filmelor, jocurile video sau petrecerea timpului pe retelele sociale. In schimb, ar trebui sa se concentreze pe rugaciune, citirea Scripturilor si participarea la slujbele religioase.

Evitarea cumparaturilor si a activitatilor comerciale

Desi in zilele noastre, magazinele sunt deschise si in zilele de sarbatoare religioasa, ar fi indicat ca in Vinerea Mare sa evitam cumparaturile si activitatile comerciale. Acest gest arata respect fata de semnificatia zilei si ne ajuta sa ne concentram pe aspectele spirituale ale vietii.

Respectarea orelor de liniste

In unele culturi, exista obiceiul de a pastra un moment de liniste totala, in special in jurul orelor in care se crede ca a avut loc rastignirea lui Iisus. In aceasta perioada, este bine sa ne retragem in tacere, sa ne rugam sau sa meditam la semnificatia evenimentelor.

Ce nu se face in Vinerea Mare – Nu se spala haine

In traditia populara, se spune ca nu este bine sa se spele haine in Vinerea Mare, pentru a nu aduce ghinion sau necazuri asupra familiei. Desi acest obicei nu are o baza teologica, el este respectat de foarte multe persoane ca parte a traditiei culturale. Prin evitarea acestei activitati, se acorda mai mult timp rugaciunii si reculegerii.

Evitarea casatoriilor si a botezurilor

In Vinerea Mare, nu se oficiaza casatorii sau botezuri in biserici, deoarece este o zi de doliu si tristete. Evenimentele fericite si sarbatorile sunt amanate pentru zilele urmatoare, cand atmosfera este mai potrivita pentru a celebra.

Nu se impodobesc mormintele

Desi este o practica obisnuita sa se ingrijeasca si sa se impodobeasca mormintele celor dragi in zilele de sarbatoare, in Vinerea Mare acest obicei este evitat. Aceasta zi este dedicata in intregime comemorarii patimirilor lui Iisus, iar alte activitati sunt considerate nepotrivite.

Ce nu se face in Vinerea Mare – Evitarea discutiilor aprinse si a conflictelor

In Vinerea Mare, este important sa ne pastram calmul si sa evitam discutiile aprinse sau conflictele cu ceilalti. Aceasta zi este o ocazie de a ne arata compasiunea si iubirea fata de aproapele, urmand exemplul lui Iisus, care a iertat chiar si pe cei care l-au rastignit.

Participarea la slujbele religioase

In Vinerea Mare, este recomandat sa participam la slujbele religioase, care au un rol central in comemorarea evenimentelor din aceasta zi. Acestea includ Prohodul, Denia celor 12 Evanghelii si scoaterea Epitafului, momente cu o incarcatura emotionala puternica, care ne ajuta sa ne apropiem de suferinta lui Iisus si sa ne adancim in credinta.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *