baterie

Inselatoria cu apeluri pierdute, cum functioneaza si ce sa nu faci

Inselatoria cu apeluri pierdute, cum functioneaza si ce sa nu faci
Last updated:

Inselatoria cu apeluri pierdute, cum functioneaza si ce sa nu faci in momentul in care esti pus in fata unei astfel de situatii.

Si este cat se poate de clar ca telefonul mobil a devenit nu doar un instrument de comunicare, ci si o poarta de acces la informatiile personale ale utilizatorilor. Din pacate, acest lucru a dus inclusiv la aparitia unei serii de metode de frauda, printre care si inselatoria cu apeluri pierdute.

Aceasta metoda pare simpla la prima vedere, dar eficacitatea ei este surprinzatoare si, din nefericire, in crestere, inclusiv in Romania.

Inselatoria cu apeluri pierdute, cum functioneaza si ce sa nu faci

Ce este inselatoria cu apeluri pierdute?

Inselatoria cu apeluri pierdute functioneaza pe baza curiozitatii umane. Infractorii apeleaza numarul de telefon al victimei si inchid apelul dupa doua sau trei secunde, dar inainte ca persoana sa raspunda. In acest mod, pe ecranul telefonului victimei apare un apel pierdut de la un numar necunoscut.

Multi oameni sunt tentati sa returneze apelul, fara sa stie ca acest simplu gest poate avea consecinte financiare. Si este adevarat, de multe ori sunam atunci cand avem un apel ratat. Suntem pur si simplu curiosi!

Inselatoria cu apeluri pierdute, cum functioneaza si ce sa nu faci

Dar cum functioneaza schema?

Numerele de telefon de pe care se efectueaza aceste apeluri sunt de obicei internationale, ceea ce inseamna ca returnarea apelului va genera costuri suplimentare pentru cei ce aleg sa faca asta.

Infractorii pot primi un procent din aceste taxe, iar in unele cazuri, pot obtine chiar si sume suplimentare de bani. Este important de mentionat ca aceste numere pot avea prefixe specifice unor tari precum 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildes), 233 (Ghana) si 234 (Nigeria).

Cel mai bun mod de a evita aceasta forma de inselatorie este de a nu fi atras de apelurile pierdute de la numere necunoscute, mai ales daca acestea sunt internationale. O alta masura de precautie este de a verifica numarul de telefon online inainte de a returna apelul. Exista diverse forumuri si site-uri pe internet de unde se pot afla experiente legate de numere de telefon suspecte.

Citeste acum si:

TOP 110 aplicatii pentru telefon pe care sa le instalezi