Connect with us

Stiri despre telefoane

Misterul telefoanelor, de ce inca nu intrec un aparat foto?

Published

on

Misterul telefoanelor, de ce inca nu intrec un aparat foto? Si ma refer acum la aparatele foto dedicate, DSLR sau mirrorless, cele pentru care ar costa cat un smartphone nu foarte scump, sa spunem in jur de 3000 de lei. Si probabil este destul de clar, un telefon mobil inca nu se poate ridica la nivelul unei camere foto dedicate, una care nu are si alte functii.

Oricat de mult ar incerca producatorii de terminale mobile sa ne ofere senzori de calitate si soft optimizat ca la carte, mai avem ceva de asteptat pana in momentul in care vor reusi sa ofere performante foto/video superioare unui aparat foto dedicat. Haideti sa aflam cateva motive si argumente:

Camerele DSLR au senzori mult mai mari decat cele ale telefoanelor mobile. Fiind mai mare (fizic) poate capta mai multa lumina, ceea ce duce la imagini mai clare, cu mai putin zgomot, mai ales in conditii de iluminare slaba.

Advertisement

Si nu ar trebui sa ne lasam pacaliti de modulele pe care le vedem atunci cand privim un telefon, chiar daca aceastea acopera aproape jumatate din spatele lui! Acela nu este senzorul foto!

Obiectivele aparatelor sunt mai mari si mai sofisticate (uneori avand preturi mai mari in comparatie cu aparatul), permitand o mai buna focalizare si o mai mare profunzime de camp (setata prin diafragma). Acest lucru inseamna ca o gama mai mare de distante din cadru poate fi focalizata simultan, ceea ce rezulta in imagini cu mai multe detalii clare, de la prim-plan pana la fundal.

Si nu uitati ca un DSLR este construit strict pentru a oferi rezultate foto/video, nu altceva. Trebuie sa ofere un standard ISO cat mai bun, obiective interschimbabile si cu optica de calitate, expunere de top, control perfect asupra profunzimii de camp.

Advertisement

Avantaje mai sunt date si de un control manual mai bun asupra setarilor camerei, ofera o post-procesare mai sofisticata, au rate mai mari de cadre pe secunda si pot urmari subiectele in miscare mai eficient. Pe scurt, flexibilitate mai mare, control avansat si calitatea imaginii mai buna.

Dar chiar si in aceste conditii, nu trebuie sa uitam ca telefoanele mobile continua sa se imbunatateasca si multe modele includ functii avansate precum modurile de noapte, zoom optic, si capabilitati de procesare a imaginilor bazate pe inteligenta artificiala.

Acestea pot produce rezultate impresionante, dar in mainile potrivite ;). Si sa fim seriosi, cred ca 90% dintre utilizatorii unui smartphone folosesc aplicatia de camera foto setata pe automat…chiar si atunci cand au platit o “caruta” de bani pe el.

Advertisement

Da, este adevarat, si camerele foto dedicate au mod automat si poate ca sunt multi utilizatori care apleleaza la el. Chiar si asa, cred ca un DSLR va produce imagini de calitate superioara datorita senzorului mai mare, calitatii superioare a obiectivului si posibilitatii de procesare a imaginilor. Daca setarile sunt pe “auto”, tehnologia si componentele superioare ii ofera un avantaj fata de un telefon mobil.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des

Copyright © 2012 - 2024 androidro Portalul tău de noutăți și stiri din lumea telefoanelor mobile. Aici vei găsi cele mai recente informații despre telefoane, aplicații, actualizări software, dar și sfaturi utile. Telefon: 0768.779.750, Adresa: Strada Nicolae Labis 42, Brasov, Cod postal 500171