Connect with us

Stiri despre telefoane

De ce telefoanele mobile costa mai mult fata de televizoarele Smart

Published

on

Chiar asa, ti-ai pus vreodata aceasta intrebare? De ce la 1500 lei putem cumpara un Smart TV de 125 cm cu display QLED si la acelasi pret abia punem mana pe un telefon mid-range? Si lista aceasta de exemple poate continua mult si bine, nu are rost acum sa sapam mai adanc, ati prins ideea.

Toti ne spun ca ecranul este cea mai scumpa componenta a unui smartphone/televizor. Atunci, de ce o diagonala de 55inch nu este mult mai scumpa in comparatie cu una de 6,7 inch, adica muuult mai mica? De ce un smartphone este mult mai scump?

Telefoanele mobile sunt o capodopera a ingineriei moderne. Aceste dispozitive compacte incorporeaza tehnologie de ultima ora, de la procesoare avansate, camere foto/video de inalta rezolutie, pana la senzori sofisticati si stocare interna masiva. Realizarea acestui nivel de complexitate tehnologica in spatii atat de reduse nu este doar o provocare de inginerie, dar si un factor semnificativ de cost.

Advertisement

De ce telefoanele mobile costa mai mult fata de televizoarele Smart

Un aspect cheie al telefoanelor este portabilitatea. Ele trebuie sa fie rezistente, durabile si suficient de mici pentru a fi transportate cu usurinta. Acest design implica utilizarea de materiale de calitate superioara, care adauga la costul general.

Tehnologia ecranului

Ecranele telefoanelor mobile sunt, in general, de o calitate superioara comparativ cu cele ale televizoarelor. Multe smartphone-uri folosesc tehnologii de ecran OLED sau AMOLED, care ofera o rezolutie si o claritate superioara, dar sunt mai costisitoare de produs decat ecranele LCD sau LED utilizate in majoritatea televizoarelor.

Televizoarele beneficiaza de tehnologii de productie bine stabilite si scalabile. In contrast, telefoanele mobile implica adesea incorporarea celor mai noi tehnologii si inovatii, ceea ce creste costurile de productie.

Advertisement

De ce telefoanele mobile costa mai mult fata de televizoarele Smart

Concurenta si inovatie – telefon mobil vs televizor smart

Piata telefoanelor mobile este extrem de competitiva, cu un ritm rapid de inovatie. Acest lucru inseamna cicluri mai scurte de viata ale produselor si investitii constante in cercetare si dezvoltare, costuri care sunt reflectate in pretul final al dispozitivelor.

Telefoanele ofera o gama larga de functionalitati, de la conectivitate la internet si acces la email, pana la aplicatii diverse si jocuri. Pe de alta parte, televizoarele sunt in principal orientate spre redarea continutului video si audio, cam atat…

Componentele dintr-un telefon mobil

Procesorul este inima oricarui smartphone modern. Producerea acestor procesoare de inalta performanta, care sunt mici dar puternice, este costisitoare si este mult mai puternic in comparatie cu cel al unui Smart TV.

Advertisement

Ecranele OLED sau AMOLED, frecvent folosite in smartphone-uri, sunt scumpe. Acestea ofera o calitate superioara a imaginii, dar pretul lor este mult mai mare comparativ cu ecranele LCD sau LED.

Camerele de inalta rezolutie, cu multiple lentile si senzori avansati, sunt componente foarte costisitoare.

RAM-ul de inalta viteza si stocarea interna, in special in variantele de capacitate mare, adauga un cost semnificativ mai mare.

Advertisement

De ce telefoanele mobile costa mai mult fata de televizoarele Smart

Componentele dintr-un televizor inteligent

Chiar daca ecranele televizoarelor sunt mai mari, tehnologia folosita (de obicei LCD sau LED simplu) este mai putin costisitoare decat ecranele OLED/AMOLED ale telefoanelor. Mai nou, au aparut si cele QLED (ma refer la preturi accesibile), insa si acestea se pare ca nu reusesc sa ridice pretul foarte mult.

Desi contine procesorul si alte componente esentiale, placa de baza a unui televizor este, in general, mult mai putin complexa si mai ieftina decat cea a unui telefon mobil.

Cu toate ca unele televizoare de top includ sisteme audio sofisticate, in general, componentele audio nu sunt la fel de scumpe ca cele din telefoane.

Advertisement

In concluzie, desi dimensiunea ecranului este un factor vizibil, pretul unui dispozitiv este influentat mai mult de complexitatea sa, tehnologia folosita, si gama de functionalitati pe care le ofera.

Si nu numai atat! Se pare ca este o concurenta mult mai mare in domeniul telefoanelor mobile si de regula, sunt gadgeturi pe care le schimbam mai des. Astfel, pretul este tinut mai sus, intr-un mod mai mult sau mai putin artificial.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des