Connect with us

Stiri despre telefoane

(P) Trepiede profesionale pentru camere foto DSLR

Published

on

(P) Trepiede profesionale pentru camere foto DSLR

Daca in trecut era o moda ca un trepied sa fie cat mai greu pentru a fi mai rezistent, in prezent producatorii au inceput sa schimbe strategia si incearca sa gaseasca modele de trepiede cat mai compacte si usoare, dar care sa fie rezistente si sa se extinda la inaltimi de lucru suficiente pentru toata lumea. Scopul final este ca un trepied sa fie rezistent, sa poata tine in siguranta o camera DSLR grea si un obiectiv pe masura.

(P) Trepiede profesionale pentru camere foto DSLR

Trepiedul face parte dintre acele accesorii DSLR absolut esentiale pentru orice fotograf profesionist dar si pentru amatorii care vor sa obtina imagini de mai buna calitate. Trepiedul este obligatoriu pentru fotografiile nocturne, pentru fotografiile de produs dar poate fi folosit cu succes si in timpul zilei, pentru a obtine o claritate mai buna.

Advertisement

Ce tip de cap de trepied?

Fiecare trepied profesional are posibilitatea de a ii atasa un cap de trepied, acesta se poate demonta foarte usor si inlocui. Majoritatea profesionistilor aleg capete de trepied ce functioneaza pe baza de bila. Acestea sunt mult mai usor de utilizat in practica. Majoritatea trepiedelor au surub de ¼, astfel incat puteti cumpara picioarele de trepied de la un producator si capul de la altul, totul in functie de ceea ce aveti nevoie.

Principalul avantaj al unui cap pe baza de bila, comparativ cu un cap de trepied traditional cu trei cai, este ca acesta este mult mai rapid in utilizare si mai usor de configurat. Un singur surub de blocare este tot ceea ce este necesar pentru a fixa in pozitie camera. De asemenea, un alt avantaj este faptul ca atunci cand depozitati trepiedul, nu exista niciun fel de brate de blocare care sa trebuiasca indepartate.

Advertisement

(P) Trepiede profesionale pentru camere foto DSLR

Dezvantajul capetelor pe baza de bila este ca o sa fie destul de greu sa mutati camera in aceeasi pozitie atunci cand doriti sa schimbati intre modul portret si peisaj. Cu un cap de trepied traditional doar ridicati de maneta la maxim si reveniti apoi in aceeasi pozitie, in cazul capului cu bila lucrurile nu mai sunt atat de simple.

Fotografierea de jos

Imbinarile prin care cele trei picioare ale trepiedului sunt legate la sasiul principal prezinta mecanisme prin care puteti bloca picioarele in trei sau chiar mai multe unghiuri diferite. Acest lucru permite fotografierea de la un nivel foarte scazut, fara a fi nevoie sa scoateti sau sa inversati coloana centrala, economisind astfel timp si effort. De asemenea, aceasta functie va ajuta atunci cand aveti nevoie de mai multa stabilitate pe terenurile dificile.

Advertisement

Sectiunile unui picior sunt de obicei trei la numar. Acest numar ofera un compromis bun intre inaltimea maxima de utilizare si inaltimea minima pliata, precum si asigurarea faptului ca sectiunile de jos nu sunt prea subtiri pentru a se indoi. Exista si trepiede care au mai multe sectiuni, insa acestea nu se incadreaza de obicei intre cele profesionale, sunt mai mult pentru vacante, acolo unde trepiedul trebuie sa aiba o dimensiune cat mai mica.

Elementele de prindere ale sectiunilor pot fi manete care se rasucesc, fie parghii de blocare. Acest aspect tine de fiecare persoana in parte, de ce preferinte exista si de obisnuinta.

O alta idee de economisire a spatiului, pe care o vedem la tot mai multe trepiede noi, este ca picioarele se invart spre inaltime, capul cu bila ramanand astfel intre cele trei picioare. Configurarea unui astfel de trepied dureaza putin mai mult, insa veti castiga mult la inaltime.

Advertisement

In partea de jos, exista doua tipuri de picioare disponibile de cele mai multe ori. Tampoanele de cauciuc functioneaza cel mai bine pe suprafetele netede si dure, in timp ce varfurile metalice sunt cele mai bune pe covor sau pe pamant. Exista unele modele de trepiede care vin cu picioare interschimbabile care se vor potrivi la orice ocazie.

Aluminiu sau carbon

O analiza importanta este daca trebuie sa alegem intre aluminiu sau fibra de carbon. Ambele sunt capabile sa furnizeze un suport foarte rezistent, insa trepiedele din fibra de carbon (cu aceleasi capete asigurate) sunt de obicei cu o greutate de aproximativ 15% mai mica, decat versiunile din aluminiu.

Advertisement

Totusi, poate ca picioarele din carbon arata mai bine si sunt mai usoare, dar acestea se pot sparge mult mai usor, chiar si in urma unor lovituri usoare. De asemenea, pe langa toate aceste aspecte, trebuie sa tinem cont ca un trepied de carbon are in general un pret dublu.

(P) Trepiede profesionale pentru camere foto DSLR

Trepiedul profesional Shoot XT-438

Un trepid recent testat este cel de la producatorul Shoot ce are denumirea de XT-438. Este un trepied profesional ce cantareste numai 600 de grame dar care poate tine in siguranta un total de 10 kg.

Advertisement

Inaltimea minima a acestui trepied realizat din aluminiu este de 50 cm, iar inaltimea maxima pana la care se poate extinde este de 140 cm.

Despre ce aminteam anterior in articol, acest trepied de la Shoot, are un cap pe baza de bila ce se poate indeparta. De asemenea, acest trepied poate fi strans invers, astfel incat sa fie mult mai usor de transportat.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des