Connect with us

Stiri despre telefoane

Cand primesti un mail cu virusi, cu tot cu .exe pe telefon

Published

on

Cand primesti un mail cu virusi, cu tot cu .exe pe telefon – Si este cu siguranta un mail suspect, probabil unul din multele pe care le mai primim din cand in cand. Din fericire, aceste mesaje sunt filtrate destul de bine de Google si ele nu prea apar in Gmail, probabil ca ajung in spam.

Insa, mai sunt cazuri in care nu folosesti o adresa de Gmail. Desori primesc pe adresa de mail (a acestui site) tot felul de mesaje pe care din start le consider suspecte si pe care nu le deschid. Le bifez direct ca spam si blochez expeditorul.

Numai ca, unele dintre ele sunt foarte bine facute si la prima vedere, par a fi reale. Fie ca vin de la o banca, de la o companie de curierat, retea de telefonie mobila, un mare magazin, etc. Majoritatea nu reprezinta o problema pentru telefonul mobil, problema apare atunci cand ele se deschide pe un computer sau laptop cu Windows.

Advertisement

Din fericire pentru mine, le primesc numai pe telefon. In acest articol, am sa va prezint un astfel de mesaj suspect. Nu este prima data cand primesc asa ceva, dar acum m-am decis sa scriu si sa va arat cum sa identificati un mail suspect si automat, sa-l stergeti direct si expeditorul sa-l adaugati la spam.

Iata cum arata un mail pe care nu ar trebui sa-l deschizi. Si daca-l deschizi, nu dezarhiva sau nu da click pe eventualul link si nici nu instala nimic. In cazul meu, acest mail era “venit de la Fan Courier” si ma instiinta despre o livrare care nu a putut fi indeplinita.

Mi-am dat seama ca este ceva suspect si am vrut sa vad de la cine am primit acest mail. Daca ar fi fost cu adevarat de la Fan, ar fi trebuit sa fie expediat de catre ei. Nu a fost asa, a fost trimis de pe o adresa de mail ce apartine unui magazin de mobila/design interior.

Advertisement

Mail cu virusi .exe pe telefon

Am acoperit expeditorul, probabil ca nu ei se ocupa de asa ceva. In orice caz, am decis ca nu ar fi bine sa se vada adresa de mail.

Stiam ca este ceva fals, dar intentionat am dat click pe acel link. Stiam la ce sa ma astept, dar am vrut sa vad ce anume este. Riscul sa intru pe un site aiurea era, dar i l-am asumat. Am dat click si am fost redirectionat catre onedrive.live.com, o solutie de stocare de la Microsoft.

Deci, acel fisier este stocat acolo. Fisierul se numeste “formular de livrare” si are terminatia.tgz. Mi-am dat seama ca trebuie dezarhivat, l-am descarcat fiind curios daca are terminatia .exe sau daca este ceva special pentru Android. Am descarcat fisierul in telefon.

Advertisement

Si asa arata dupa ce l-am dezarhivat. Exact cum ma asteptam, un fisier executabil, adica destul de periculos pentru Windows, dar inofensiv pentru telefonul mobil cu Android.

N-am mai continuat, se subantelege ca nu avea rost sa copiez in PC si sa dau click pe un fisier executabil care venea de la o sursa in care nu aveam incredere. Concluzie? Inainte sa deschideti un mail ce pare venit la prima vedere din sursa sigura, asigurati-va ca vine de la sursa respectiva (captura 2).

Daca vine de la o adresa complet aiurea si nu are legatura cu domeniul, nu-l deschideti si nici nu apasati pe vreun link. Eventual, puteti anunta expeditorul in numele caruia se trimit aceste mail-uri false.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
3 Comments

3 Comments

 1. Mircea

  februarie 1, 2021 at 11:58

  In cazul unui astfel de email “de la firma de curierat” care mai are si un numar de livrare / awb , poti verifica de curiozitate si ce informații întoarce acel cod awb pe site.ul oficial curierului. Toate firmele de curierat au sectiunea de verificare livrare prin codul de livrare / awb. Deci si fara a mai ajunge pana la faza de atasamente, linkuri, arhive, fisiere .exe din asfel de emailuri, poti verifica rapid ca acea livrare este sau nu a ta. In cazul emailului de mai sus , codul awb 80221650001 apare ca NEINREGISTRAT la Fan…deci nu exista, nu te priveste, nu te poate afecta!

  • Cosmin

   februarie 1, 2021 at 12:33

   Da! Am verificat awb-ul. Dar am vrut sa vad pana la capat 😉

   • Iris

    februarie 1, 2021 at 17:18

    Eu eram curios…..îl executam într-o mașină virtuală..și vedeam despre ce este vorba..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des