Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce inseamna stocare UFS la telefoane si la ce sa ne uitam

Published

on

Ce inseamna stocare UFS la telefoane si la ce sa ne uitam – De multe ori, atunci cand scriu specificatiile tehnice ale unui smartphone, in dreptul memoriei interne trec ceva de genul “128GB ROM / UFS 2.1 / 3.0 / 3.1”. Probabil ca multi nu observa sau nu dau importanta.

Insa, este un aspect extrem de important si tine de rapiditatea sistemului de operare sau mai bine spus, a memoriei interne. Se intelege ca daca un telefon mobil are o memorie interna mai avansata, pretul va fi mai mare. Dar merita.

Universal Flash Storage (UFS) este o specificație standard pentru stocarea utilizată de telefoanele mobile (sau alte dispozitive). In anul 2018, a fost anunțat cel mai recent standard, adica UFS 3.0 / 3.1 mai recent. Acesta asigura pana la de doua ori latimea de banda in comparatie cu standardul UFS 2.1.

Advertisement

In trecut, telefoanele si tabletele au folosit stocarea de tip eMMC, o solutie lenta. Si in prezent mai exista dispzitive cu o stocare de acest gen si chiar sunt vandute. Ele vin cu procesoare mai slabe, adica cu un hardware mai putin potent. Este logic ca daca dam 500 de lei pe un telefon mobil, nu ne putem astepta la o viteza rapida a memoriei interne. 

Pionier a fost Samsung Galaxy S6, primul telefon pe care s-a introdus Universal Flash Storage (UFS). Apoi, majoritatea telefoanelor de tip flagship l-au urmat. Este vorba despre viteza mult mai mare de scriere si de citire a datelor. Ca un exemplu general, o diferenta intre un HDD si un SSD.

UFS 3.0 are suport pentru cele mai recente memorii NAND si accepta cele mai inteligente conexiuni intre procesor și memoria telefonului, totul pentru o comunicare rapid și stabila. Un alt avantaj ar fi este pentru mai multe RPMB, adica acele partitii hardware utilizate pentru stocarea in siguranța a anumitor date esentiale.

Advertisement

Stocarea de acest tip este conceputa si pentru reduceri, mai fiabila si mai rapida in cazul unei plaje mai mari de temperaturi. Asta inseamna si ca putem filma 8K sau 4K cu telefonul, fara ca acesta sa se incinga foarte mult.

Telefoane cu stocare UFS 3.0 si UFS 3.1

UFS 3.0 – Gama Samsung Galaxy S20, Galaxy Note 10, Fold, Note 10 Plus, Realme X50 Pro, Gama OnePlus 7 si OnePlus 8, Xiaomi Mi 10 si Mi 10 Pro, Motorola Edge+, Nubia Red Magic 5G, Asus ROG Phone 2, gama Black Shark 3, Sony Xperia 1 II.

UFS 3.1 – Samsung Galaxy S21, S21+ si S21 Ultra, Note 20 si 20 Ultra, Galaxy S20 FE, Xiaomi Mi 11X Pro, Mi 11X, Mi 11, Mi 11 Ultra si Mi 10T Pro, Huawei Mate 40, OnePlus 8T si gama OnePlus 9, Poco F2 PRO, iQOO 7, seria Vivo X60, Oppo Reno 5 Pro+, Asus ROG Phone 5, etc.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des